Legea Educaţiei, înapoi la Senat

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 4 noiembrie 2010

Legea Educaţiei, înapoi la Senat

Magistraţii CCR au decis că angajarea răspunderii guvernamentale a fost neconstituţională

UDMR, nemulţumită, încinge spiritele în coaliţia de guvernare

Senatorul PDL, Orest Onofrei: "Funeriu ar trebui să demisioneze că a pus Guvernul în această situaţie"

Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât, ieri, că decizia Guvernului de angajare a răspunderii asupra Legii educaţiei este neconstituţională.

Plenul CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului a creat un conflict de natură instituţională cu Parlamentul, întrucât proiectul de lege se afla deja în procedură de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională.

"În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în temeiul art.114 alin.(1) din Constituţie, asupra proiectului Legii educaţiei naţionale este neconstituţională şi a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, întrucât proiectul de lege se află în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Sesizarea CCR asupra controversatului proiect de lege, care prevedea printre altele, predarea istoriei şi a geografiei în limba minorităţilor naţionale, a fost făcută de către preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Decizia magistraţilor a stârnit numeroase comentarii în rândul partidelor parlamentare, îndeosebi a UDMR, care şi-a manifestat, public, nemulţumirea, în joc fiind stabilitatea actualului Guvern.

Marko Bela: Convoc Consiliul Permanent al UDMR

După aflarea deciziei CCR, preşe­dintele UDMR, Marko Bela, a declarat, pentru Mediafax, că a convocat Consiliul Permanent al formaţiunii sale.

Marko Bela a apreciat că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi a adăugat că regretă că în 2010 încă au fost trezite anumite sentimente antimaghiare, în ceea ce priveşte declaraţiile unor politicieni privind predarea unor discipline în limba minorităţilor.

Întrebat dacă Legea educaţiei este o condiţie pentru rămânerea UDMR în actuala formulă de guvernare, Marko Bela a subliniat că, în mod particular, această lege nu este o condiţie dar că, în general, o condiţie a prezenţei UDMR într-un guvern şi într-o coaliţie este progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale.

PDL, atent la nemulţumirea UDMR

Nemulţumirea UDMR nu a trecut neobervată de partenerul de guvernare, PDL.

Vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a declarat că, în urma deciziei CCR, vor trebui găsite modalităţi de menţinere a guvernării coaliţiei.

Cezar Preda a apreciat că PDL a fost un partener loial pentru UDMR şi că speră ca maghiarii să analizele corect angajamentele coaliţiei.

La rândul său, senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei, a apreciat că, în urma evenimentelor întâmplate, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ar trebui să demisioneze pentru că a adus Guvernul în această situaţie.

Mai mulţi parlamentari ai PDL au susţinut, în acest context, că dezbaterea Legii Educaţiei va trebui reluată la Senat, şi că moţiunea de cenzură a opoziţiei, depusă în contextul angajării răspunderii, a rămas fără obiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb