Leul, la minimul ultimelor patru luni

IZABELA SÎRBU, GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 octombrie 2010

Leul, la minimul ultimelor patru luni

Adrian Vasilescu, BNR: "Cursul, influenţat de scandalul din Parlament"

Cristian Sima, WBS: "Nu asistăm la un atac speculativ pe leu"

Leul a mai pierdut, ieri, încă o jumătate de ban în faţa monedei unice europene la cursul oficial al BNR, paritatea afişată la jumătatea şedinţei de tranzacţionare fiind de 4,3126 lei/euro. Cursul a atins, ieri, valoarea maximă de 4,3186 lei/euro. Moneda naţională s-a depreciat, astfel, pentru a opta zi consecutivă, pe fondul tensiunilor politice şi în contextul unui val de depreciere a valutelor din regiune. Euro a spart ieri pragul de 4,3 lei pentru a doua oară în acest an, ajungând la maximul ultimelor trei luni şi jumătate.

"Estimăm că leul se poate deprecia în continuare, însă ne aşteptăm la o inversare a tendinţei în regiunea lui 4,35 lei/euro, în cazul în care guvernul nu cade. Dacă guvernul este demis, o depreciere până la 4,40 lei/euro pare foarte probabilă", sunt de părere analiştii ING.

Preşedintele companiei de brokeraj "WBS Holding", Cristian Sima, ne-a explicat că asistăm la o lipsă a încrederii în leu şi a faptului că Banca Naţională a României (BNR) nu a intervenit în piaţă. "Dacă BNR nu intervine pînă la moţiunea de cenzură va continua devalorizarea leului", este de părere domnia sa. Totuşi, Cristian Sima ne-a spus că actuala depreciere nu reprezintă un atac speculativ asupra mondei naţionale.

Şi dealerii din piaţa locală spun că nu asistăm la un atac speculativ, ci doar că nu există fundamente de apreciere a leului, având în vedere incertitudinile din sfera politică. "Se va cumpăra euro, iar o absenţă a Băncii Centrale în continuare duce la creşterea cursului", a spus un dealer, adăugând că este normal ca rata de schimb să reacţioneze la aceste incertitudini.

"Având în vedere riscul ridicat al României pe plan extern, este normal ca leul să nu mai fie atractiv", a completat acesta.

Deprecierea leului din ultimele zile a venit în condiţiile în care celelalte valute din regiune au câştigat teren în faţa monedei europene.

Analiştii estimează că ratele de dobândă vor rămâne scăzute

Dobânzile din piaţă rămân scăzute, pe fondul excesului de lichiditate. "Lichiditatea este destul de mare şi se menţine aşa deşi BNR şi Minis-terul Finanţelor au tras bani din piaţă. Nu sunt semnale că ar creşte dobânzile", spune un dealer.

Analiştii din cadrul ING Bank sunt de părere că nivelul ratelor de dobândă pe termen scurt probabil va rămâne scăzut datorită lichidităţii ample în timp ce continuarea presiunii ascendente resimţite de ratele cu scadenţe mai lungi nu ar trebui exclusă.

Dobânzile plătite de România sunt în prezent uşor mai ridicate decât cele suportate de Ungaria, situaţie care nu reflectă aspectele fundamentale de credit, respectiv nivelul datoriilor, rezervele valutare şi natura relaţiei cu FMI, se arată într-o analiză a RBS.

Spread-ul dobânzilor plătite de cele două state este uşor în defavoarea României, dar analiştii băncii consideră că, bazat pe vulnerabilităţile şi riscurile în prezent mai mari din Ungaria, statul român ar trebui să suporte costuri de credit mai mici. "Credem că România ar trebui să plătească dobânzi cu 0,25 - 0,5 punc-te procentuale sub cele din Ungaria", se arată în raport.

Vasilescu, BNR: "Cursul leu-euro, influenţat de scandalul din Parlament"

Cursul de schimb are sensibilităţile lui iar scandalul din Parlament privind votul pentru reducerea TVA la alimentele de bază şi pentru ridicarea la 2.000 de lei a pragului de impozitare a pensiilor a depreciat leul în raport cu euro, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu. Domnia sa a subliniat: "Dacă acum două zile s-au depreciat celelalte monede din regiune, miercuri a venit rândul leului să se deprecieze". (A.T.)

Cursul euro - peste 1,40 dolari

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, trecând de 1,40 dolari, ca urmare a creşterii neaşteptate a indicelui privind producţia industrială a Europei.

Moneda unică a urcat cu 0,5%, la 1,4030 dolari la ora 07:36, la New York, de la 1,3964 dolari în ziua anterioară. La ora 09:22, moneda unică a mai pierdut teren, având un curs de 1,3995 dolari. Indicele Markit Economics, care măsoară producţia industrială din Europa, a crescut la 54,1 puncte în octombrie, de la 53,7 în luna precedentă. Analiştii aşteptau scăderea acestui indice la 53,2 puncte. Potrivit Markit Economics, se observă în Europa o creştere a comenzilor noi din domeniul industrial, în special pentru export.

Analiştii "Deutsche Bank" AG - cea mai mare bancă din Germania, şi-au modificat în sens pozitiv estimarea privind cursul euro la finele anului curent şi primul trimestru din 2011: 1,45 dolari, de la 1,30, respectiv 1,35 dolari, cât erau previziunile anterioare. Pentru finele lui 2011, estimarea este de 1,30 dolari/euro. (A.V.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb