Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că nu vor putea beneficia de pensie specială persoanele condamnate definitiv pentru corupţie. Iniţiativa legislativă aparţine liberalilor şi a fost aprobată în unanimitate de către deputaţi, scrie Radio Europa Liberă.
Proiectul de lege prevede interdicţia de a lua pensie specială de serviciu şi se aplică pentru: judecătorii CCR, membrii corpului diplomatic şi consular al României, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curţii de Conturi, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul de specialitate criminalistică, tehnicienii criminalişti, militarii, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari care au o condamnare definitivă pentru corupţie.
Categoriile enumerate sunt beneficiare ale pensiilor speciale. Dintre acestea, pensiile speciale ajung în volumul cel mai mare foştilor angajaţi ai Poliţiei, Armatei, Jandarmeriei, precum şi cei ai serviciilor de informaţii.
În România există o dezbatere aprinsă pe tema desfiinţării pensiilor speciale sau a impozitării masive a acestora, nu însă pentru cele ale poliţiştilor, militarilor şi ale jandarmilor.
Legea adoptată astăzi urmează să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
1. LEGE ADOPTATĂ DE GUVERN ASTĂZI
(mesaj trimis de Carcotasul în data de 30.06.2020, 17:00)
Titlul articolului incepe cu: "LEGE ADOPTATĂ DE GUVERN ASTĂZI:"
Chiar guvernul sa fi adoptat legea? Nici macar in cuprinsul artiocolului nu e o asa nazbatie ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ne- cârcotaș în data de 30.06.2020, 20:02)
Titlul articolului e BUN, căci se potrivește cu POZA.! Acela e " biroul oval" de la mansarda Guvernului. E secret, puțini l-au văzut, doar din elicopter. Când va fi Ciolacu premier va fi vizitabil -- el și biroul -- ca și muzeul Antipa.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 17:18)
Din pacate, este prea putin. Si daca fura? Sau daca omoara un om?
In forma data a legii, pensia speciala va fi reinstituita dupa reabilitarea juridica.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 19:08)
Coruptii in general, criminalii, hotii, violatorii, pedofilii, nu ar trebuii sa beneficieze de niciun leu platit de statul roman si in acest sens legea trebuie extinsa si asa ar fi utila si binevenita.
Dar, asa cum a observat si Carcotasul, nu cred ca se poate merge asa departe cu incalcarea Constitutiei Romaniei, incat sa fie posibil ca stirea "Lege adoptata de guvern astazi" sa fie reala.
Poate daca premier ar fi fost Ciolos. Ca numai el a facut o lege, Legea 223//2015, care guverneaza astazi pensiile militare. Asa ca pana la stirea aceasta, nu cred sa mai fie alta lege facuta de guvern, in afara legii 223/2015
Si se mai pune problema in privinta acestei legi, cine a stabilit si prin ce lege ca pensiile personalului din politie, jandarmerie, armata si servicii de informatii sunt "speciale". Nu exista asa ceva in legislatia din Romania
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 19:26)
in general Nu stiu Cum este definita (daca este) clauza de persoana speciala care sa merite tratament special si pensie speciala , daca se poate inca din copilarie!
4. Pregătiți o lege corectă cu...
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 20:23)
Deportarea, retragerea cetățeniei și declararea ca 'persona non grata' a TUTUROR legilor dătătoare de... Pensii nesimțite, nemeritate, uriașe (77.ooo RON?). Aici în țara sărăcită și jefuită, adusă în coada Europei în aproape toate domeniile, tocmai de ei, sau cu complicitatea lor, toți pensionarii să primească după principiul CONTRIBUTIVITĂȚII.
4.1. D'alde lu' Ciordache legi. (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 20:39)
Dar problema salariilor bugetarilor? ; cum e posibil ca salariul Președintelui Țării ( fiind bugetar) să fie depășit de al unor inși...tot bugetari.??? Aceștia vor avea cu o pensie uriașă, peste a Președintelui chiar prin contributivitate... dar poate în "" nemernicia sa" " privilegiatul acela va beneficia și de o nesimțitoare pensie.. atașată.
4.2. Pensionarea prea timpurie (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 20:55)
De ce nu la vârsta standard.? Dacă a îndeplinit o funcție, o muncă extrem de grea înainte de 50 de ani, după aceea să treacă la o alta pe care, fiind persoana sănătoasă, buna de muncă, activă, o poate îndeplini. A se vedea mulțimea de cazuri în care se pensionează de la stat ( Unii chiar cu pensii speciale), și se aranjează tot la stat.