Moneda naţională a continuat să se aprecieze pe fondul intrărilor de capital din partea investitorilor interesaţi de titlurile de stat vândute de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Cursul oficial anunţat, ieri, de către Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,3753 lei/euro. Minimul precedent, de 4,3747 lei/euro, fusese atins pe data de 27 aprilie, când guvernul condus de către Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis.
Euro a deschis şedinţa de tranzacţionare la 4,3925 - 4,3950 lei, pentru ca, pe parcursul zilei, să piardă aproape trei bani, minimul atins fiind de 4,3650 lei.
Cursul a coborât sub 4,37 lei/euro în jurul orei 16.14, când s-a poziţionat în jurul valorii de 4,3697 lei/euro. Câteva minute mai târziu, a revenit peste acest nivel, dar doar pentru puţin timp, la ora 16.37 acesta ajungând la 4,3680 lei/euro. Trendul descendent a continuat până la 4,3667 lei/euro, valoare atinsă în jurul orei 16.45. Din acest moment, euro a început să urce, cinci minute mai târziu ajungând la 4,3673 lei/euro, iar la ora 17.39 a depăşit 4,37 lei/euro.
Dealerii pun aprecierea monedei naţionale pe seama banilor care au intrat în ţara noastră, pentru a cumpăra titluri de stat, la licitaţiile organizate de către MFP.
Interesul pentru aceste titluri se observă în suprasubscrierea licitaţiilor şi randamentele în scădere.
Finanţele au atras, ieri, 1,8 miliarde lei, prin obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2015, de peste trei ori mai mult faţă de valoarea indicativă, iar randamentul a coborât la 6,03%, în condiţiile în care cererea a continuat să fie ridicată.
Valoarea programată a operaţiunii a fost de 600 milioane lei, însă băncile au subscris titluri de opt ori mai mult, de 5,2 miliarde lei.
Trezoreria a mai vândut titluri cu scadenţă apropiată în decembrie, când a atras 3,4 miliarde lei, la un randament de 6,14%.
Cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Atunci, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.
Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sumă din care 4,6 miliarde lei doar în luna ianuarie.