Leul se depreciază mai puternic decât monedele din regiune

Andreea Arăboaei, Justina Zah
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 ianuarie 2009

Leul se depreciază mai puternic decât monedele din regiune

Începutul acestui an a adus o corelare între toate monedele din regiune, unul dintre factori fiind conflictul ruso-ucrainean, care a afectat toate valutele. În ultima jumătate a anului trecut, evoluţia leului era corelată cu cea a zlotului, spre deosebire de forint, a cărei evoluţie era, de multe ori, în sens contrar. Analiştii au explicat că motivul pentru care evoluţia forintului maghiar era contrară leului s-a datorat împrumutului pe care Ungaria l-a accesat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a dus la o apreciere a forintului spre deosebire de celelalte monede din regiune.

În ultima parte a lui 2008 volatilitatea monedei naţionale era mai redusă decât volatilitatea celor din regiune, iar în prima parte a acestui an leul fluctuează mai puternic decât zlotul polonez sau forintul maghiar.

Săptămâna trecută, zlotul s-a mişcat uşor sub nivelul de 3,9 zloţi pentru un euro, revenind brusc către 4,15 zloţi/euro în şedinţa de tranzacţionare de marţi. Analiştii Raiffeisen spun că săptămâna aceasta evoluţia cursului va fi marcată de datele economice ce urmează a fi publicate: inflaţia în ziua de miercuri şi balanţa de plăţi joi. Astfel, analiştii se aşteaptă ca inflaţia să coboare sub nivelul de 3,3% pentru anul 2008, dar luând în considerare activitatea economică din ultimul trimestru al anului trecut, aceştia nu vor fi suprinşi de rezultate chiar mai scăzute. Datele legate de inflaţie trebuie să îi ofere Băncii Naţionale a Poloniei posibilitatea reducerii în continuare a ratei de dobândă, iar până la sfârşitul primului trimestru din acest an aceasta ar trebui să ajungă la 4%. În situaţia dată şi pe fondul sentimentului negativ de pe piaţa financiară internaţională, analiştii consideră că nu sunt şanse mari de apreciere a zlotului. Prognozele arată o stabilizare a zlotului la un curs de 4 zloţi pentru un euro în lunile următoare, însă se aşteaptă o revenire a monedei poloneze până la sfârşitul anului 2009.

În ceea ce priveşte Ungaria, după publicarea datelor legate de producţia industrială pentru luna noiembrie (-2,2%), forintul a început să se deprecieze până la un curs de 280 forinţi/ euro, potrivit unui studiu Raiffeisen.

Impactul pozitiv dat de împrumutul acordat de către FMI nu a durat mult, iar forintul şi-a reluat deprecierea, spun analiştii Raiffeisen. Mai mult, datele economice slabe, precum şi starea de incertitudine globală în legătură cu durata şi gravitatea crizei financiare internaţionale îi îngrijorează pe investitori. Analiştii speră ca forintul să revină la un curs de 265 forinţi/euro în săptămânile următoare, dar volatilitatea crescută poate duce cursul către valori de 290 forinţi/euro în prima jumătate a anului 2009. Consiliul Monetar va stopa cel mai probabil reducerea ratei de dobândă de politică monetară dacă forintul continuă să rămână la niveluri atât de scăzute, se precizează în studiul Raiffeisen. Analiştii spun că este un mediu economic fragil şi Banca Centrală nu-şi permite deprecierea leului peste nivele înregistrate în această perioadă. "Doar scăderea cursului către 265 forinţi/euro poate susţine o nouă reducere a ratei dobânzii de politică monetară", consideră analiştii Raiffeisen.

Ieri, leul a continuat trendul descrescător, atingând un nou minim istoric, 4,2985 lei/euro, chiar dacă datele privind inflaţia de la finalul lui 2008 şi tendinţa generală a monedelor emergene din regiune apreciaseră moneda naţională în primele tranzacţii ale zilei.

Aprecierea s-a bazat în primul rând pe reducerea aversiunii la risc a investitorilor faţă de regiune, ce a dus la aprecierea monedelor emergente, însă piaţa este destul de agitată în această perioadă în care leul pierde teren in fiecare zi în faţa monedei europene, sunt de părere dealerii din piaţă.

În condiţiile în care, pe baza deprecierii leului, a crescut apetitul de cumpărare pentru moneda europeană, importurile s-au scumpit şi există tot mai multe incertitudini interne legate de situaţia politică, deprecierea leului a devenit tot mai accentuată comparativ cu a celorlate monede din regiune, care se depreciază, totuşi, şi ele.

Potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a coborât la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% în noiembrie, sub aşteptările analiştilor, în contextul în care cererea scăzută a ieftinit bunurile nealimentare în ultima lună din 2008.

În regiune, forintul s-a apreciat iniţial de la 284,8 la 282,4 forinţi/euro, pentru a se deprecia ulterior până la 283,6 forinţi/euro, în timp ce zlotul polonez, după o apreciere de la 4,1530 la 4,1190 zloţi/euro, a pierdut teren până la 4,1392 zloţi/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb