LA UN AN DE LA IZBUCNIREA PANDEMIEI Creşteri majore pentru preţul cuprului şi petrolului

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 16 martie 2021

Creşteri majore pentru preţul cuprului şi petrolului

Cotaţia metalului industrial a urcat cu 68% în ultimele 12 luni, atingând, la sfârşitul lui februarie, recordul ultimilor nouă ani şi jumătate

Preţul ţiţeiului a câştigat 110% într-un an

Danielle Shay, director de tranzacţii la Simpler Trading: "Inflaţia va creşte, iar plasamentele în cupru şi petrol vor fi foarte bune pentru hedging"

Cele mai mari două economii ale lumii - SUA şi China - sunt pe drumul spre redresare la un an după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat criza Covid drept pandemie, evoluţie care îi determină pe traderi şi analişti să aducă în atenţie plasamentele în anumite materii prime, precum cuprul şi petrolul, ale căror preţuri au crescut puternic în ultimele 12 ani.

China, a doua mare economie mondială, este aşteptată să înregistreze o creştere anuală a PIB-ului său cu 8,4% în 2021, conform estimărilor FactSet, ţara asiatică revenindu-şi după un avans mai lent, de 2,3%, în 2020. SUA, cea mai mare economie a lumii, urmează să crească cu 4,8% în acest an, după declinul de 3,5% consemnat anul trecut. Ambele puteri au folosit stimulente monetare şi fiscale pentru contracararea încetinirii activităţii economice.

În contextul dat, Danielle Shay, director de tranzacţii options la Simpler Trading, vede în piaţa mărfurilor o protecţie împotriva creşterii dobânzilor. Domnia sa spune, conform CNBC: "Guvernele din întreaga lume tipăresc bani. Inflaţia va creşte. Plasamentele în cupru şi petrol vor fi foarte bune pentru hedging împotriva inflaţiei. Aceste materii prime vor avea evoluţii bune într-o economie care se redeschide".

Preţul de referinţă al cuprului a urcat cu 68% în ultimele 12 luni. La data de 25 februarie, cotaţia metalului de bază a înregistrat nivelulul maxim al ultimilor nouă ani şi jumătate: 9.617 dolari tona, la Bursa Metalelor din Londra (London Metal Exchange - LME), pe fondul optimismului generat de stimlentele fiscale adoptate în contextul pandemiei de coronavirus. Nivelul maxim istoric a fost înregistrat în 2011, respectiv 10.190 de dolari tona de cupru.

"Preţul cuprului creşte datorită cererii din industrie, iar pe măsură ce lumea va începe să călătorească, vom vedea o cerere în creştere de petrol, aşa că ambele alegeri sunt bune", conchide Danielle Shay.

Cotaţia ţiţeiului a câştigat 110% într-un an. Dacă în prezent preţul petrolului se apropie de 70 de dolari barilul, băncile de investiţii şi traderii de ţiţei anticipează creşterea preţurilor de pe piaţa internaţională de profil în următorii doi ani, estimările în materie arătând chiar o cotaţie a ţiţeiului european de tip Brent de 100 de dolari pe baril.

Potrivit Bank of America, preţurile petrolului vor avea, în următorii trei ani, cea mai rapidă creştere din ultimii 30 de ani, acestea urmând să revină într-un teritoriu format din trei cifre.

Conform Bloomberg, şi poziţiile speculative de pe piaţa options arată pariuri în creştere pentru un nivel de 100 de dolari pe barilul de petrol Brent în decembrie 2022.

Maike Group China: "Preţul cuprului va ajunge la un record maxim în următoarele 12 luni"

Preţul cuprului va creşte până la un nivel record istoric în următoarele 12 luni, ca urmare a cererii puternice din partea sectorului energiei curate din China şi a nevoii de investiţii în producţia minelor din lume, spune He Jinbi, preşedintele traderului chinez de metale Maike Group, citat de Reuters.

