Lazăr: "Îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale"

T.T.
Politică / 1 noiembrie 2018

Lazăr: "Îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale"

Actualizare 13: 35 Toader îi răspunde lui Lazăr: "Tragem concluzii înainte să vedem dacă spusele sunt adevărate sau nu"

Ministrul Justiţiei a fost întrebat, astăzi, înaintea şedinţei Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), despre afirmaţiile procurorului general, prin care acuză că eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis reprezintă o manipulare.

"Aş prefera să nu comentez, pentru faptul că domnia sa ar fi trebuit să spună dacă afirmaţiile făcute sunt sau nu adevărate. Riscăm să tragem concluzii înainte să vedem dacă spusele sunt adevărate sau nu. Vă dau numai un exemplu: 15 martie 2016, orele 12.22. În condiţiile în care legea spune ce piese trebuie să conţină dosarul şi la minister se primeşte prim mail doar un CV şi o scrisoare de intenţie, iar pe 16 martie a expirat termenul de înscriere şi dosarul nu era complet, eu dacă eram ministru nu îl primeam în competiţie", a declarat Toader.

------

Procurorul general, Augustin Lazăr, spune că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare în ceea ce priveşte procedura de revocare a sa şi conflictul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis, fără însă să explice la ce se referă.

"(...) O manipulare a opiniei publice şi o ţinere în suspans pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. La o simplă lecturare a hotărârii CSM din 21 aprilie 2016, vom putea vedea că Secţia de procurori a verificat totul. Lipsa sancţiunilor era necesară şi este necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. CSM, care este garantul independenţei justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile. Restul este politică. Îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare", a declarat Augustin Lazăr, astăzi, înaintea şedinţei Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).

Parchetul General a transmis, astăzi, printr-un comunicat de presă, că există o diferenţă de formulare a condiţiilor cerute de lege pentru ca un procuror să candideze la funcţia de procuror general, în sensul în care cerinţa este ca acesta să nu fi fost sancţionat în ultimii trei, însă în privinţa evaluării se prevede acordarea calificativului "Foarte bine" la ultima evaluare, nu la evaluarea din ultimii trei ani.

"Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat prin adresa numărul 22234/2018 din 30 octombrie 2018 rapoartele de evaluare obţinute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind Foarte bine. De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancţionat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror general aşa cum rezultă şi din hotărârea Secţiei pentru procurori numărul 258 din 21 aprilie 2016. Semnalăm diferenţa de formulare a condiţiilor cerute de lege în sensul că atunci când se vorbeşte despre lipsa sancţiunilor disciplinare, condiţia cerută este să nu fi fost sancţionat în ultimii trei ani, în timp ce în privinţa evaluării se prevede acordarea calificativului "Foarte bine" la ultima evaluare, şi nu la evaluarea activităţii din ultimii trei ani", transmite Parchetul General.

Reprezentanţii Ministerului Public atrag atenţia că această interpretare este conformă cu practica CSM, care nu a sancţionat niciodată un magistrat, respingându-i candidatura pentru o funcţie, în situaţia în care întârzierea realizării evaluării a fost independentă de magistrat.

"Aceasta interpretare este conformă şi practicii unitare a Consiliului Superior al Magistraturii care nu a sancţionat niciodată un magistrat, prin respingerea candidaturii pentru o funcţie de conducere sau de execuţie, în situaţia în care întârzierea realizării evaluării nu a fost imputabilă acestuia. Întotdeauna a fost luată în considerare ultima evaluare realizată şi aflată la dosarul profesional. În acest sens menţionăm hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 742/2007", spune PG.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb