Legea Audiovizualului, modificată în tăcere

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 28 noiembrie 2012

Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului, pregătită de Guvern şi contestată vehement de agenţiile de publicitate, a fost aprobată ieri. Documentul nu se regăsea iniţial pe lis­ta actelor normative care urmau să fie discutate în şedinţa de Guvern din data de 27 noiembrie, fiind inclus pe ordinea suplimentară. Aceas­tă mişcare e surprinzătoare, având în vedere că pe 15 noiembrie, într-o notă a biroului de presă a Guvernului, se preciza că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului "nu mai este de actualitate".

Proiectul a fost aprig contestat înainte ca acesta să ajungă pe masa Guvernului sau să fie făcut public în mod oficial; de altfel nici nu a intrat în dezbatere publică, aşa cum prevede legea transparenţei decizionale.

Pe 6 noiembrie, potrivit unui comunicat apărut pe site-ul gov.ro, la capitolul acte normative care ar fi putut fi discutate în repectiva şedinţă, exista şi un proiect de modificare şi completare a Legii Audivizualului nr 504/2002.

Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece proiectul a fost remis Ministerului de Justiţie. Ulterior, dinspre agenţii a apărut informaţia că Ordonanţa de Urgenţă va fi adoptată pe 20 noiembrie.

O săptămână mai târziu, când totul părea dat uitării, proiectul a fost discutat în şedinţa de Guvern şi aprobat.

Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că Ordonanţa de Urgenţă, adoptată ieri, vizează trei mari categorii de schimbări, legate de achiziţionarea spaţiului publicitar, de modificarea grilelor de programe de către cablişti şi de activitatea CNA.

Cele mai multe discuţii au fost stârnite de articolul care se referă la vânzarea spaţiului de publicitate. În urmă cu două săptămâni, Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Comunicare (EACA) a reacţionat la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului, acelaşi lucru făcându-l şi Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR). Cele două asociaţii erau deranjate de de paragraful care se referă la publicitatea TV: "Art. 291 (1) Orice achiziţionare de spaţiu publicitar televizat nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final al publicităţii televizate. (2) Orice oferte de preţ pentru achiziţionarea publicităţii televizate, prezentate de intermediarii menţionaţi la alin. (1) beneficiarilor finali ai publicităţii televizate, vor fi în mod obligatoriu confirmate în prealabil în scris cu radiodifuzorul". Reprezentanţii EACA au trimis o scrisoare către Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Concurenţei prin care trăgeau un semnal de alarmă în legătură cu proiectul de ordonanţă: "Asociaţia noastră din România ne-a adus la cunoştinţă despre proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului 504/2002, ce vizează mecanismul de achiziţie a spaţiului publicitar (...) Proiectul are un important efect anticoncurenţial. Proiectul limitează puterea de negociere a agenţiilor în relaţia cu radiodifuzorii. Proiectul favorizează monopolul radiodifuzorilor asupra propriului spaţiu de publicitate prin eliminarea negocierilor. Proiectul favorizează monopolul radiodifuzorilor prin faptul că radiodifuzorul (postul de radio sau TV) trebuie să cunoască datele despre contractul dintre client şi agenţia de publicitate. Proiectul nu defineşte noţiunea de intermediar şi nu ia în calcul rolul complex pe care îl joacă agenţiile de publicitate." Surse din piaţă susţin că în actuala formă, legea elimină tocmai efectul anticoncurenţial.

Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului afectează direct şi activitatea viitoare a Consiliului Naţional al Audiovizualului, existând voci care susţin că astfel se duce la ştiribirea independenţei CNA. Sancţiunile şi amenzile CNA nu vor mai avea efect imediat ci vor putea fi contestate în instanţă. Membrii CNA vor fi obligaţi să prezinte rapoarte de activitate în Parlament, existând posibilitatea ca aceştia să fie demişi. Până acum, membrii CNA aveau un mandat de şase ani, indiferent de majoritatea politică.

O altă schimbare vizează stoparea practicilor marilor companii de cablu. Acestea nu vor mai putea efectua modificări în grila de programe fără să-şi anunţe clienţii. De asemenea grila de programe va fi făcută în funcţie de audienţele din ultimul an ale fiecărui post, în func­ţie de aceasta fiind ordonate, iar calitatea semnalului trebuie să fie aceeaşi pentru toate posturile retransmise.

Traian Ungureanu, ARD:

"Modificarea Legii audiovizualului - un frumos cadou de Crăciun al USL pentru Voiculescu"

Purtătorul de cuvânt al ARD, Traian Ungureanu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea audiovizualului "este un foarte frumos cadou de Crăciun pentru domnul Dan Voiculescu" şi o lege prin care USL "îşi plăteşte datoriile" faţă de acesta. Traian Ungureanu a fost întrebat într-o conferinţă de presă cum comentează ordonanţa de urgenţă care modifică Legea audiovizualului, el arătând că această ordonanţă reprezintă "încă un pas în proiectul USL de subordonare a statului român". Potrivit lui Traian Ungureanu, prin această ordonanţă este "anihilată" CNA deoarece de acum înainte sancţiunile şi amenzile nu vor mai avea efect imediat, ci vor trebui să aştepte o decizie a unei instanţe judecătoreşti. "Asta înseamnă că televiziunile, mai ales televiziunile de propagandă ale USL conduse de trustul Intact, îşi vor putea să joace ţonţoroiu şi să facă ce vor, să încerce orice insultă le mai trece prin cap, fără să se teamă de sancţiuni, pentru că o instanţă se poate pronunţa în luni şi ani de zile de la începerea unei cauze. Ordonanţa este un foarte frumos cadou de Crăciun pentru domnul Dan Voiculescu", a susţinut Traian Ungureanu. El a arătat că ordonanţa "zdrobeşte cea mai vagă încercare de legislaţie antitrust din România". "Mai pe româneşte spus, ordonanţa abrogă limite de prezenţă pe piaţă ale unui trust media, aşadar domnul Voiculescu ar putea să-şi păstreze buchetul rău mirositor de televiziuni pe care îl are, ceea ce n-ar fi putut face în condiţiile vechii legi. Şi dacă domnia sa doreşte poate să-l şi tripleze. Deci, e vorba de o lege prin care USL îşi plăteşte datoriile faţă de propagandistul lor şef Dan Voiculescu", a adăugat Ungureanu.

Răsvan Popescu: Ordonanţa ţine cont de unele observaţii făcute de CNA

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, ieri, că Ordonanţa adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ţine cont de unele observaţii făcute de CNA, existând însă şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanţa va fi dezbătută în Parlament. Răsvan Popescu a spus că, pentru moment, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a primit documentul final de la Guvern, precizând că vorbeşte sub rezerva a ceea ce ştie până în prezent. "Cred că sunt şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta, se pot aduce eventual amendamente în momentul dezbaterii Ordonanţei în Parlament, probabil în luna ianuarie sau februarie. Unul dintre acestea este cel privind suspendarea de drept a sancţiunilor CNA ce vor fi atacate în viitor în justiţie până la o sentinţă definitivă", a spus Răsvan Popescu.

UAPR îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia executivului de a aproba ordonanţa de urgenţă care modifică Legea audiovizualului

Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia executivului de a aproba ordonanţa de urgenţă care modifică Legea audiovizualului nr. 504/2002. "Suntem consternaţi că ordonanţa de urgenţă a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi", a declarat Radu Florescu, preşedinte al Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România. În ciuda obiecţiilor anterioare cu privire la adoptarea acestor modificări şi a disponibilităţii reafirmate, în repetate rânduri, de către UAPR de a participa activ la dialog şi consultări pe marginea modificării Legii audiovizualului, nu a fost iniţiată nicio discuţie, cu niciuna dintre părţile relevante. De asemenea, guvernul nu a ţinut cont de interesele niciuneia dintre celelalte părţi implicate. Legea este neconstituţională şi creează un precedent periculos pentru comunitatea de afaceri, în condiţiile în care o lege este schimbată peste noapte, fără discuţie, dezbatare sau avertizare prealabilă.

"Încă nu am văzut ce conţine Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului. După ce aceasta va apărea în Monitorul Oficial vom putea să comentăm, amplu şi în cunoştinţă de cauză, pe marginea acestui subiect", a declarat Codruţ Sereş (membru în Consiliul de Administraţie al Intact Media Group).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb