Leul, aproape de nivelul atins la demiterea guvernului MRU

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 ianuarie 2013

Leul, aproape de nivelul atins la demiterea guvernului MRU

Moneda naţională a continuat să se aprecieze pe fondul intrărilor de capital din partea investitorilor interesaţi de titlurile de stat vândute de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Cursul oficial anunţat, ieri, de către Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,3753 lei/euro. Minimul precedent, de 4,3747 lei/euro, fusese atins pe data de 27 aprilie, când guvernul condus de către Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis.

Euro a deschis şedinţa de tranzacţionare la 4,3925 - 4,3950 lei, pentru ca, pe parcursul zilei, să piardă aproape trei bani, minimul atins fiind de 4,3650 lei.

Cursul a coborât sub 4,37 lei/euro în jurul orei 16.14, când s-a poziţionat în jurul valorii de 4,3697 lei/euro. Câteva minute mai târziu, a revenit peste acest nivel, dar doar pentru puţin timp, la ora 16.37 acesta ajungând la 4,3680 lei/euro. Trendul descendent a continuat până la 4,3667 lei/euro, valoare atinsă în jurul orei 16.45. Din acest moment, euro a început să urce, cinci minute mai târziu ajungând la 4,3673 lei/euro, iar la ora 17.39 a depăşit 4,37 lei/euro.

Dealerii pun aprecierea monedei naţionale pe seama banilor care au intrat în ţara noastră, pentru a cumpăra titluri de stat, la licitaţiile organizate de către MFP.

Interesul pentru aceste titluri se observă în suprasubscrierea licitaţiilor şi randamentele în scădere.

Finanţele au atras, ieri, 1,8 miliarde lei, prin obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2015, de peste trei ori mai mult faţă de valoarea indicativă, iar randamentul a coborât la 6,03%, în condiţiile în care cererea a continuat să fie ridicată.

Valoarea programată a operaţiunii a fost de 600 milioane lei, însă băncile au subscris titluri de opt ori mai mult, de 5,2 miliarde lei.

Trezoreria a mai vândut titluri cu scadenţă apropiată în decembrie, când a atras 3,4 miliarde lei, la un randament de 6,14%.

Cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Atunci, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sumă din care 4,6 miliarde lei doar în luna ianuarie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb