LASZLO DIOSI, OTP BANK: "Nu există nicio ameninţare pentru stabilitatea sistemului bancar românesc"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 martie 2017

"Nu există nicio ameninţare pentru stabilitatea sistemului bancar românesc"

"Scăderea marjelor de dobândă este o provocare pentru că trebuie să găsim alte surse de venit"

Stabilitatea sistemului bancar românesc nu este ameninţată de niciun risc în prezent, este de părere domnul Laszlo Diosi, directorul executiv al OTP Bank România, care aminteşte că, în ultimii ani, a început o consolidare a acestui sector.

Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu acordat recent la Budapesta, cu ocazia conferinţei Agri Investors, organizată de OTP Bank în colaborare cu Ambasada României în Ungaria:

"Cred că nu există nicio ameninţare pentru stabilitatea sistemului bancar românesc. Acesta este foarte stabil, foarte solvabil, puternic capitalizat, foarte bine reglementat şi monitorizat de BNR. Nu văd nicio problemă în România. Băncile care au probleme în alte ţări au fost sever controlate de BNR, în România, şi au adus capital în perioada crizei economice. Consolidarea sistemului bancar românesc a început în ultimii ani".

Domnul Diosi a subliniat că, în România, bugetul central nu a plătit niciun ban ca să salveze vreo bancă în perioada crizei financiare. "În Europa, ţările mari, precum Olanda, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, au cheltuit mulţi bani ca să-şi salveze băncile. Noi nu am cheltuit niciun ban în acest sens, astfel că nu văd nicio problemă în sectorul bancar din România".

Oficialul OTP ne-a spus, însă, că o provocare pentru băncile din ţara noastră este, anul acesta, scăderea marjelor de dobândă. "Scăderea acestor marje este foarte bună pentru clienţi, pentru că băncile luptă pentru clienţi buni şi le oferă preţuri din ce în ce mai mici. Dar, în acest context, noi trebuie să găsim alte surse de venit", a precizat domnul Diosi, adăugând că alte provocări ale sistemului bancar sunt cele de conformitate, lansarea de proiecte noi, alinierea la un nou sistem contabil IFRS. "Trebuie să investim mai mulţi bani în proiecte noi de conformitate, iar veniturile noastre sunt în scădere", a mai declarat domnul Diosi.

"Unele bănci vor dispărea, dar vor apărea jucători noi"

Directorul OTP România estimează că, pe termen mediu, va fi o restructurare de piaţa bancară din ţara noastră. "Acest sector va arăta mult mai decent", ne-a declarat domnul Diosi, explicând: "Nu e bine deloc să ai o bancă universală sub o cotă de piaţă de 2-3%. Fie ai o bancă de nişă, fie o bancă mai mare universală. Aşa este peste tot în lume. Cred că nişte bănci vor dispărea, dar vor apărea şi jucători noi pentru că economia românească este în creşrtere şi reprezintă un obiectiv foarte bun pentru investitori".

Conform afirmaţiilor sale, OTP România are un plan de creştere organică de aproape 5%, ţinteşte să-şi majoreze numărul clienţilor în teritoriu, să dezvolte produse noi de creditare pentru consum şi pentru IMM-uri. "Am lansat deja un produs nou online pentru IMM-uri. Vrem să ne concentrăm pe aplicaţiile pe smartphone-uri. Segmentul nostru este foarte activ pe smartphone-uri, astfel că trebuie să fim şi noi la fel", a menţionat Laszlo Diosi.

La nivel de grup, OTP are în vedere mai multe achiziţii pe piaţa din Europa, ne-a spus domnul Diosi, însă nu a dorit să ofere detalii în acest sens.

"Provocarea pentru întreprinzătorii români şi ungari este că nu ne cunoaştem. Maghiarii nu cunosc bine România şi invers"

Domnul Laszlo Diosi, care conduce Asociaţia de Afaceri Ungară în România, susţine că întreprinzătorii maghiari apreciază ca fiind foarte bună situaţia economică din ţara noastră, drept pentru care numărul membrilor asociaţiei a crescut în ultimii trei ani, dublându-se.

"În prezent sunt 12.000 de companii cu capital maghiar în România", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Relaţiile economice dintre cele două ţări nu au scăzut în niciun an, cu excepţia lui 2009. A fost o mică corecţie în 2009, dar cifrele au crescut frumos ulterior. Relaţiile mutuale sunt foarte bune".

În schimb, spune domnul Diosi, provocarea pe acest segment al afacerilor este că întreprinzătorii din cele două ţări nu se cunosc prea bine. Laszlo Diosi a afirmat: "Nu ne cunoaştem. Maghiarii nu cunosc bine România şi invers. Pentru noi, partenerii sunt mereu în Occident: Italia, Franţa, Spania. Nu căutăm un partener în vecini, ceea ce nu e bine. Trebuie să muncim mai mult ca să ne înţelegem mai bine şi să folosim oportunităţile mutuale".

Ca să remedieze această situaţie, Asociaţia a dublat numărul personalului care va deservi investitorii din Ungaria, în 2017, întrucât există multe cereri în acest sens.

"Vedem un interes crescut faţă de România pentru că Ungaria este o piaţă mică, iar atunci când companiile sunt în creştere, piaţa maghiară se micşorează foarte repede. România este o oportunitate în vecinătate", a menţionat domnul Diosi.

Conform spuselor sale, investitorii maghiari în România activează, în principal, în industrie, agricultură şi energie, iar înainte de criză, erau prioritare construcţiile, resursele umane şi IT-ul.

Cele mai mari investiţii maghiare în ţara noastră sunt, potrivit liderului Asociaţiei de Afaceri Ungare în România, grupul petrolier MOL, OTP Bank şi grupul farmaceutic Gedeon Richter.

"În România există oportunităţi incomensurabile pentru orice investitor pe piaţa imobiliară"

Piaţa imobiliară din România are o tendinţă de creştere, se stabilizează şi prezintă oportunităţi incomensurabile pentru orice investitor, consideră Laszlo Diosi.

"În România, în jur de 50% dintre cetăţeni locuiesc în case şi 50% în blocuri. În România nu există supraofertă pe piaţa imobiliară, astfel că mai este loc de dezvoltare. Întrezărim oportunităţi foarte mari pentru investiţii. Zonele cu potenţial mare de dezvoltare sunt Cluj, Braşov, Timişoara şi Constanţa", a declarat domnul Diosi, în cadrul conferinţei Agri Investors, desfăşurată săptămâna trecută la Budapesta.

Laszlo Diosi: "Piaţa muncii din România este foarte interesantă. Rata şomajului a intrat în picaj istoric. Numărul angajaţilor a crescut. 2-3 milioane lucrează în străinătate, dar totuşi avem angajaţi. Experienţa ne arată că o premisă a creşterii continue este să avem o forţă mai mare de muncă, care să lucreze la investitori. IMM-urile din România pot căpăta un rol mai mare în viitor. IMM-urile din România sunt în urmă cu inovaţia, dar în celelalte domenii se aliniază ţărilor din UE".

Laszlo Diosi: "Nivelul de capital al întreprinzătorilor din România se îmbunătăţeşte faţă de anii de dinainte de criză, dar sursele interne nu au un volum mare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb