LEGISLAŢIE Cum vor fi impozitate clădirile în 2019

DANA ABABEI Preşedinte ANEVAR
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 31 octombrie 2018

La finalul acestui an se încheie un ciclu de trei ani de aplicare a noului sis-tem de impozitare a clădirilor în func-ţie de destinaţia acestora şi nu după tipul de proprietar (persoană fizică sau juridică), cum se întâmpla înainte de 2016.

Astfel, persoanele juridice care au realizat şi depus rapoarte de evaluare la începutul anului 2016 trebuie, conform Codului fiscal, să depună la începutul anului 2019 rapoarte de evaluare actualizate pentru a evita achitarea unui impozit crescut la 5%. Acestor persoane le expiră termenul de 3 ani prevăzut în Codul fiscal. Nu este o obligaţie, ci o optimizare a cheltuielii.

Iar persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidenţiale şi mixte care nu au suferit modificări majore şi au realizat şi depus rapoarte de evaluare la începutul anului 2016 nu trebuie să actualizeze valoarea impozabilă a clădirii în acest an, dat fiind faptul că nu le expiră termenul de 5 ani de la data ultimului raport de evaluare.

Termenul de depunere a rapoartelor de evaluare este până la plata primei tranşe a impozitului, adică până la 31 martie 2019. Chiar dacă termenul limită de depunere este 31 martie 2019, recomand tuturor proprietarilor de clădiri să mergă cu rapoartele de evaluare la administraţiile locale cu cel puţin două săptămâni înainte de expirarea termenului pentru a lăsa timp şi persoa-nelor responsabile din direcţiile de impozite şi taxe să calculeze noul impozit şi pentru a evita aglomeraţia.

Data evaluării este 31 decembrie 2018 pentru rapoartele depuse în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2019, iar aceste rapoarte de evaluare nu pot fi realizate decât după acestă dată. Nu poţi şti astăzi dacă la 31 decembrie 2018 clădirea pe care doreşti să o evaluezi va avea aceeaşi stare fizică (dacă a fost afectată de un cutremur, de o explozie sau de multe alte incidente ce pot avea loc?). Potrivit art. 461 din Codul fiscal, "(2) în cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor".

În cazul în care un contribuabil deţine mai multe clădiri pe aceeaşi rază administrativ-teritorială a unei localităţi, se va elabora un singur raport de evaluare care va include concluziile asupra valorilor impozabile ale clădirilor aflate pe raza respectivei localităţi.

Menţionez faptul că, potrivit normelor legale în vigoare, verificarea rapoartelor de evaluare este realizată de verificatori autorizaţi, membri ANEVAR, care au competenţa necesară pentru a evidenţia corectitudinea realizării unui astfel de raport. Aşadar nu este suficient să fii inginer constructor sau economist pentru a analiza corectitudinea descrierii construcţiei sau a calculelor matematice, ci trebuie să ai calificarea necesară pentru a le verifica. Nu este suficient să te uiţi într-un raport de evaluare realizat în anii trecuţi şi să concluzionezi: anul acesta valoarea este mult mai mică sau mai mare, ci trebuie să fii instruit, să ştii unde şi ce anume să verifici pentru a emite o opinie cu privire la valoare, o opinie pe care alţii să se poată baza, o opinie care poate să aibă consecinţe. Chiar dacă în cursul acestui an au exis-tat discuţii despre schimbarea sistemului de impozitare a terenurilor şi clădirilor, până astăzi nu s-a modificat nimic faţă de anul trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Buna ziua,

    daca nu am depus actualizare nici in 2016 si nici in 2019 pana in acest moment, mai pot depune acum actualizarea? Care ar fi taxa pe care va trebui sa o platesc daca depun acum actualizarea acum? ) 0,08% din valoarea imobiliului actualizata? Sau 5%? Se mai tine cont de asemenea de amortizarea cladirii? 

    Multumesc 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb