Votul acordat săptămâna trecută de plenul Parlamentului cu privire la eliminarea indemnizaţiilor speciale acordate senatorilor şi deputaţilor care au ieşit la pensie, a iniţiat în spaţiul public discuţii aprinse cu privire la eliminare pensiilor speciale sau la impozitarea acestora. În acest context a fost ridicată din nou problema impozitării pensiilor magistraţilor, dar şi modul în care unii avocaţi au fost date pensiile magistraţilor şi modul în care foştii judecători sau procurori revin în magistratură cu doar câteva luni înainte de pensionare, pentru a beneficia de pensia specială.
Cel mai recent exemplu în acest sens este cel al avocatului Flavius Crâznic, care a revenit în magistratura în 7 decembrie 2020, dată la care preşedintele Klaus Iohannis, a semnat decretul privind numirea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călăraşi. După numai două luni, în 16 februarie 2021, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, cu unanimitate de voturi, cererea de pensionare a procurorului Flavius Crâznic, începând cu data de 1 martie 2021. După ce preşedintele Klaus Iohannis va emite, în baza deciziei CSM, decretul prezidenţial de eliberare din funcţie prin pensionare, Flavius Crâznic va încasa o pensie lunară de aproximativ 18.000 de lei, adică 3800 de euro şi îşi va putea relua activitatea în avocatură.
Situaţia respectivă a fost sesizată de CSM încă de anul trecut, dar se pare că iţele încurcate ale justiţiei din ţara noastră au făcut ca situaţia respectivă să treneze.
Astfel, în 30 aprilie 2020, plenul reunit al CSM a decis să îl sesizeze pe ministrul Justiţiei în vederea modificării articolului 33 indice 1 din legea nr.303/2004. Membrii CSM au decis că fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, trebuie să promoveze două modificări care ar fi făcut ca situaţii de genul celei de care s-a folosit avocatul Flavius Crâznic să fie eliminate.
În decizia CSM se arată că la articolul 33 indice 1, textul aliniatului 1 să fie: "Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror şi magistrat-asistent, care nu au fost sancţionate disciplinar, au avut numai calificativul foarte bine la toate evaluările şi şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 14 alin. (2)".
Membrii CSM au solicitat ministrului de resort şi introducerea aliniatului 2 cu următorul text: "Persoanele numite în funcţia de judecător sau procuror în condiţiile alin. (1) pot beneficia de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 83 indice 1 dacă ocupă funcţia de judecător sau procuror cel puţin 5 ani după data numirii lor în condiţiile alin. (1)".
Textul de mai sus a fost votat de 16 membri ai CSM, un vot a fost împotrivă, iar un vot a fost nul.
Ce s-a întâmplat cu solicitarea CSM din 30 aprilie 2020? Conform unor surse din cadrul Ministerului Justiţiei, solicitarea CSM a fost trimisă destul de târziu ministerului de resort, când deja ministrul Cătălin Predoiu şi echipa din subordine finalizaseră proiectele privind legile justiţiei care au fost puse în dezbatere publică în 10 octombrie 2020.
Faţă de propunerea formulată de CSM, în proiectul aprobat de ministrul Cătălin Predoiu pentru iniţierea demersului legislativ şi care se află în dezbatere publică, modificarea textului este mult mai dură. Proiectul iniţiat în timpul mandatului fostului ministru Cătălin Predoiu prevede eliminarea în întregime a prevederilor referitoare la primirea în magistratură fără concurs a foştilor judecători şi procurori cu cel puţin 10 ani vechime. În motivarea acestei propuneri, Ministerul Justiţiei arată că "profesionalizarea procesului de selecţie a magistraţilor se realizează şi prin eliminarea oricăror modalităţi alternative de intrare în magistratură fără concurs (de exemplu, prin interviu), cu excepţia judecătorilor şi procurorilor pensionari care pot fi reîncadraţi fără concurs după pensionare la instanţe sau parchete care nu pot funcţiona normal din cauza numărului mare de posturi vacante".
Practic, Cătălin Predoiu şi echipa care a lucrat la proiectele de modificare a legilor justiţiei au stabilit eliminarea definitivă a posibilităţii folosirii legii în scop personal, aşa cum au făcut-o în ultimii ani mai mulţi foşti judecători sau procurori, care au reintrat din avocatură în magistratură numai pentru a ieşi peste câteva luni sau un an la pensie şi pentru a beneficia asfel de pensia specială.
Suntem curioşi dacă formularea iniţiată anul trecut va rămâne şi în pachetul legislativ a cărui dezbatere se încheie în 31 martie. Oricum, până când acesta va fi aprobat de Parlament şi până când legea respectivă va intra în vigoare, este posibil să mai asistăm şi la alte cazuri de tipul celui înregistrat săptămâna trecută.
Poate ar fi necesar ca, până să se pronunţe Parlamentul, articolul 33 indice 1 să fie eliminat, prin ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Stelian Ion, noul ministru al Justiţiei, sau - pentru a nu le da apă la moară celor din opoziţie care vor invoca rezultatul referendumului din 26 mai 2019 - printr-o iniţiativă legislativă care să treacă urgent prin Parlament, în următoarele două luni, pentru a intra în vigoare cât mai rapid şi a stopa noua practică de obţinere a pensiei speciale de magistrat.
Referitor la acest aspect s-a pronunţat şi unul dintre foştii miniştri ai Justiţiei, Ana Birchall, care a scris pe pagina proprie de Facebook că ministrul Stelian Ion trebuie să iniţieze urgent şi să adopte în şedinţă de Guvern un proiect de lege (care sa fie trimis în Parlament în procedură de urgenţă) prin care să blocheze "portiţa prin care unii pot ajunge magistraţi pentru scurt timp doar pentru ca imediat după aceea să iasă la pensie, cu pensia de magistrat".
Flavius Crâznic şi-a inceput cariera în magistratură în 1994 şi a fost procuror la Parchetul Sectorului 3, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a lucrat până în anul 2010, când a demisionat şi a intrat în avocatură.
În anul 2019, el a făcut o cerere de a se întoarce pe funcţia de procuror, fără concurs sau examen, dar solicitarea sa a fost respinsă de procurorii din CSM. Drept urmare, Flavius Crâznic a dat în judecată Secţia pentru Procurori din cadrul CSM. În urma procesului, Curtea de Apel Bucureşti şi ulterior ÎCCJ au obligat CSM să-l reîncadreze pe Flavius Crâznic, deşi legea spune clar că CSM "poate" dispune reîncadrarea unui magistrat în funcţie, nicidecum nu obligă Secţia să facă acest lucru.
Judecătorii au arătat că decizia CSM de respingere a solicitării lui Flavius Crâznic nu este corespunzător motivată, nefiind explicat raţionamentul "pentru care s-a ajuns la concluzia că nu este oportună numirea". Magistraţii au mai concluzionat că "nemotivarea oportunităţii nu trebuie să lase impresia unui exces de putere".
1. Nu "vânătorii", ăștia sunt
(mesaj trimis de în data de 22.02.2021, 05:46)
Fac JAF și în bugetul țării și în Sistemul public de Pensii, înhățând banii proveniți din munca celor mulți care contribuie pentru pensionarea la vârsta legală-standard (65-63, nu 42-49). Milioane de pensii de mizerie... milioane de nepoței-copii care se culcă flămânzi .
Odată cu ocuparea țării de armata roșie, au mai fost asemenea JEFUITORI ... bolșevicii și uneltele lor tot prin "Legi speciale", ticăloase, au scos din case proprietarii pentru a se muta ei, au jefuit sătenii de proprietățile și inventarul agricol și vitele... și au avut tot așa o "viață specială".
Atunci, categoria asta de oameni hrăpăreți prea-slăveau PARTIDUL și cântau INTERNAȚIONALA...
Acum același PCR rebotezat de 7 ori, azi PSD... le-a dat pensii speciale, nesimțite, nemeritate, anti'creștinești. Hai să le dăm și Imnul lor (reactualizat) :
~ INTERNAȚIONALA Nova~.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2021, 06:24)
si culmea este ca acest jaf este asistat in continuare de decidentii zilei!
in tara asta este incurajata hotia si jaful la drumul mare si este condamnata munca cinstitta!
pana nu aruncam cu apa fiarta peste ei nu se va intapla nimic!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2021, 06:46)
in continuare ....
deci "justitiarul"corupt pana in maduva oaselor se pensioneaza si a doua zi se incadreaza si isi continua activitatea
pe de alta parte madam ministru al muncii cade pe spate cu un anunt de o marinimie nemaiintalnita: bugetarii pot munci pana la 70 de ani dar vor renunta la pensie!!
pai cum dracu vine asta?
in tara asta avem dou categorii, asa cum am spus si mai sus: vinovatii care muncesc pana crapa si smecherii care jefuiesc, fura, omoara etc si sunt decorati cu pensii nesimtite si au dreptul sa le rada in nas precedentilor (prostilor)
si in mod evident avem politicul care priveste tot spectacolul , da din umeri a neputinta , si strica pe tot ce pune mana , mai putin buzunarul sau care este pe zi ce trece mai doldora!
hai sa cantam imnul national si sa trecem la fapte!
1.3. pt.Stimabilul #1. 1 & 1.2. (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de în data de 22.02.2021, 07:14)
Nu neicușorule, ai puțintică răbdare... nu cânta imnul Deșteaptă-te române!. ; nu a avut efect 31 de ani... nu e bun ! Românul eschimoș hibernează, nu-l trezi ! Nu-ți strica vocea! Așteaptă,că special pentru domnia ta, pun eu " vaccinul potrivit" : *internaționala*, o cânți, o memorezi, dar la sfârșit... impresiile și o notă.
1.4. Noaptea mintii! (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Un constantean în data de 22.02.2021, 07:55)
Vazand atatea luari de pozitii impotriva legilor speciale prin care PSD si-a fidelizat unele institutii si nu numai, stai si te intrebi! Cum dracu sunt atatia votanti ai PSD-ului, care nu a facut altceva in cei 30 de ani decat sa franeze dezvoltarea tarii si daca nu era apartenenta la UE acum eram o republica bananiera. Si cu toate astea acest partid, care a facut atat rau, este cel mai bine pozitionat in randul electoratului!!!
1.5. Prostie (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Gabriel în data de 22.02.2021, 13:49)
In 2020 parca ministrul justitiei nu era de la PSD. Era de la alt partid, dar romanii dorm, nu stiu ce scriu.
1.6. Pensii speciale (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gabriel în data de 22.02.2021, 13:52)
Pensiile speciale pentru magistrati au fost introduse in 1997 de ministrul justitiei de atunci - Valeriu Stoica, membru PNL. Romanii nu tin minte, dar nici sa citeasca pe Internet nu stiu. In schimb, vorbesc fara ei.
2. *INTERNAȚIONALA ROȘIE* (v. Nova
(mesaj trimis de în data de 22.02.2021, 08:08)
Muzica :aceeași, n-au uitat-o...Tovii .
Textul : - Made în Teleorman-1990... (mai corect în Zona liberă de neocomunism...'fabricat' de un Teleor manu).
_
_1. Dormiți voi oropsiți ai sorții,
Noi bolșevicii asta vrem ;
Să vă treziți când viața voastră,
Va fi mai rea ca în infern.
_2.Visați cei adormiți cu vorbe,
Și tot mereu să ne votați ;
Iar noi proprietari cu acte,
Vom fi pe țara ce ne-o dați.
_3. Mereu am fost stăpânii voștri,
Căci Moskova ne-a pregătit;
Deși îl avem pe Marx în creier,
Voi proști, nu ne-ați recunoscut.
~~ REFREN ~~
Hai la lupta cea mare,
Partidul vrea să ne unim ;
Și jefuirea Țării,
Acum s-o isprăvim.
_4. Noi făurim o lume nouă,
De Marx și Engels îmboldiți ;
Pământul întreg să fie roșu,
Sclavi-mondiali voi să ne fiți.
_5. 'Pașol' în Occident cu toții, Urmaș de daci și de romani ;
Rămână numai iubitorii,
De seceră și de ciocan.
_6. Plecați români din țara voastră, Doar noi vom fi eterni aici ;
Noi cei aduși pe tancuri roșii,
Uniți cu ai voștri nemernici.
~~refren~
_7.Așa cum Lupul își schimbă părul, Și noi ne-am deghizat nițel ;
Dar ateismul și năravul,
Sudură sunt pe.. PeSeDel.
_8. Noi am învins timpul tovarăși, Lupta de clasă ne-a priit ;
Iar azi avem... Roșia-Ciumă,
O nouă armă, un dar din răsărit.
_9.Suntem neîntrecuți, tovarăși, Când vrem să îndoctrinăm un om; Căci de la Marx trecând prin Lenin,
Am ajuns astăzi la un...I.I.Ion.
_
Căci de la Marx trecând prin Lenin, Am ajuns la Tovarășul Ilici Ion .
~ refren~
2.1. Corecție strofe 5 - 9 (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de în data de 22.02.2021, 08:50)
_5."Pașol" în Occident cu toții,
Urmași de daci și de romani;
Rămână numai iubitorii,
De seceră și de ciocan.
_6.Plecați români din țara voastră,
Doar noi vom fi eterni aici;
Noi cei aduși pe tancuri roșii,
Uniți cu ai voștri nemernici.
~~refren~
_7.Așa cum Lupul își schimbă părul,
Și noi ne-am deghizat nițel ;
Dar ateismul și năravul,
Sudură sunt pe... PeSeDel.
_8.Noi am învins timpul, tovarăși,
Lupta de clasă ne-a priit ;
Și iată, azi avem Roșia-Ciumă,
O nouă armă, un dar din Răsărit.
_9. Suntem neîntrecuți, tovarăși,
Când vrem să îndoctrinăm un om;
Căci de la Marx trecând prin Lenin, Am ajuns astăzi la un... I. I. Ion.
_
Căcii de la Marx trecând prin Lenin,
Am ajuns la tovarășul... Ilici Ion.
3. Justiția ???
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2021, 11:39)
... a făcut din România COLONIE : SĂ NE ANEXEZE ȘI CU Justiția ....
4. Stimate domnule George Marinescu,
(mesaj trimis de în data de 23.02.2021, 21:07)
Văzând, eu, că subiectul articolului nu prea e vazut interesant /vizitat de electoratul de ambele sexe, ambele/toate culorile politice... trag concluzia că :
TEMA PENSIILOR e FALSĂ . Ele, dânsele, sunt :
fr. normale - NU speciale, fr. simțite - NU nesimțite,
meritate - NU nemeritate, perfect legale - NU ilegale, NU tâlhăresc ciordite, maglite, extrase din...
agoniseala / contributivitatea celor, acum pensionari și de la bugetul de stat. Nemerniciile lor, cei care le-au vânat NU sunt vânători ticăloși, NU sunt tâlhari la drumul mare, din codrul MARE , sunt hrăniți / îmbuibați cu aceste pensii prin LEGI din CASA MARE... casa lui Ceaușescu ( azi parlament al rușinii naționale, vorba aceea din 1990...)