LA ŞAPTE LUNI Bugetul a înregistrat un deficit de 17,58 miliarde lei

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 august 2009

Încasările bugetare din taxa pe valoare adăugată au avut de suferit, în primele şapte luni, consemnând o reducere semnificativă, de 4.494,7 milioane lei (-18,5%).

Încasările bugetare din taxa pe valoare adăugată au avut de suferit, în primele şapte luni, consemnând o reducere semnificativă, de 4.494,7 milioane lei (-18,5%).

Bugetul general consolidat al statului înregistra, după primele şapte luni ale anului, cheltuieli totale de 109,8 miliarde lei, cu 17,58 miliarde lei mai mari faţă de încasări, deficitul bugetar reprezentând 3,3% din produsul intern brut, potrivit datelor publicate, ieri, de Ministerul Finanţelor Publice (n.r. Ministerul a luat în calcul o valoare a PIB de 531,25 miliarde lei pentru 2009, însă estimarea a fost revizuită, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, la o valoare nominală a PIB de 497,3 miliarde lei; din această sumă, deficitul reprezintă 3,5%).

Adâncirea deficitului bugetar vine pe seama unor cheltuieli în creştere cu 7,4% faţă de perioada similară a anului trecut şi, în plus, pe seama unor venituri în scădere cu 6,9%.

Cheltuielile de personal pe primele şapte luni ale anului în curs înregistrează o creştere cu 11,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, observându-se, o diminuare a ritmului de creştere faţă de lunile precedente. "Creşterea cheltuielilor de personal, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este o consecinţă a majorărilor salariale aprobate în a doua parte a anului 2008", se arată în comunicatul MFP.

Majorarea punctului de pensie în octombrie 2008 şi acordarea pensiei sociale minim garantate începând cu luna aprilie 2009 au dus la creşterea cheltuielilor cu asistenţa socială cu 6,8 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În timp ce cheltuielile cu dobânzi au fost şi ele în creştere - cu 50,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent -, statul a reuşit să reducă uşor cheltuielile cu bunuri şi servicii, cu 5,5% faţă perioada similară a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital precum şi alte transferuri pentru investiţii, pe primele şase luni au fost de 16,9 miliarde lei, respectiv 3% din PIB, potrivit MFP.

La capitolul venituri, cele din taxa pe valoare adăugată au avut de suferit, consemnând o reducere semnificativă, 4.494,7 milioane lei (-18,5%), în primele şapte luni.

În termeni nominali, impozitul pe venit a crescut cu 7,2% faţă de perioa­da similară a anului precedent, în timp ce impozitul pe profit s-a micşorat cu 14,4% faţă de aceeaşi perioadă.

În cazul impozitelor şi taxelor pe bunuri şi servicii, se observă o creştere a încasărilor din accize cu 826,7 milioane lei (10,8%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Contribuţiile de asigurări au înregistrat o uşoară creştere de 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în vreme ce veniturile nefiscale au înregistrat o scădere de 17,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit, luna aceasta, ţinta agreată cu autoritatile pentru deficitul bugetar la 7,3% din PIB în acest an, faţă de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB. Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara că, fără măsuri fiscale necesare, deficitul riscă să fie mai mare, spre 8% din PIB.

Potrivit programului de convergenţă înaintat de guvernul român, autorităţile s-au angajat să reducă deficitul bugetar spre 3% din PIB în 2011, astfel încât nivelul să fie în conformitate cu limitele impuse prin Tratatul de la Maastricht şi România să poată intra în ERM-2, zona de aşteptare pentru adoptarea euro, în 2012.

Nerespectarea calendarului ar putea duce la amânarea aderării Româ­niei la euro, prevăzută pentru 2014.

Deficitar a fost şi bugetul asigurărilor sociale de stat, unde încasările au fost cu 2,84 miliarde lei mai mici decât cheltuielile, arată NewsIn.

De asemenea, veniturile bugetului asigurărilor pentru şomaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor, cu 494,5 milioane lei. În primele şapte luni, MFP a acordat ministerelor credite externe de 90 milioane lei.

Cheltuielile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) au fost cu 382,6 milioane lei mai mari decât veniturile companiei.

Finanţele au mai estimat că trebuie să achite titluri de despăgubire către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) de 175,3 milioane lei.

În schimb, bugetele locale au înregistrat în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2009 un excedent de 1,17 miliarde lei, potrivit estimărilor MFP.

Bugetul instituţiilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii a avut în primele şapte luni un excedent de 1,17 miliarde lei. Tot excedentar a fost şi bugetul trezoreriei, cu suma de 135,2 milioane lei.

De asemenea, ministerul a estimat un excedent şi în ce priveşte Fondul Proprietatea, în valoare de 171,8 milioane lei.

Finanţele au mai anunţat că şi Fondul naţional de asigurări sociale de sănătate a înregistrat un uşor deficit, de 54,3 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb