Legea lui Dragnea, care elimină 102 taxe, votată în unanimitate

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 octombrie 2016

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

A fost eliminată şi taxa Radio-TV

Actualizare 20:13 Dragnea: "Dacă Executivul contestă la CCR eliminarea celor 102 taxe, legea nu va putea fi aplicată în 2017"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că, în cazul în care Cabinetul condus de Dacian Cioloş va sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la eliminarea cele 102 taxe, atunci preverile legii nu vor putea fi aplicate în 2017.

"Dacă Guvernul contestă la Curte (...) asta înseamnă că anul 2017 nu poate să fie anul în care se elimină aceste taxe", a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Acesta a precizat că legea indică sursa de finanţarea, anume creşterea economică.

"Mai am un singur comentariu în legătură cu anunţul făcut de doamna ministru Anca Dragu, care a decis să execute ordinul doamnei Andreea Paul de la PNL şi anume să atace la Curtea Constituţională legea de astăzi, care prevede eliminarea a 102 taxe. Eu le cer celor de la Guvern să nu execute şi acest ordin care este profund împotrivă românilor pentru că nu au niciun fel de bază. S-au referit la nedefinirea sursei financiare. Sursa este foarte clară, este prevăzută în lege: este creşterea economică", a susţinut liderul PSD.

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:09 Dacian Cioloş: "Eliminarea timbrului de mediu lasă fără finanţare programele Rabla şi Casa Verde"

Eliminarea timbrului de mediu prin priectul adoptat astăzi în Camera Deputaţilor lasă fără finanţare programe precum Rabla sau Casa Verde, a afirmat premierul Dacian Cioloş.

"Noi guvernul am susţinut această eliminare a taxei. Suntem de acord ca ea să fie una mai adaptată realităţii. Dar când elimini nişte taxe trebuie să vezi ce pui în locul lor. Cu eliminarea acestei taxe eliminăm şi fondul pentru programul Rabla sau Casa Verde. Cu siguranţă sunt multe taxe pe care românii le plătesc şi nu îşi au rostul, dar trebuie să vedem ce punem în loc pentru a finanta astfel de programe", a declarat Dacian Cioloş, potrivit unor surse din media.

Premierul a precizat că nu este împotriva ideii de eliminare a unor taxe. "Am dat aviz pozitiv pentru acest proiect de lege, dar trebuie să vedem de unde finanţăm anumite programe care erau finanţate cu aceste fonduri", a mai spus, astăzi, Dacian Cioloş.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:23 TVR: "Prima opţiune de finanţare a fost şi rămâne taxa; devine prioritară clarificarea statutului instituţiei"

Prima opţiune de finanţarea a televiziunii publice a fost şi rămâne păstrarea taxei Radio-Tv, iar în urma eliminării acesteia devine prioritară clarificarea statutului instituţiei, deoarece posibila schimbare a sursei de finanţare nu trebuie să afecteze statutul juridic şi cel de instituţie de presă independentă editorial, a transmis Televiziunea Română (TVR), într-un comunicat de presă.

TVR a precizat: "Televiziunea Română a luat act de decizia de astăzi a Camerei Deputaţilor de a elimina taxa TV, începând cu data de 1 ianuarie 2017. Aşa cum am precizat în comunicările precedente, din punctul de vedere al TVR, prima opţiune de finanţare a fost şi rămâne taxa.

Indiferent care va fi sursa de finanţare, Televiziunea Română va servi în continuare interesul telespectatorilor, asemenea celorlalte instituţii media publice din Europa. Din punctul de vedere al TVR, devine prioritară clarificarea statutului instituţiei, deoarece posibila schimbare a sursei de finanţare nu trebuie să afecteze statutul juridic pe de o parte, şi nici cel de instituţie de presă independentă editorial, pe de altă parte".

Irina Radu, preşedinte-director general al TVR, a afirmat: "În orice condiţii de finanţare, îmi exprim hotărârea de a continua procesul început, de eficientizare şi reorganizare a instituţiei, conform primei etape de strategie, aprobată de Consiliul de Administraţie".

"Televiziunea Română trebuie să revină între primele televiziuni cele mai urmărite, trebuie să poată să transmită campionate europene şi mondiale, trebuie să organizeze şi să transmită concursul Eurovision, dar toate acestea nu depind doar de deciziile noastre interne. Ce putem face, având în vedere că suntem televiziunea din Europa cu cea mai mică finanţare şi cele mai mari şi diverse probleme, este să fim flexibili şi să luăm cele mai bune decizii, în conjuncturile cărora trebuie să le facem faţă", a mai subliniat Irina Radu.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:58 Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: "Multe din cele 102 taxe nu îşi au rostul, dar eliminarea taxei Radio-Tv şi a timbrului de mediu au un impact bugetar important"

O mare parte din cele 102 taxe eliminate astăzi nu se justifică din punct de vedere economic, dar eliminarea taxei Radio-Tv şi a timbrului de mediu vor avea un impact important asupra bugetului, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Domnul Dumitru ne-a explicat: "Merită făcută o discuţie sau o menţiune legată de utilitatea taxelor de pe această listă, probabil că elementele cele mai discutabile sunt legate de taxa Radio-Tv şi de timbrul de mediu. Multe din cele 102 taxe nu fac decât să hărţuiască contribuabilul mai degrabă decât să colecteze sau să aducă bani la buget, aşa că multe dintre ele trebuiau eliminate, pentru că dacă pui în balanţă costul de administrare şi beneficiul în materie de venituri colectate, probabil că nu merită, în ultimă instanţă, să menţii acele taxe. Dar rămâne în discuţie în primul rând impactul bugetar generat de cele două taxe (taxa Radio-Tv şi a timburlui de mediu, n.r.): înţeleg că impactul total e mai mare decât l-au estimat iniţiatorii, probabil că e dublu, aşa cum a susţinut Ministrul de Finanţe".

Domnia sa a atras atenţia şi asupra faptului că eliminarea celor două taxe va crea probleme, deoarece, momentan, nu se cunoaşte dacă şi ce va fi pus în locul acestora.

"Aţi văzut că discuţiile au fost concentrate pe cele două discuţii mari, taxa de Radio-Tv şi timbrul de mediu. Noi, deocamdată, nu ştim dacă punem ceva în loc", ne-a mai spus Ionuţ Dumitru.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:37 Ovidiu Miculescu: "Afirmaţiile domnului Dragnea sunt neadevăruri flagrante"

Ovidiu Miculescu, preşedinte director general al Radio România, susţine că afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, făcute astăzi în Parlament sunt "neadevăruri flagrante" şi precizează că, prin astfel de atacuri la persoană, se încearcă manipularea opiniei publice.

Ovidiu Miculescu a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă: "Contest ferm acuzaţiile domnului Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, susţinute de la tribuna Camerei Deputaţilor. Precizez ca afirmaţiile domnului Dragnea sunt neadevăruri flagrante pe care le pot demonstra oricând. Dincolo de calitatea mea, de preşedinte director general al Radio România, calitate în care mi-am exprimat adeseori îngrijorarea şi dezamăgirea profundă faţă de această măsură, sunt un om obişnuit şi nu văd cum ar fi putut interpreta oricine, vreodată, oricare din argumentele ridicate de mine în cadrul dezbaterilor ca pe o ameninţare. Am subliniat mereu că această măsură aduce grave prejudicii independenţei şi echidistanţei serviciului public de radiodifuziune şi împiedică Radio România să-şi îndeplinească misiunea publică asumată cu 88 de ani în urmă. Uneori, mărturisesc, am fost chiar vehement, o vehemenţă pe care vă rog să o puneţi pe seama energiei şi speranţelor pe care le-am investit în proiectul radioului public, dar nu am afirmat vreodată ceva ce ar putea fi interpretat ca o ameninţare, oricât de vagă. Mai mult, declar acum, public, că această pretinsă discuţie telefonică cu vreun lider de grup parlamentar, invocată de domnul Dragnea, nu a avut loc şi subliniez încă o dată că toate afirmaţiile acestuia sunt neadevăruri flagrante. Ceea ce se întâmplă în cazul de faţă este în egală măsură înfricoşător şi revoltător".

Potrivit lui Miculescu, prin eliminarea taxei Radio-TV, prevăzută în proiectul legislativ al lui Liviu Dragnea, aprobat astăzi, asistăm la o "incredibilă ambuscadă politică", al cărei unicul scop este de a "vulnerabiliza" şi, ulterior, "acapara politic" Radio România.

Directorul postului public de radio a precizat: "Avem aici, dacă privim cu atenţie, prima ciocnire între ceea ce ar fi trebuit să rămână media publică independentă şi echidistantă pe de o parte şi politică, ba chiar "realpolitik" pot spune, pe de altă parte. Sensul unei dezbateri - care de fapt nu a existat - despre independenţa media publică a fost deturnat şi reinterpretat politic. Se deturnează atenţia de la concepte şi principii şi se încearcă, prin atacuri ad hominem, manipularea opiniei publice. Primele victime au fost colegii domnului Dragnea, care au votat sub imperiul emoţiei stârnite de această falsă ştire.(...) Sub rezerva declaraţiilor politice se poate afirma orice despre oricine, iar media publică împinsă în arena unor astfel de dezbateri riscă să piardă mereu, pentru simplul motiv că nu are exerciţiul unui astfel de discurs manipulator, fals, partinic precum cel la care tocmai am asistat".

Acesta mai consideră că "următoarele victime" vor fi ascultătorii radioului public care vor descoperi la un moment dat că Radio România a devenit "doar un subcapitol" al unui buget guvernamental.

Reacţia lui Ovidiu Miculescu vine după ce Liviu Dragnea l-a acuzat astăzi, în Parlament, că i-a trimis liderului deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, un mesaj cu textul "O să vedeţi voi ce o să păţiţi!", după votul din plen privind eliminarea taxei radio-TV.

"Îl întreb pe domnul Miculescu, de la Radio, aici, în faţa presei şi de la tribuna Parlamentului, cum şi-a permis, acum câteva minute, să îl ameninţe la telefon pe liderul de grup al PSD? Directorul postului de radio public al României: «O să vedeţi voi ce o să păţiţi». Asta este atitudine de independenţă a acestui domn", a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai afirmat că Ovidiu Miculescu ar trebui să spună dacă i se pare moral "ca milioane de români" să plătească taxe pentru serviciul public de radio şi din aceşti bani să se acorde în instituţie bonusuri de 4.000 de euro.

"Să spună (Ovidiu Miculescu, n.r.) dacă i se pare moral ca milioane de români să plătească taxe obligaţi pe factura de energie electrică şi din acest buget cu care se laudă să plătească bonusuri de 4.000 de euro. De exemplu, pentru un director de studiou teritorial, zilele trecute, de ziua lui de naştere. Dacă vi se pare normal ca din taxele pe care fiecare român le plăteşte obligat pentru radio să dea un bonus de 4.000 de euro. Cred că toate radiourile private care sunt ascultate de români sunt extrem de invidioase că Radioul public merge cu un buget de 95 de milioane de euro şi se laudă că n-are pierderi. E şi foarte greu să faci aceste pierderi", a mai spus Liviu Dragnea astăzi.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:10 Dragnea: "Vrem mai mulţi români în clasa de mijloc; pentru aceasta trebuie eliminată birocraţia"

Cele 102 eliminate prin proiectul legislativ adoptat astăzi de Camera Deputaţilor însemnau mult timp şi bani pierduţi pentru toti contribuabilii, iar birocraţia trebuie eliminată, consideră liderul PSD, Liviu Dragnea, cel care a şi iniţiat proiectul.

Dragnea a precizat, pe pagina sa de Facebook: "Astăzi s-a votat în unanimitate legea pentru eliminarea a 102 taxe, inclusiv taxa Radio-TV.

Taxele însemnau mult timp şi bani pierduţi pentru toţi românii. Vrem mai mulţi români în clasa de mijloc. Pentru aceasta trebuie eliminată birocraţia. În loc de scandaluri, noi oferim proiecte. Unora le place să vorbească mult şi să se certe, noi aducem rezultate".

În timp ce guvernul Cioloş doar discută despre debirocratizare, PSD oferă "soluţii concrete şi elimină taxele inutile care îi umilesc" pe cetăţenii din ţara noastră, a mai afirmat liderul PSD.

(S.A.)

--------

Actualizare 14:58 PNL: Deputaţii liberali au votat legea de eliminare a taxelor ţinând cont de un proiect depus ieri privind impozitarea profitului

PNL susţine că deputaţii liberali au votat legea PSD pentru eliminarea a 102 taxe ţinând cont de un proiect depus luni de parlamentarii partidului, care se referă la impozitarea profitului în România şi care ar face posibilă aplicarea legii social-democraţilor, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Deputaţii PNL au votat în favoarea iniţiativei prin care sunt eliminate o serie de taxe întrucât abordarea tradiţională a Partidului Naţional Liberal este pentru o reducere a nivelului taxării.

Conform sursei citate, votul din Camera Deputaţilor a avut în vedere faptul că impactul estimat pentru acest proiect legislativ va putea fi acoperit în totalitate după adoptarea propunerii PNL pentru aplicarea Directivei Uniunii Europene numărul 1164 din 12 iulie 2016, de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne. Directiva subliniază necesitatea garantării faptului că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile şi creată valoarea.

"În estimările noastre, propunerea PNL pentru impozitarea profitului companiilor internaţionale în România va aduce la bugetul de stat sume semnificative care depăşesc cu mult cuantumul estimat de PSD în cazul propunerii de eliminare a unor taxe. Din acest motiv, solicitarea PNL este de adoptare urgentă a iniţiativei propuse pentru aplicarea directivei europene, neavând niciun motiv pentru a aştepta această decizie până în 2019 - termenul limită de transpunere", se arată în comunicat.

PNL a depus această iniţiativă de aplicare a Directivei Europene 1164/2016 în cursul zilei de luni şi solicită ca acest act normativ să fie adoptat în acelaşi regim de celeritate cu cel al proiectului PSD.

"În funcţie de disponibilitatea de a promova această iniţiativă a PNL, care face aplicabil actul normativ iniţiat de PSD, vom putea vedea cu toţii dacă avem de a face cu o acţiune tipică pentru campania electorală. Astfel, PSD îşi va da măsura onestităţii în perioada următoare, întrucât nimic nu împiedică Parlamentul să elimine acum practica companiilor internaţionale de a-şi exporta profitul neimpozitat, pe care îl produc în România", se mai arată în sursa citată.

(M.I.)

---------

Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, propusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaţilor, în unanimitate.

Deputaţii au votat şi pentru eliminarea taxei radio-TV, deşi deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe dăduseră aviz, ieri, pentru păstrarea acestei taxe.

Liviu Dragnea a luat cuvântul în plen şi a cerut să se revină la forma iniţială a legii. El a precizat că s-a consultat cu mai mulţi specialişti şi a ajuns la concluzia că va ajuta mai mult această eliminare a taxei, informează Digi24.ro.

Liberalii au spus că sunt de acord cu acest proiect de lege, dar că sunt nemulţumiţi de faptul că a fost votat chiar înainte de campania electorală.

Liviu Dragnea a afirmat că eliminarea celor 102 taxe va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

"Important e că Parlamentul a votat cea mai importantă lege pentru o debirocratizare reală. Am înţeles că unii colegi au votat o escrocherie, dar au votat. Este o minciună. Nu am spus şi nu vom spune că vom introduce vreo taxă nouă. Nici n-am introdus vreodată o taxă nouă", a spus Liviu Dragnea.

Acesta a precizat: "În ceea ce priveşte bugetul pentru TVR şi pentru radio, spun a zecea oară, a suta oară. Şi acum aceste instituţii iau bani serioşi de la bugetul de stat şi asta nu le afectează independenţa. Pe legea bugetulu de stat pe anul următor şi pe anii următori se va aloca o sumă astfel încât radio să aibă un buget de 480 de milioane de lei, televiziunea de 620 de milioane de lei, mai mult decât acum, dar cu un control serios din partea Parlamentului pe obiectivele asumate".

Dragnea a explicat şi cum a fost calculat bugetul celor două instituţii.

"Pentru fiecare cetăţean român care acum ar trebui să plătească taxa radio se calculează un cuantum de 21 de lei, se înmulţeşte cu numărul de cetăţeni şi acea sumă va fi pusă din bugetul de stat, nu din taxe, ca prevedere pentru radio. Înseamnă 480 milioane de lei. Pentru TVR, o taxă de 34 de lei, care duce la 620 milioane de lei din bugetul de stat. Nu se pun taxe. E doar un calcul care se face", a precizat liderul PSD.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa acestei legi, deoarece iniţiatorii nu au precizat sursa de finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb