Grupul francez "Lafarge" SA, cel mai mare producător de ciment din lume după valoarea de piaţă, plănuieşte să investească 450 de milioane de dolari (333 milioane de euro) în Irak. Investiţia, care presupune două proiecte, va fi realizată cu banca de investiţii "Merchant Bridge".
Grupul francez studiază posibilitatea realizării unei investiţii în oraşul Kerbala, respectiv construcţia unei fabrici de ciment cu o capacitate anuală de două milioane de tone, a declarat Basil al-Rahim, asociat la "Merchant Bridge". Fabrica necesită o investiţie de 300 de milioane de dolari. "Lafarge" mai urmăreşte să repună în exploatare o altă fabrică, proiect în valoare de 150 de milioane de dolari. Şi capacitatea acestei unităţi este de două milioane de tone anual.
Guvernul irakian a deschis sectorul cimentului către investitorii străini, în speranţa accelerării reconstrucţiei ţării, după anii de război şi sancţiuni economice. Ministerul Industriei şi Materiilor prime a vândut, în anul 2005, 19 licenţe în sectorul cimentului, pentru a aduce capacitatea de producţie a ţării la 25 milioane de tone anual, de la aproximativ 17 milioane de tone în prezent.
Basil al-Rahim a precizat: "Doar trei sau patru proiecte din aceste licenţe au înregistrat progrese similare celor implementate de noi".
Compania egipteană "Orascom Construction" operează o fabrică de ciment în Irak. Aceasta va finaliza o a doua unitate de producţie până la finele anului în curs.
Oficialii grupului "Lafarge" nu au făcut niciun comentariu în privinţa investiţiilor din Irak. În primul semestru al anului curs, "Lafarge" şi-a majorat profitul net cu 70%, la 934 milioane de euro, iar cel operaţional cu 20%, la 1,360 miliarde euro. Analiştii estimau un câştig net de cel mult 905 milioane de euro. Vânzările companiei franceze au crescut cu 4%, la 8,385 miliarde de euro. Bruno Lafont, directorul executiv al "Lafarge", este încrezător în evoluţia rezultatelor companiei în semestrul al doilea din 2007.
"Lafarge" are 71.000 de angajaţi şi este prezent în peste 70 de ţări.