Legislaţia privind controlul tutunului trebuie modificată

C.P.
Companii / 28 mai 2010

România ar putea economisi 5.1 miliarde de lei la bugetul de sănătate până în 2020 la fiecare 5500 de români care s-ar lasa de fumat acum

Concluziile întâlnirii de miercuri dintre membrii Comisiei de Sănătate Publică a Senatului şi reprezentanţii Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România(RPFR) şi a Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) arată necesitatea schimbării cadrului legislativ cu privire la controlul tutunului în România.

"Pe lângă pierderile umane pe care consumul de tutun le cauzează, trebuie avut în vedere şi banii care se cheltuiesc anual pentru tratarea fumătorilor. Cei care fumează se îmbolnăvesc mult mai repede, iar tratamentul bolilor cauzate de fumat - cum ar fi bolile cardiovasculare, boli respiratorii, cancere şi multe altele implică cheltuieli exorbitante care sunt acoperite de cele mai multe ori de stat. Comparând România cu alte ţări în care, prin măsuri legislative aspre precum şi programe de consiliere şi tratament medicamentos, se încurajează renunţarea la fumat, am ajuns la concluzia că la fiecare 5500 de români (aproximativ 1 din 1000) care ar renunţa la fumat, s-ar economisi 5.1 miliarde de lei la bugetul de sănătate în următorii 10 ani. Concluzia este că din nici un punct de vedere, nici al sănătăţii şi nici al banilor, România nu îşi permite costurile fumatului", a declarat Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan, preşedinte Societatea Română de Pneumologie si a Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România.

În ţările în care s-au adoptat măsuri legislative care să protejeze populaţia împotriva efectelor fumatului, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de internări cu boli cauzate de fumat şi o economie substanţială la bugetul de sănătate. Dacă nu se iau măsuri de protecţie împotriva efectelor fumatului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează creşterea exponenţială a costului tratării bolilor cauzate de fumat. În 2010 OMS arată că anual, la nivel mondial, costul fumatului este de aproximativ 500 miliarde US$ (aproximativ 407 miliarde Euro).

"România s-a angajat, prin legea 332/2005 care a ratificat Convenţia Cadru OMS pentru controlul tutunului, ca până la începutul lui 2011 să implementeze o serie de măsuri legislative cu privire la controlul tutunului mult mai aspre decât sunt în momentul de faţă. Astfel, orice tip de tip de reclamă, promovare si sponsorizare a tutunului trebuie, conform Convenţiei, interzise. Mai mult, fumatul în locuri publice chiar şi în parcuri sau spaţii deschise ar trebui eliminate. Legi de tipul "tobacco free" au fost adoptate în majoritatea ţărilor UE, iar România nu poate să facă excepţie în acest sens, mai ales că este pentru binele sănătăţii unei întregi ţări", a declarat Cornel Radu Loghin, Director Politici si Strategii ENSP (Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului).

În următoarele săptămâni, reprezentanţii ENSP şi RPFR vor înainta Comisiei de Sănătate din cadrul Senatului României, un proiect de lege asupra controlului tutunului în România care să alinieze România la standardele impuse prin Convenţia Cadru OMS pentru Controlul Tutunului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb