LAURA CODRUŢA KOVESI: "Corupţia nu se rezolvă doar cu dosare penale; trebuie să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice"

Anticorupţie / 2 decembrie 2015

"Corupţia nu se rezolvă doar cu dosare penale; trebuie să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice"

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a arătat marţi, într-un interviu la Europa FM, că problema corupţiei se rezolvă şi cu prevenţie şi a dat exemplu necesitatea modificării regulilor de atribuire a contractelor publice.

Kovesi a spus:"În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupţia nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislaţia, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie să luăm măsuri preventive pentru a elimina vulnerabilităţile".

Ea a menţionat că în legislaţie încă există dispoziţii contradictorii, care permit şefilor unor instituţii să dispună atribuirea unor contracte către anumite firme. "Este important ca proiectele de legi să plece de la observaţiile pe care le fac tehnicienii, adică cei care aplică legea. Domeniul achiziţiilor este foarte important, pentru că aici se cheltuie banul public", a arătat şeful DNA.

Ea a adăugat că pârghiile pe care le au procurorii în ceea ce priveşte confiscarea averilor ilicite sunt suficiente în prezent, numai că eforturile DNA trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor, care pune în executare deciziile de confiscare.

Kovesi a exemplificat: "Nu avem legea ilicitului, dar avem alte pârghii care ne permit să facem confiscări extinse. De exemplu, dacă cineva a primit mită 10.000 de euro, confiscăm acei bani, dar dacă în urma verificărilor stabilim că are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsă. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu".

Ea a mai arătat că există oameni condamnaţi care, după ce sunt eliberaţi din închisoare, se bucură în continuare de averile lor, obţinute ilegal, iar eforturile poliţiştilor şi procurorilor trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor.

Laura Kovesi a afirmat:"O persoană care nu-şi plăteşte impozitul, după trei luni i se blochează conturile. Nu înţeleg de ce nu se procedează aşa şi în cazul celor corupţi, pentru care există decizii de confiscare".

Procurorul şef al DNA a explicat că există corupţie şi la nivelul instituţiei pe care o conduce, fiind unele cazuri de scurgeri de informaţii din dosarele de anchetă, chiar dacă se dă o atenţie crescută la selectarea personalului. Ea a mai spus că este util şi ajutorul din partea cetăţenilor, atât prin sesizări, cât şi prin colaborare, atunci când sunt audiaţi în calitate de martori.

Kovesi a mai declarat: "Există o stare de aşteptare foarte mare din partea cetăţenilor referitor la ceea ce face DNA. Au fost proteste în care cetăţenii au cerut independenţa DNA, au cerut ca influenţa politică să nu se răsfrângă asupra DNA".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dece confiscarile se fac numai la unii?De ce nu se fac si la cei care nu pot justifica averea sau ce au furat sa fie confiscat.Daca au dat la partid sa fie cofiscat de la partid.

    Este necesara o Agentie Nationala de Achizitii (cu subsidiare in fiecare judet) care sa gestioneze achizitionarea/contractarea centralizata a bunurilor si serviciilor pentru comunitatile locale (primarii, desi nu primariile sunt beneficiarii ci comunitatile) si pentru toate entitatile controlate de stat (spitale, ministere etc.). In felul acesta:

    1. primarii, sefii de spitale etc. nu vor mai avea grija contractarii si a spagilor si a achizitiilor de produse inutile si la preturi uriase doar pentru ca de acolo le vine spaga ci vor avea doar grija identificarii necesarului real de bunuri si servicii (pentru ca in absenta contractarii directe, atentia se va muta de la bunul/serviciul aducator de spaga catre bunul/serviciul realmente necesar 

    2. achizitionarea centralizata a bunurilor si serviciilor solicitate de entitatile din judetul respectiv majoreaza cantitatile (fata de cazul achizitiilor individuale) facand posibila negocierea unor preturi mai bune (pretul la buc. pentru 50 pixuri pt primaria X este mai mare decat pretul la buc. pt. 5000 pixuri pt toate primariile din judet) 

    3. se descarca schema de personal a entitatilor conduse de stat (prin eliminarea personalului destinat contractarii) 

    4. calitatea si onestitatea actului de achizitie pot fi verificate (controlate de autoritatile de profil) mult mai usor decat atunci cand acest act este faramitat la nivel de entitati individuale.

    In felul acesta, spaga din achizitii la nivelul autoritatilor locale si entitatilor controlate de stat se elimina, calitatea produselor/serviciilor, creste, pretul lor scade si nici nu se vor mai achizitiona produse/servicii inutile. In plus, schema si costurile de personal se reduc. Simplu!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb