"Lafarge" pregăteşte investiţii de 450 milioane dolari în Irak

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august 2007

"Lafarge" pregăteşte investiţii de 450 milioane dolari în Irak

Grupul francez "Lafarge" SA, cel mai mare producător de ciment din lume după valoarea de piaţă, plănuieşte să investească 450 de milioane de dolari (333 milioane de euro) în Irak. Investiţia, care presupune două proiecte, va fi realizată cu banca de investiţii "Merchant Bridge".

Grupul francez studiază posibilitatea realizării unei investiţii în oraşul Kerbala, respectiv construcţia unei fabrici de ciment cu o capacitate anuală de două milioane de tone, a declarat Basil al-Rahim, asociat la "Merchant Bridge". Fabrica necesită o investiţie de 300 de milioane de dolari. "Lafarge" mai urmăreşte să repună în exploatare o altă fabrică, proiect în valoare de 150 de milioane de dolari. Şi capacitatea acestei unităţi este de două milioane de tone anual.

Guvernul irakian a deschis sectorul cimentului către investitorii străini, în speranţa accelerării reconstrucţiei ţării, după anii de război şi sanc­ţiuni economice. Ministerul Industriei şi Materiilor prime a vândut, în anul 2005, 19 licenţe în sectorul cimentului, pentru a aduce capacitatea de producţie a ţării la 25 milioane de tone anual, de la aproximativ 17 milioane de tone în prezent.

Basil al-Rahim a precizat: "Doar trei sau patru proiecte din aceste licenţe au înregis­trat progrese similare celor implementate de noi".

Compania egipteană "Oras­com Construction" operează o fabrică de ciment în Irak. Aceasta va finaliza o a doua unitate de producţie până la finele anului în curs.

Oficialii grupului "Lafarge" nu au făcut niciun comentariu în privinţa investiţiilor din Irak. În primul semestru al anului curs, "Lafarge" şi-a majorat profitul net cu 70%, la 934 milioane de euro, iar cel operaţional cu 20%, la 1,360 miliarde euro. Analiştii estimau un câştig net de cel mult 905 milioane de euro. Vânzările companiei franceze au crescut cu 4%, la 8,385 miliarde de euro. Bruno Lafont, directorul executiv al "Lafarge", este încrezător în evoluţia rezultatelor companiei în semestrul al doilea din 2007.

"Lafarge" are 71.000 de angajaţi şi este prezent în peste 70 de ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb