Leul, la un nivel minim faţă de euro

ELENA VOINEA, ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2012

Leul, la un nivel minim faţă de euro

UPDATE 3: Impasul politic din Grecia creşte randamentele obligaţiunilor Spaniei şi Italiei

Ponta: Guvernul este pregătit să ia orice măsuri la problemele din Europa

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 2,83% în prima parte a şedinţei de astăzi, acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu până la 4,6%

Grecia ar putea fi dată afară din zona euro, dacă nu formează un guvern pentru sprijnirea reformelor

Întâlnire între Ponta, Isărescu şi Băsescu pentru realizarea unui grup de lucru care să încerce atenuarea efectelor situaţiei din Grecia asupra sistemului bancar autohton

Curăţarea sectorului bancar spaniol nu a domolit din temerile investitorilor, impasul politic din Grecia afectând puternic obligaţiunile emise astăzi. Spania a emis obligaţiuni cu maturitate la 12 luni în valoare de 2,2 miliarde de euro, la un randament mediu de 2,985%, cu peste 0,3 pp mai mare faţă de luna precedentă, informează Reuters.

Totodată, Italia a emis luni obligaţiuni de 5,25 miliarde de euro, cu patru tipuri de maturităţi, iar pentru prima oară în şapte luni, Trezoreria italiană a vândut obligaţiuni pe termen de zece ani, în valoare de 651 milioane euro, cu un randament de 5,9%, în creştere cu 0,22 pp.

---------

Primul-ministru Victor Ponta a declarat, astăzi, că în cadrul discuţiei cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, privind noul maximum istoric al euro, i-a transmis acestuia din urmă că Guvernul este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european.

Ponta a declarat, preluat de sursele de presă: "Am discutat cu guvernatorul BNR la telefon. Există şi s-a fomat în BNR, nu de acum, ci de ceva timp, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară condus de guvernator. În acest comitet va avea un rol important şi face parte ministrul de Finanţe, Florin Georgescu. L-am anunţat pe guvernator că, din punct de vedere al Guvernului, suntem pregătiţi să luăm toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european".

---------------------

Punctul minim al indicelui general BET-C a fost atins cu puţin timp înaintea orei 13:00, când piaţa era cu 2,97% sub nivelul de vineri.

Puţin după ora 13, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 2,85%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 3,55%

Pieţele sunt influenţate de temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro, antrenate în ultimele zile de tensiunile politice din Grecia, unde principalele partide politice nu reuşesc să formeze o coaliţie de guvernare. Impasul politic generat de eşecul negocierilor privind formarea unui guvern este amplificat de temerile privind ieşirea Greciei din zona euro.

---

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,4373 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 1,08 bani comparativ cu vineri, când euro a fost cotat la 4,4265 lei, stabilind un nou maximum istoric.

Dolarul american s-a apreciat în raport cu moneda naţională, BNR stabilind un curs de 3,4479 lei, faţă de 3,4209 lei în şedinţa precedentă.

Gramul de aur a fost cotat la 173,16 lei, în scădere cu 0,70 lei comparativ cu 173,86 lei, valoarea stabilită vineri.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 3,6951 lei, urcând de la 3,6861 lei, valoare stabilită vineri.

------------

Moneda euro a atins luni pe pieţele asiatice cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni faţă de dolar, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernare, transmite Reuters, conform surselor de presă.

Discuţiile din Grecia privind formarea unei coaliţii au întâmpinat ieri un nou obstacol, după ce liderul partidului radical de stânga a respins invitaţia Preşedinţiei pentru o rundă finală de discuţii convocată astăzi.

La scrutinul din 6 mai, partidul conservator Noua Democraţie a câştigat 18,85% din voturi, urmat de SYRIZA (stânga radicală), cu 16,78% şi formaţiunea socialistă PASOK, cu 13,18%.

Atmosfera pesimistă din pieţe a fost alimentată şi de rezultatul alegerilor din landul german Renania de Nord-Westfalia, unde partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a înregistrat ieri o înfrângere importantă, rezultat care ar putea încuraja opoziţia de stânga, care se opune politicilor de austeritate din Europa.

Astfel, moneda euro a scăzut luni pe pieţele asiatice la 1,2877 dolari, cel mai redus nivel din 23 ianuarie.

------------

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că va discuta în cursul acestei zile cu preşedintele Traian Băsescu şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, pentru a face un grup de lucru care să încerce atenuarea efectelor situaţiei din Grecia asupra sistemului bancar autohton şi asupra ţării noastre, conform surselor de presă.

Premierul Ponta a declarat: "Situaţia politică din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative că se va merge din nou la alegeri. Voi discuta azi şi cu guvernatorul BNR şi cu preşedintele României, obligatoriu trebuie să facem un grup de lucru pentru a încerca să atenuăm efectele asupra sistemului bancar românesc şi asupra României, efecte produse de prelungirea şi se pare chiar accentuarea crizei politice din Grecia".

--------------

Euro a avansat faţă de leu la un nou maxim istoric de 4,4265 lei, anunţat, vineri, de Banca Naţională a României (BNR), în creştere cu un ban faţă de valoarea din şedinţa anterioară. Moneda europeană s-a menţinut la un nivel ridicat, săptămâna trecută, situându-se uşor sub recordul precedent, înregistrat pe 2 mai, de 4,4168 lei/euro.

Pe piaţa interbancară, cotaţiile s-au situat, vineri, uşor peste 4,44 lei/euro, pe fondul unor volume ridicate. Cel mai ridicat nivel de pe piaţa interbancară a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, când în ţara noastră fost zi nebancară, iar paritatea a fost tranzacţionată de jucătorii internaţionali pe alte pieţe.

Dealerii cred că fără intervenţia Băncii Centrale cursul ar putea depăşi în numai două şedinţe nivelul de 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară, având în vedere cererea ridicată de euro din partea jucătorilor, potrivit Mediafax.

John J. Hardy, Saxo Bank: Rezervele curente ale BNR ar trebui să fie suficiente pentru a ţine situaţia sub un control relativ

John J. Hardy, şeful departamentului de strategie valutară din cadrul Saxo Bank, ne-a declarat că leul s-a depreciat ca urmare a unui mix între incertitudinile politice interne şi factorii din Uniunea Europeană. Cauzele interne includ nervozitatea provocată de căderea Guvernului Ungurea-nu şi de politicile fis-cale mai relaxate ale noii coaliţii de guvernare.

Domnia sa a explicat că monedele din Europa Centrală şi de Est, precum leul, sunt slăbite de nesiguranţa extremă cu privire la soarta Uniunii Europene, după alegerile din Franţa şi Grecia. Acest tip de nervozitate, de obicei, face ca monedele mai puţin lichide, mai ales cele ale ţărilor cu deficite externe şi de cont curent, să se deprecieze.

Rezervele curente ale BNR ar trebui să fie suficiente pentru a ţine situaţia sub un control relativ, având în vedere că acestea sunt de cinci şase ori mai mari decât deficitul anual de cont curent, deşi va fi important de privit traiectoria bugetului şi a deficitelor sub noul Executiv, este de părere John J. Hardy.

Domnia sa susţine că este foarte dificil de estimat evoluţia cursurilor mai puţin lichide precum euro/leu, în special atunci când situaţia politică este parte a ecuaţiei, ţinând cont şi de incertitudinea ridicată din zona euro.

"În condiţiile în care există un risc ridicat de faliment al Greciei în următoarele şase luni şi se ridică semne de întrebare cu privire la politica de deficit a noului Guvern, presiunea generală urmează să determine cursul să se aprecieze către 4,5 lei/euro şi probabil chiar mai sus în următoarele luni", estimează şeful departamentului de strategie valutară din cadrul Saxo Bank.

Cristian Cochinţu: Declinul leului este amplificat de tendinţa descendentă a inflaţiei

Cristian Cochinţu, analist financiar în cadrul "Admiral Markets", ne-a declarat că deprecierea leului este normală: "Este un moment nefavorabil pentru leu şi deprecierea este normală: condiţii de aversiune faţă de risc la nivel global, ce afectează în primul rând valutele cu randament superior, alături de perspective negative de politică monetară. Piaţa anticipează că valutele de risc vor reduce diferenţialul de dobândă faţă de valutele ieftine. Chiar dacă dolarul şi yenul sunt principalele avantajate, leul şi valutele emergente din regiune sunt mai afectate decât euro în piaţa valutară. Declinul este amplificat de tendinţa descendentă a inflaţiei, ce confirmă teoria de mai sus, investitorii speculând o continuare a politicii BNR de relaxare, pentru a stimula consumul, investiţiile şi creşterea economică".

Domnia sa ne-a precizat că un nivel al cursului de schimb de 4,47-4,5 lei/euro este foarte probabil să fie atins în acest an şi este de părere că aceasta este prima ţintă a speculatorilor.

Analistul financiar de la "Admiral Markets" a adăugat: "La acel prag (n.r. 4,47-4,5 lei/euro) vom avea o stagnare, poate chiar o tentativă de revenire spre 4,37 lei/euro. Este puţin probabil să mai vedem cursul sub 4,3, lei/euro, acesta poate fi în cel mai fericit caz doar pragul minim de unde se va relua trendul ascendent".

Călin Rechea: Va fi tot mai greu pentru BNR să intervină pe curs

Analistul economic Călin Rechea ne-a declarat că unul dintre motivele deprecierii leului ar putea fi legat de incertitudinea privind noul program de guvernare: "Se vorbeşte de relaxare fiscală, de noi ţinte ale deficitului, de creşterea salariilor în sectorul bugetar. A crescut probabilitatea unor derapaje. Este o perioadă dificilă mai ales în cadrul contextului regional. Toate acestea sunt bile negre pentru moneda naţională".

Domnia sa este de părere că s-ar putea să avem "surprize neplăcute", în a doua jumătate a anului, legate de preţuri.

Analistul economic a adăugat că va fi tot mai greu pentru BNR să intervină pentru a nu lăsa leul să se deprecieze.

Călin Rechea a explicat: "Dacă BNR va impune o limită, investitorii din piaţă vor simţi acest lucru şi vor forţa foarte mult. Va fi tot mai greu pentru BNR să intervină pe curs, dacă nu creşte dobânda cheie, contrar deciziilor din ultimele şedinţe de politică monetară ale Consiliului de Administraţie. Practic toate elementele sunt aliniate împotriva leului".

Aurelian Dochia: Leul are o tendinţă de depreciere faţă de euro de la începutul anului

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că este greu de distins între influenţa factorilor interni şi cea a factorilor externi, în condiţiile în care, în ultima perioadă, am avut evenimente de ambele părţi.

Domnia sa observă că leul are o tendinţă de depreciere faţă de euro de la începutul anului, în ciuda aprecierilor uşoare pe care le-a manifestat ocazional. Această situaţie a fost provocată de factori interni, în condiţiile în care performanţele economice pentru primul trimestru al anului s-au dovedit a fi mai slabe decât s-a anticipat, iar perspectivele de creştere pentru acest an au fost, la rândul lor, modificate în jos, la toate acestea adăugându-se schimbarea Guvernului, cu riscurile asociate ei, ne-a explicat Aurelian Dochia.

Contextul european nu este nici el unul favorabil, iar dificultăţile băncilor din Spania şi amânarea formării unui Guvern după alegerile din Grecia au creat o stare tensionată care produce reacţii mai agresive la periferia Uniunii Europene decât în centrul acesteia, a subliniat analistul economic.

BNR poate interveni doar punctual, pentru a limita amploarea deprecierii, fără să poată, însă, combate o tendinţă care ţine de factori fundamentali, a arătat Aurelian Dochia.

"Ce putem face este să încercăm să ţinem sub control factorii interni, să fim mai atenţi cu declaraţiile privind cheltuielile publice", este de părere domnia sa.

Vlad Muscalu: O intervenţie agresivă a BNR este probabilă

În schimb, Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING România", nu crede că ne aflăm într-o situaţie în care BNR nu poate să intervină pe piaţă. Banca Centrală a arătat că poate influenţa piaţa locală, determinându-i, în trecut, evoluţia şi fără intervenţii directe, după perioade în care a fost activă pentru perioade îndelungate, ne-a explicat domnia sa, menţionând că am fost martorii unei astfel de situaţii în ultimul trimestru al anului trecut. O intervenţie agresivă este probabilă, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, salariile au crescut mai puţin decât preţurile de consum, iar cursul s-a depreciat, afectând plata datoriilor în valută, consideră economistul "ING". Presiunile de pe piaţa monetară pot să crească rata dobânzii, afectând finanţele publice, şi pot, chiar, să inverseze ciclul de relaxare monetară, ne-a declarat Vlad Muscalu.

Contextul intern prezintă riscuri pe termen mai lung, este de părere domnia sa. Dacă pentru moment măsurile de relaxare fiscală par să fie limitate, pe o perioadă mai îndelungată nu este exclus ca actualul Guvern să revină la promisiunile pe care membrii săi le-au făcut pe vremea când erau în opoziţie, atrage atenţia economistul "ING".

Mihai Ionescu: O variaţie puternică a cursului nu este benefică nici pentru exportatori, nici pentru importatori

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) ne-a declarat că aprecierea euro nu îi avantajează pe importatori şi nici pe exportatori.

Domnia sa ne-a spus: "Pentru importatori, care au de plătit facturi, aprecierea euro poate să însemne chiar falimentul. Pentru exportatori este o creştere bruscă, dincolo de limitele obişnuite. O asemenea variaţie puternică a cursului nu este benefică nici pentru exportatori şi nici pentru importatori".

ANEIR este încrezătoare că BNR că va asigura o stabilitate a cursului cu variaţii fireşti, exportatorii fiind "principala sursă de valută" a ţării, potrivit lui Mihai Ionescu.

"În prezent, evoluţia cursului este rezultatul situaţiei politice sau a jocurilor speculatorilor care vor să profite de acest moment", a adăugat domnia sa.

Clienţii care au credite în euro sunt afectaţi în mod direct de aprecierea monedei europene faţă de leu.

De exemplu, clienţii care au o rată de 350 de euro, la un credit imobiliar de 65.000, contractat de 30 de ani, vor plăti, luna această 1.549 lei, cu aproape 20 de lei mai mult faţă de luna precedentă şi cu circa 40 de lei mai mult faţă de începutul acestui an.

De asemenea, clienţii care au un împrumut de nevoi personale de 8.000 de euro, pe cinci ani, rata fiind de 194 de euro, vor scoate din buzunar, în această lună cu 10 lei mai mult faţă de luna trecută şi cu 20 lei mai mult faţă de luna ianuarie.

În realitate, rată plătită de client este mai mare, deoarece cursul anunţat zilnic de BNR este unul de referinţă, în funcţie de care băncile şi casele de schimb valutar afişează propriul schimb valutar.

Moneda europeană s-a apreciat în raport cu leul cu 2,42%, de la începutul acestui an.

BNR a anunţat, vineri, un curs de referinţă pentru dolarul american de 3,4209 lei, în creştere cu 0,68 bani faţă de şedinţa precedentă. Francul elveţian s-a apreciat, vineri, faţă de leu la cursul Băncii Centrale cu 0,92 bani, până la nivelul de 3,6861 lei/franc.

Sorin Minea, preşedintele "Romalimenta", ne-a precizat că preţurile la alimente vor creşte din cauza devalorizării leului.

Ţara noastră face parte din comunitatea europeană, comerţul este liber şi aceste lucruri se vor reflecta în preţuri, potrivit domniei sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb