Laszlo Tokes cere Uniunii Europene să-i ajute pe secui la obţinerea autonomiei

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Politică / 12 martie 2014

Laszlo Tokes cere Uniunii Europene să-i ajute pe secui la obţinerea autonomiei

Laszlo Tokes: "Secuii din Ţinutul Secuiesc vor fi minoritari pe propriul teritoriu, ca tătarii în Crimeea"

Băsescu: "Solicit interzicerea Jobbik in ţara noastră"

Ponta: "Cred că Tokes habar nu are unde este Crimeea"

Update 15:25 Ponta: "Băsescu poate interzice prezenţa Jobbik"

Guvernul României a transmis Preşedinţiei un material al Ministerului Afacerilor Interne privind activitatea liderului Jobbik, Vona Gabor, în ţara noastră, preşedintele Băsescu putând interzice prezenţa acestuia în România, a declarat astăzi premierul Ponta.

Domnia sa a explicat în şedinţa săptămânală de Guvern: "Nu poate fi - şi cred că ştie toată lumea - interzisă intrarea în România a unor cetăţeni europeni care aparţin unui partid, pentru simplul motiv că nu putem să le cerem carnetul de partid la intrarea în ţară, dar putem să interzicem prezenţa pe teritoriul României a unei persoane.

Am transmis către preşedintele României materialul întocmit de Ministerul de Interne legat de activitatea preşedintelui Jobbik, domnul Vona Gabor, şi preşedintele, dacă acum nu mai este susţinător al domnului Tokes şi al domnului Vona Gabor, dacă i-a reevaluat şi îi consideră un pericol pentru România, sunt convins că va acţiona în baza sesizării Guvernului".

---

Declaraţiile de luni ale europarlamentarului Laszlo Tokes potrivit cărora secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea, au stârnit numeroase reacţii ale liderilor politici autohtoni. Laszlo Tokes a mai cerut ajutor Uniunii Europene să-i ajute pe secui să obţină autonomia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că va solicita Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ care să interzică prezenţa pe teritoriul ţării noastre, a partidului maghiar Jobbik, pe care l-a catalogat drept extremist. 

Premierul Victor Ponta a spus ieri că europarlamentarul Laszlo Tokes habar nu are unde e Crimeea şi că astfel de declaraţii trebuie sancţionate, dar a atenţionat că şi România are proprii extremişti.Victor Ponta a spus: "Nu pot decât încă o dată să apreciez faptul că UDMR nu l-a pus pe listă pe Tokes şi că Hunor Kelemen s-a delimitat de manifestări extremiste. Vreau să fim însă corecţi: avem şi noi extremiştii noştri, la Bucureşti, care seara la televiziuni se exprimă la fel ca Tokes, doar că în limba română, aşa că hai să fim atenţi la ai noştri şi, evident, să-i sancţionăm pe ai lor".

Întrebat de presă dacă poate fi realizată o comparaţie între minoritatea maghiară din România şi cea din Crimeea, Ponta a răspuns: "Cred că habar nu are unde e Crimeea !".

PDL: "Tokes să retracteze de urgenţă declaraţiile iresponsabile şi extremiste"

PDL i-a cerut lui Laszlo Tokes să retracteze de urgenţă "declaraţiile iresponsabile şi extremiste adresate Parlamentului European", afirmând că UE "nu poate fi construită cu extremişti".

"Partidul Democrat Liberal consideră că extremismul este un pericol pentru orice stat democratic, cu atât mai mult în contextul internaţional actual", se arată într-un comunicat al PDL semnat de Anca Boagiu.

Crin Antonescu: "Scandalos şi alarmant"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră declaraţiile lui Laszlo Tokes un gest "scandalos şi alarmant". Domnia sa a spus: "Este scandalos şi este alarmant. Cred că este o întrebare foarte bună pe care să i-o puneţi domnului preşedinte Băsescu, domnului fost preşedintele PDL Emil Boc, domnului Stolojan, domnului Marian Jean Marinescu, doamnei Macovei, celor care în PE au cauţionat susţinerea pe familie politică şi chiar promovarea domnului Tokes".

Corina Creţu: "Laszlo Tokes face paralele cu situaţia din Crimeea într-un mod iresponsabil"

Europarlamentarul PSD Corina Creţu apreciază că declaraţia din Parlamentul European a lui Laszlo Tokes este halucinantă, mincinoasă şi de o inconştienţă crasă şi îl somează pe preşedintele Traian Băsescu să îi retragă acestuia Ordinul Naţional Steaua României. Corina Creţu a spus: "Asistăm la o evoluţie îngrijorătoare a retoricii şi acţiunilor promovate de domnul Tokes şi de alţi lideri extremişti maghiari, simpatizanţi sau membri ai partidului Jobbik. Laszlo Tokes dezinformează opinia publică, din postura de europarlamentar, deţinător al unui ordin de onoare al statului român. Vorbeşte despre zeci de mii de participanţi la mitingul din Tg. Mureş, în contextul în care datele oficiale ale autorităţilor indică prezenţa a 3.500-4.000 de persoane la mitingul din acest municipiu".

Europarlamentarul PSD a adăugat că Laszlo Tokes lansează provocări inacceptabile, menite să creeze tensiuni artificiale între majoritatea română şi minoritatea maghiară din România: "Poate cel mai grav aspect al intervenţiei lui Laszlo Tokes ţine de faptul că, din funcţia de europarlamentar român, acesta face analogii cu situaţia din Crimeea, ceea ce este iresponsabil şi periculos. Lansez un ultim apel către preşedintele Traian Băsescu, pe care îl somez să îi retragă Ordinul Naţional Steaua României. Domnul Tokes ne-a anunţat că i se pare perfect normală intervenţia armată a unui stat străin pe teritoriul altui stat. Traian Băsescu asistă impasibil la astfel de provocări, refuzând să îi retragă ordinul. Preşedintele României transmite opiniei publice din ţara noastră că este în regulă să visezi la o «Crimee românească» şi, în acelaşi timp, să fii considerat de preşedintele statului român drept un cavaler al Ordinului Naţional Steaua României. Este penibil şi, în acelaşi timp, strigător la cer".

Aproximativ 4.000 de persoane au participat luni seară la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. În timpul manifestaţiei, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizaţiei "64 de Comitate" (HVIM) s-au certat şi îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a declarat că unii dintre participanţii la "marşul secuilor", respectiv reprezentanţi ai organizaţiei "64 de Comitate", au încercat să provoace forţele de ordine, adăugând că astfel de "plimbări prin oraş cu solicitări de rupere a pământului românesc" ar trebui interzise.

Corneliu Grosu a apreciat, citat de Mediafax, că au fost peste 2.000 de oameni din afara judeţului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestări, ceea ce demonstrează un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de participanţi.

Prefectul a mai spus: "La Monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe parcursul mişcării maselor de oameni spre centrul oraşului (...) au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine - scandându-se lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române din Bucureşti şi Târgu Mureş. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor aşa-zise drepturi pe care unii şi le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunţa cu surle şi trâmbiţe, inclusiv de către organizatorul principal, Izsak Balazs (preşedintele CNS - n.r.), că se vor duce la Prefectură şi vor depune documente de protest la Guvern şi la Preşedinţie. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineaţă am fost informat că a venit pe e-mail o hârtie cu tot felul de revendicări".

Mitingul de la Târgu Mureş a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti - 10 martie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De acord cu d-l Antonescu.Sa-i fie rusine d-lui presedinte Basescu.Un extremist a decorat alt extremist.

    1. dle anonim. Laszlo Tokes a primit decoratia pentru o ceea ce s-a petrecut in 1989. Presedintele i-a acordat medalia in urma unei recomandari a unei comisii. Aceeasi comisie care i-a retras medalia ulterior pentru declaratii antisemite. Unde e de vina presedintele? A3 se aude?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb