Demersul Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) de modificare a Legii nr. 381/2002, va fi încheiat săptămâna aceasta, ca urmare a consensului dintre sindicate, producători agricoli şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
"În urma consultărilor şi a modificărilor la care a fost supusă legea, săptămâna aceasta (n.r joi, 25 octombrie) actul normativ va avea o formă finală şi foarte probabil va fi înaintat Legislativului pentru aprobare", ne-a declarat Viorel Matei, vicepreşedintele LAPAR.
Principalele modificări ale actului normativ, potrivit vicepreşedintelui LAPAR, sunt: înfiinţarea unui fond al agricultorilor format din reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), din producătorii agricoli şi din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), creşterea marjei de asigurări la calamităţi, dar şi libera alegere a producătorilor agricoli în privinţa unei societăţi de asigurare.
În plus, din comisia de evaluare a pagubelor produse de calamităţi, vor face parte şi agricultorii care vor avea rol informativ. "Evaluarea calamităţilor va fi realizată de Academia Română, iar producătorii, împreună cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii vor lua o decizie", ne-a explicat Matei.
Totodată, potrivit noului act normativ, subvenţiile acordate fermierilor nu vor fi reţinute din primele de asigurare, iar modificarea art. 5 - care prevede că "plata despăgubirilor producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, pentru calamităţile naturale produse de fenomene naturale şi boli, se efectuează numai prin culturile agricole, animalele, păsările, familiile de albine şi peştii care au fost asigurate de către societăţile de asigurare şi re-asigurare". Acesta mai stipulează că "producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care asigură culturile agricole, animalele, păsările, familiile de albine şi peştii la societăţile de asigurare agreate de MAPDR şi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor beneficiază de o susţinere a primelor de asigurare", s-a realizat în favoarea fermierilor. "Fermierii au libertate deplină să aleagă între fondul de asigurare sau societăţile specializate", ne-a explicat Matei.
În prezent, agricultorii neasiguraţi pot opta pentru serviciile a zece societăţi de asigurare. Selecţia societăţilor de asigurări pentru domeniul agricol a fost realizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Societăţile de asigurare şi asigurare-reasigurare pentru culturi agricole, care corespund criteriilor CSA, sunt: "Agras - Grupul Wiener Stadtis-che", "Allianz -Ţiriac Asigurări", "Asigurare - Reasigurare Ardaf", "Asiban", "Asigurarea Românească Asirom", ASTRA, "Carpatica Asig", "Generali Asigurări", "Omniasig" şi "Unita".