Leul a continuat să fie caracterizat de o volatilitate accentuată pe parcursul şedinţei de ieri, cursul de referinţă al Băncii Naţionale fiind cu peste 2 bani mai mic decât cel de marţi - 4,2772 lei/euro.
Pe piaţa interbancară, leul a deschis la cotaţii de 4,24 lei/euro, apreciindu-se, în prima parte a zilei până în jurul a 4,2 lei/euro pe baza unui entuziasm regional, ne-au precizat dealerii. În partea a doua a sesiunii de tranzacţionare, moneda naţională s-a depreciat din nou, ajungând la valori de 4,3030 - 4,3100 lei/euro. Dealerii au fost rezervaţi în a susţine că aprecierea din prima parte a zilei s-a datorat intervenţiei BNR pe piaţă.
Ei consideră că tendinţa de apreciere a leului va apărea în condiţiile în care Guvernul va lua măsuri concrete şi credibile, cum ar fi un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau Banca Centrală Europeană (BCE).
Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), susţine că leul se va aprecia în perioada următoare, ca urmare a intervenţiilor BNR care nu va lăsa cursul să crească mai mult deoarece un nivel mai ridicat al acestuia dăunează prea mult economiei.
În comparaţie cu celelalte monede din regiune, leul se poate caracteriza ca fiind la fel de volatil ca forintul, dar mai volatil comparativ cu zlotul, ne-au precizat analiştii din bănci. Volumele de tranzacţionare au fost mai reduse decât cele de ieri, dar dealerii le consideră ca fiind destul de bune.
Zlotul polonez a fluctuat în intervalul 4,1115 şi 4,1493 unităţi/euro, stabilizându-se la 4,1350 zloţi/euro, iar forintul a închis la un nivel de 277,5 forinţi/euro, după o depreciere de la 274 la 279,61 unităţi/euro.
1. pe ce va bazati?
(mesaj trimis de dino în data de 15.01.2009, 10:21)
se anuntza investitii straine respectiv vor intra miliarde de euro in Romania???