În prezent, cotaţia cuprului trece de 9.000 de dolari tona, iar He Jinbi, care a fondat grupul Maike în anii 1990, consideră că anul acesta preţul va mai urca întrucât vom asista la un deficit de livrări, în condiţiile în care China - cel mai mare consumator mondial de acest metal de bază - investeşte în infrastructura de energie regenerabilă şi vehicule electrice.

"Preţul cuprului va ajunge la un record maxim în următoarele 12 luni", a subliniat He Jinbi, menţionând: "Piaţa va accepta această evoluţie treptat, iar odată cu redresarea consumului global va apărea o criză de cupru pe pieţele europene şi americane. Investiţiile globale în resurse minerale au fost insuficiente în ultimii cinci ani".

CRU Group: "Record istoric pentru preţul cuprului în 2021, însă acesta va scădea în 2022"

Vanessa Davidson, director pentru cercetare şi strategie privind metalele de bază în cadrul CRU Group din Marea Britanie, afirmă că preţul cuprului va ajunge la un vârf chiar în trimestrul al doilea din anul curent. Aceasta a declarat, însă, potrivit Kitco News, că preţul va scădea uşor în 2022. Domnia sa spune: "Vedem un vârf al preţurilor cuprului în al doilea trimestru al acestui an, iar apoi ne aşteptăm la un uşor declin. Oferta de noi produse va începe să apară pe piaţă din a doua jumătate a anului viitor".

În viziunea CRU, preţul mediu al cuprului va fi de 8.835 dolari pe tonă în 2021, estimare modificată semnificativ în urcare faţă de cea exprimată în urmă cu un an.

Vanessa Davidson mai spune: "Ideea generală este că preţurile trebuie să rămână între 7.000 şi 8.000 de dolari tona - ca nivel minim -, deoarece acesta este un preţ stimulativ pe termen lung. Nu ne aşteptăm ca preţurile să scadă sub 7.000 de dolari în următorii ani".

Pandemia de Covid-19 nu a stimulat consumul de cupru, însă valul de stimulente fiscale din întreaga lume a susţinut evoluţia acestei materii prime.

Davidson precizează: "Redresarea cererii de cupru din China, anul trecut, a fost generată de un pachet masiv de stimulente. Situaţia este similară şi în alte părţi ale lumii, mai ales că unele dintre măsuri s-au concentrat pe tehnologia ecologică".

CRU: "Consumul global de cupru va spori cu 5,2%, în 2021"

Consumul mondial de cupru rafinat a scăzut cu 3,3% anul trecut, faţă de 2019, evoluţie care ar fi fost şi mai rea dacă în China nu ar fost acordate stimulente în sectoarele de construcţii şi infrastructură. În afara Chinei, consumul mondial de cupru a scăzut cu 8,8% în 2020.

"Am văzut o creştere cu 2% a consumului de cupru în China, anul trecut, ceea ce a susţinut evoluţia globală", menţionează Vanessa Davidson.

CRU prognozează o revenire, respectiv o creştere cu 5,2% a consumului global de cupru în 2021, China contribuind cu un avans de 3,5%. Sursa subliniază că, în privinţa Chinei, cererea este, oarecum, mai sigură decât perspectivele pentru restul lumii, de aceea trebuie urmărită cu atenţie evoluţia altor pieţe. În plus, CRU atrage atenţia că va exista o dependenţă mai mare de restul lumii în ceea ce priveşte consumul de cupru, în acest deceniu, pe măsură ce China se îndepărtează de modelul de creşterea economică bazat pe investiţii, trecând la unul orientat mai mult pe consum. "Este necesar ca unele dintre pieţele din lumea dezvoltată, altele decât China, şi pieţele emergente să înceapă să crească. Există un risc asociat de evoluţia acestora", a subliniat Davidson, adăugând că vehiculele electrice şi economia ecologică vor contribui la stimularea cererii de cupru din "restul lumii".

În opinia sa, odată cu dezvoltarea pieţei vehiculelor electrice şi a surselor regenerabile de energie, vom asista la o creştere cu aproximativ 2% pe an a consumului de cupru, în următorii zece ani.

Scenariul de bază al CRU preconizează 3,2 milioane de tone de cupru consumate la nivel global de segmentul vehiculor electrice până în 2030, care include vehicule electrice, infrastructură şi consum de rebuturi. În scenariul "verde intens", CRU anticipează cererea de cupru la 4,3 milioane de tone până în 2030. Pentru comparaţie, în 2020 au fost consumate doar 400.000 de tone de cupru pentru vehicule electrice şi infrastructura din domeniu.

Până în 2025, CRU estimează suficientă ofertă pentru acoperirea cererii. Vanessa Davidson declară: "Ne aşteptăm ca producţia minieră mondială să crească, pe segmentul cuprului, cu 2,9% în 2021. Aceasta este o revenire la normal, în baza noilor proiecte care vor fi lansate. Preconizăm ca avansul producţiei globale de cupru să rămână la aproximativ 3% pe an în perioada 2021 - 2023".

Problemele vor apărea spre 2025, susţine CRU, anticipând un deficit pe partea de aprovizionare, care va creşte până în 2030 - 2035. "Vom vedea un deficit de aprovizionare de 4,7 milioane de tone până în 2030 şi de 8,4 milioane de tone până în 2035", a avertizat Davidson, amintind că sunt o mulţime de proiecte angajate în următorii trei ani, pe segmentul minier, însă foarte puţine pot fi finalizate până în 2024.

"Va fi o provocare pentru minele de cupru să vadă unele dintre aceste proiecte dezvoltate, astfel încât să facă faţă lacunelor de aprovizionare", spune Vanessa Davidson, adăugând: "Sunt multe provocări. Spre exemplu, decarbonizarea - dacă ne uităm la reducerea emisiilor, aceasta se va aplica şi proiectelor miniere. Deci, oricine dezvoltă un proiect astăzi va trebui să demonstreze o amprentă redusă de carbon. Acest lucru ar putea provoca întârzieri în realizarea proiectelor, ba chiar anularea lor". În plus, conform CRU, proiectele ar putea întâmpina probleme din cauza cantităţilor mici de minereu şi a finanţării reduse.

CRU: "Înlocuirea cuprului cu alt metal în utilizarea industrială, un lucru complicat"

Pe măsură ce preţurile cuprului au crescut, unii specialişti din domeniu au ridicat problema înlocuirii acestuia cu un alt metal în utilizarea industrială, însă Vanessa Davidson este de părere că în prezent nu există prea multe dovezi că o eventuală substituţie ar fi legată de preţ.

Domnia sa spune: "În mod normal, ne uităm la diferenţa de preţ dintre cupru şi aluminiu şi spunem că substituţia ar putea avea loc dacă preţul cuprului ar fi de aproximativ trei ori mai mare decât preţul aluminiului. În acest moment, preţul este de patru ori mai mare, deci există un risc în legătură cu substituirea. Dar, înlocuirea este un lucru complicat, deoarece nu se pune în discuţie doar problema preţului ridicat, ci fezabilitatea din punct de vedere tehnic a unui material alternativ. Chiar şi aşa, uneori, chiar dacă un metal este fezabil din punct de vedere tehnic, apar alte motive care împiedică înlocuirea".

Potrivit CRU, aluminiul ar putea fi utilizat în turnuri eoliene, cabluri de alimentare în sistemele de energie solară, staţii de încărcare a vehiculelor electrice, poate chiar în proiecte de coridoare electrice pentru transportul energiei regenerabile.

Reprezentanta CRU concluzionează: "Substituirea cuprului este ceva la care trebuie să fim atenţi. Dar, în acest moment, nu vedem posibilităţi pentru o schimbare majoră".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb