LAURENŢIU CIUREL, FOST DIRECTOR GENERAL CE OLTENIA: "Au fost oprite grupuri ale CE Oltenia, deoarece peste 80% din cărbune se află în depozitele carierelor"

A.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2017

"Au fost oprite grupuri ale CE Oltenia, deoarece peste 80% din cărbune se află în depozitele carierelor"

Cărbunele Complexului Energetic Oltenia se află în depozitele carierelor în proporţie de peste 80%, iar acest lucru face ca, deja, să fie oprite grupuri ale companiei, ne-a declarat, ieri, Laurenţiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO). Ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a arătat nemulţumit, în această săptămână, de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, şi a anunţat că va face o analiză pentru a vedea de ce conducerea companiei nu a încercat să găsească o soluţie pentru ca grupurile energetice să funcţioneze la capacitate maximă.

Domnul Petcu a spus: "M-a nemulţumit şi analizăm în permanenţă ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în mod special la CE Oltenia, faptul că stocul de cărbune în mină este unul foarte bun, aproape de 400.000-500.000 tone. Din păcate, transportul acestui cărbune către centrale nu a fost optimizat, nu a fost făcut în timp".

Domnul Laurenţiu Ciurel ne-a precizat: "În condiţii de iarnă, transportul este mult mai dificil. Pentru acest lucru sunt proiectate tunele de dezgheţ prin care cărbunele se încălzeşte. Degeaba ai în gară zeci de mii de tone dacă nu este posibilă decât descărcarea a doar câteva mii de tone în 24 de ore".

Totodată, fostul director general al CEO a susţinut că este deranjant că actuala conducere a Complexului a raportat cantităţile de cărbune din companie ca fiind în curtea termocentralelor.

Laurenţiu Ciurel a mai spus: "Pentru siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), nu se poate conta pe energia regenerabilă, ţinând cont că în această dimineaţă (n.r. ieri) producţia era de 2.300 de MW la ora 07:00, ca trei ore mai târziu să fie de 600 de MW. Cel mai mare pericol îl reprezintă energia hidro, deoarece debitul Dunării este foarte scăzut. De asemenea, din cauza îngheţului a fost deconectată de la SEN şi Unitatea 1 de la Cernavodă. Au fost două opriri ale unui grup de energie nucleară în trei zile, ceea ce este grav".

Domnul Ciurel a subliniat că, în acest caz, singura cale care mai rămâne este importul de gaze: "Utilizarea gazului din depozitele noastre este extrem de grea pe timp de iarnă, deoarece la o presiune scăzută este greu de lucrat. Dacă nu va fi vânt ca, din cei 7.000 de MW putere instalată de regenerabile, să putem folosi măcar 2.000 MW şi dacă nici cărbunele nu va fi o soluţie optimă, cred că se va ajunge la situaţia de a fi nevoiţi să importăm gaze naturale".

CE Oltenia a anunţat, marţi, că funcţionează, de la începutul acestui an, cu o medie de circa 8 grupuri energetice, ajungând la o putere medie orară de până la 2900 MW în perioadele zilei cu valori maxime ale consumului de energie, acoperind o cotă de maxim 30% din producţia de energie din SEN şi asigurând servicii de sistem orare de circa 380 - 400 MW.

CE Oltenia susţine că dispune de suficient cărbune pentru producerea de energie electrică necesară onorării contractelor de vânzare de energie perfectate şi inclusiv pentru menţinerea stabilităţii SEN în această perioadă, cărbunele dovedind permanent că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condiţiile atmosferice.

Producătorul de energie Complexul Energetic Oltenia are în prezent aproximativ 14.000 de angajaţi. Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. [Fragment eliminat, conform regulamemtului.] ....o ancheta serioasa trebuie realizata si la fam. Tudorescu care a stat in umbra si a profitat cat a putut..ca sa isi imbuibe [Fragment eliminat, conform regulamemtului.]. Cine stie, cunoaste!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb