Peste 600 milioane de euro, bani nerambursabili, vor fi puşi la dispoziţie de către Uniunea Europeană pentru proiectele privind solurile sustenabile, a declarat, astăzi, Laszlo Borbely, Coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, la conferinţa "NATI00NS - Soluri Sustenabile".
Oficialul a precizat: "Haideţi să accesăm fondurile şi să avem cât mai mulţi fermieri care în luna septembrie vor putea aplica(...). Sunt mai multe componente. E vorba de sol. Din păcate, în momentul de faţă, circa 60% din soluri sunt degradate în România. Avem foarte multe probleme. Evident, şi reducerea pesticidelor este una din ţinte, ca să protejăm mediul înconjurător".
Laszlo Borbely a afirmat că ţara noastră se află pe locul al şaselea în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă. "Avem un potenţial imens pentru a produce hrană sănătoasă. De aceea, ne bucurăm că am reuşit astăzi să fim gazda unei dezbateri foarte intense între toţi actorii relevanţi din domeniu. Sunt ţări care deja dezvoltă astfel de programe şi este păcat că România nu se află printre ele. În continuare vom depune eforturi să diseminăm informaţia către toate părţile interesate şi să facilităm colaborarea multi-sectorială pentru ca agricultura României să beneficieze cât mai mult posibil de aceste oportunităţi", a adăugat acesta.
Aurel Florentin Badiu, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şiseşti" (ASAS) a subliniat că România se află printre puţinele ţări ale Uniunii Europene şi chiar din lume care are o lege a pământului. "Avem o lege care gestionează o serie de aspecte care privesc, haideţi să zicem, interferenţa dintre mediul social şi suportul nostru de hrană (...). România este mare exportator de produse agricole, materii prime. Sigur că ar fi mult mai eficient dacă ar fi un mare exportator de produse transformate din produsele agricole, dar asta este o problemă economică", a explicat acesta.
Eduard Ceptureanu, NPC al Comisiei Europene pe misiunea soluri în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării a menţionat: "Anul acesta, cea mai consistentă alocare bugetară în cuantum de 134,5 milioane de euro este alocată misiunii "A Soil Deal for Europe". Cu alte cuvinte, Comisia Europeană acordă o importanţă deosebită acestei misiuni, având în vedere necesitatea de amenţine avantajele strategice ale organizaţiilor europene din acest domeniu".
Acesta a mai precizat că România este pe ultimul loc la nivelul ţărilor membre europene în ceea ce priveşte sumele de bani alocate în cadrul programului Orizont.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României şi Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu "Ernest Lupan" (IRCEM), au organizat, astăzi, conferinţa "NATI00NS - Soluri Sustenabile".
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului NATI00NS, ca un prim pas pentru a sprijini lansarea misiunii Comisiei Europene "A Soil Deal for Europe", 100 Living Labs and Lighthouses, spre soluri sănătoase până în 2030 şi are rolul de a susţine şi de a promova procesele de conştientizare a importanţei protejării şi conservării ecosistemelor terestre.