Legea PSD care dezincriminează construcţia fără autorizaţie de microhidrocentrale sau drumuri forestiere a fost promulgată

A.P.
Miscellanea / 13 august 2020

Legea PSD care dezincriminează construcţia fără autorizaţie de microhidrocentrale sau drumuri forestiere a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea (care modifică Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii) iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Florin Iordache, care dezincriminează construcţia, fără autorizaţie, de microhidrocentrale, drumuri forestiere sau regularizări de albie de râu, potrivit unui comunicat al preşedinţiei, conform Agerpres.

Şeful statului ceruse anterior reexaminarea actului normativ, dar Parlamentul dominat de PSD i-a transmis legea în aceeaşi formă, fiind obligat să o promulge în urma epuizării căilor de atac.

Legea lui Iordache a menţinut totuşi incriminarea pentru lucrările de construcţie, fără autorizaţie, la monumente istorice. În acest caz, pedeapsa a rămas închisoare de la trei luni la un an sau amendă, detaliază Agerpres.

Pe 28 iulie 2020, proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Florin Iordache, a fost adoptat a doua oară de Camera Deputaţilor, după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a respins iniţial şi l-a trimis spre re-examinare. Aceasta după ce peste 22.000 de membri Declic au semnat petiţia "Vor să ne lase fără patrimoniu!".

Legea lui Iordache a modificat articolul 24, litera a) din legea 50/1991 astfel:

Forma iniţială: "Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) şi g), cu excepţiile prevăzute de lege"

Forma modificată: "Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), cu excepţiile prevăzute de lege".

Potrivit articolului 3 alineatul (1), literele b), c), e) şi g) prevăd:

"(1) Construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru:

(...)

b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege - monumente, ansambluri, situri - inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil - teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate;

c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, reţelele şi dotările tehnico-edilitare, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de instalaţii de infrastructură, lucrările pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente;

(...)

e) lucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice, proiectarea şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă, subterane sau subacvatice;

g) organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote".

Prin urmare, se poate observa că din legea lui Iordache, promulgată de preşedinte, lipseşte incriminarea prevederilor de la literele c), e) şi g), scrie Agerpres.

Aşadar, activiţăţile cuprinse la aceste puncte, precum lucrările hidrotehnice, construcţia de drumuri forestiere, regularizările de albii de râu, fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea autorizaţiei de construire, nu mai sunt incriminate.

"Gândiţi-vă că oricine poate să construiască de la zero o microhidrocentrală, fără autorizaţie. Plăteşte o amendă (dacă se întâmplă acestă minune) şi apoi îşi umple conturile, din banii noştri, prin "certificate verzi", în timp ce stă la soare pe iaht, în Caraibe.

În plus, acordul de mediu este necesar pentru a obţine autorizaţia de construire. Prin urmare, dacă pot să construiască fără autorizaţie, implicit nu au de ce să se mai complice să ceară acord de mediu", a explicat pentru G4media.ro biologul şi activistul de mediu, Călin Dejeu, citat de Agerpres.

Cazul Taia. În urmă cu 2 ani, Curtea de Apel Alba Iulia a oprit funcţionarea microhidrocentralei de pe râul Taia din judeţul Hunedoara, anulând decizia de încadrare care ţinea loc de acord de mediu, cât şi autorizaţia de mediu. Din pricina acestui caz, în 2015, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României.

Ori acum, dacă nici măcar lucrările fără autorizaţie de construire (care se obţine pe baza acordului de mediu) nu mai sunt incriminate, cu atât mai mult nu e sancţionată lipsa acordului şi a studiului de impact asupra mediului, a explicat Dejeu.

"Sau gândiţi-vă că oricine poate să distrugă cursul unui râu (aşa-zisa amenajare de albie), sau să facă un drum forestier de la zero, să ghilotineze o pădure. Sau să facă o reţea tehnico-edilitară fără autorizaţie, care implicit nu respectă normele elementare şi poate să pună în pericol vieţile oamenilor.

Este liber la lucrări fără autorizaţie de orice tip şi oriunde (cu exceptia monumentelor istorice)", a explicat Călin Dejeu.

"Este o încălcare a Directivei privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal şi eu voi trimite o plângere la Comisia Europeană. Poate totuşi iese din letargie Comisia şi duce cazul la Curtea de Justitie a UE. Mai ales ca are infringementul pe microhidrocentrale uitat într-un dosar de 5 ani, iar cel pe păduri (relevant prin dezincriminarea drumurilor forestiere fără autorizaţie) are deja aviz motivat", a explicat Dejeu.

Cum au argumentat pesediştii dezincriminarea. În expunerea de motive, social-democraţii au explicat faptul că astfel de lucrări de construcţie, fără autorizaţie, sunt sancţionate de lege atât cu închisoarea, cât şi ca simple contravenţii.

Ei susţin că amenzile sunt "într-un cuantum menit să descurajeze demararea unor lucrări fără autorizaţie de construire".

Potrivii legii 51/1991 actualizate, amenda pentru construcţia, fără autorizaţie, de microhidrocentrale, drumuri forestiere sau regularizări de albie de râu este de maxim 10.000 de lei.

Iniţiatorii legii au susţinut că, pe rolul instanţelor, sunt mii de dosare care vizează executarea unor lucrări făcute fără autorizaţie, iar proiectul de lege îşi propune decongestionarea activităţii instanţelor.

"Întrucât pe rolul instanţelor de judecată se află câteva mii de dosare care privesc executarea unor lucrări fără autorizaţie, dar în proporţie de 99% se sancţionează cu o simplă amendă, considerăm că o asemenea iniţiativă are atât rolul de a decongestiona activitatea instanţelor, cât şi acela de a nu mai fi nevoie pentru fiecare autorizaţie care a expirat câteva zile, funcţionarii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, să nu mai fie nevoiţi să depună plângeri penale", arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

În plus, legea lui Iordache menţine ca infracţiune continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb