Conform raportului "Bunăstarea copiilor din mediul rural" (2024) al World Vision România, 41% dintre copiii de gimnaziu nu doresc să continue cu liceul, preferând să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare. De asemenea, aproximativ jumătate dintre liceeni petrec mai mult de o oră zilnic pentru a ajunge la şcoală.
Din datele studiului World Vision România reiese că 19% dintre copiii din mediul rural nu beneficiază de ajutor la teme din cauza nivelului scăzut de educaţie al părinţilor. De asemenea, 49% dintre părinţi sunt nemulţumiţi de progresul şcolar al copiilor lor.
În 2025, Fundaţia World Vision România şi PEPCO România continuă să sprijine educaţia copiilor din comunităţi dezavantajate prin proiectul "Educaţie pentru Bunăstare", care vizează reducerea inegalităţii de şanse şi sprijinirea continuării studiilor pentru elevii din mediul rural.
În anul şcolar 2023-2024, în cadrul programului "Vreau în clasa a 9-a", World Vision România, în parteneriat cu PEPCO România, a susţinut 110 elevi din mediul rural să îşi continue studiile liceale şi 40 de elevi să participe la stagii de practică. Programul a oferit activităţi de educaţie non-formală, sesiuni de mentorat vocaţional, consiliere şi suport financiar pentru cheltuieli şcolare. În plus, au fost organizate workshop-uri pe teme precum educaţia financiară şi responsabilitatea socială, iar 60 de elevi din judeţele Vaslui şi Dolj au participat la şcoli de vară.
Pentru 2025, proiectul continuă să sprijine elevii din mediul rural, extinzând activităţile educaţionale cu sesiuni de consiliere privind sănătatea mentală şi dezvoltarea personală, şi va organiza patru noi şcoli de vară.
World Vision România subliniază importanţa intervenţiei susţinute în mediul rural pentru reducerea abandonului şcolar şi pentru dezvoltarea profesională a tinerelor generaţii. "Fiecare copil care descoperă o pasiune, care reuşeşte să continue şcoala şi mai mult decât atât, îşi
găseşte un loc de muncă, este mărturia cea mai puternică a eforturilor noastre comune în vederea sprijinirii copiilor din mediile defavorizate. În mediul rural este nevoie de multă intervenţie susţinută şi de soluţii concrete care să reducă abandonul şcolar în rândul acestor elevi, inclusiv pentru a reduce deficitul de forţă de muncă, cu care ne confruntăm din ce în ce mai mult. Prin intermediul programului "Vreau în clasa a 9-a", World Vision România conturează un context specific educaţiei non-formale, de învăţare, dezvoltare şi implicare civică şi socială pentru adolescenţii din mediile defavorizate, oferindu-le şansa de a-şi continua studiile liceale. Mulţumim, Pepco România, pentru susţinere şi pentru viziunea comună a unui viitor mai bun pentru copiii României", a declarat Mihaela Nabăr, Director-Executiv World Vision România.
"Parteneriatul cu World Vision Romania ne-a oferit oportunitatea de a contribui direct la dezvoltarea elevilor din mediul rural, sprijinindu-i să-şi continue studiile şi să-şi descopere adevăratul potenţial. Am fost inspiraţi de determinarea lor şi de dorinţa sinceră de a învăţa şi de a produce schimbări pozitive în comunităţile lor dar şi de modul în care au reuşit să înlocuiască posibile bariere cu oportunităţi reale de creştere. Suntem mândri că am contribuit la succesul acestui program şi la formarea unei generaţii care are curajul să viseze şi să acţioneze", a declarat Raluca Popescu, CSR Specialist PEPCO România.
Opinia Cititorului