Lia Olguţa Vasilescu, reţinută de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani

Andrei Stan
Anticorupţie / 30 martie 2016

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Actualizare 20:14 Elena Udrea: "Mă voi duce la Arestul Central în semn de solidaritate cu Olguţa Vasilescu"

Deputatul Elena Udrea a anunţat, pe Facebook, că se va duce la Arestul Central în semn de solidaritate cu Olguţa Vasilescu, dorind să protesteze, astfel, faţă de faptul că aceasta a fost scoasă cu cătuşe din sediul DNA.

''Sunt indignată de felul în care Lia Olguţa Vasilescu a fost scoasă în cătuşe din sediul DNA. Da' ce se putea întâmpla? Să o ia femeia la fugă, să bată poliţiştii? Încă o dată se dovedeşte că prezumţia de nevinovăţie şi considerarea demnităţii umane, pe care Europa striga către noi să le respectăm, se aplică doar puternicilor zilei, care obţin despăgubiri uriaşe de la televiziuni sau rejudecarea unor procese, atunci când pretind/consideră că li s-a afectat imaginea.(...) Mă voi duce la Arestul Central, acolo de unde mă scoteau încătuşată acum un an, pentru a dovedi că există curaj şi solidaritate în societate. Nu contează culoarea politică, ci nevoia unei societăţi normale, fără de care România nu poate avea viitor'', a scris astăzi Elena Udrea, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta consideră că, având în vedere că este din nou un caz de finanţare de campanie electorală, orice politician poate fi tras la răspundere. ''Avem din nou un caz de finanţare de campanie electorală, adică exact ceea ce se poate reproşa oricărui om politic care a candidat vreodată ori a participat la alegeri. Nu doar turnătorii pot decide soarta unui om! Este în puterea fiecăruia să se opună maşinăriei fricii'', conchide Elena Udrea.

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:11 Avocatul Olguţei Vasilescu: "Denunţurile au fost făcute de trei oameni de afaceri"

Avocatul edilului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat astăzi că trei oameni de afaceri au făcut denunţuri în cazul clientei sale, unul dintre aceştia fiind rudă cu un "contracandidat" al primarului.

"În momentul de faţă, clienta mea este în stare de reţinere, s-au formulat acuzaţii pe două coordonate în legătură cu campania electorală. Există trei oameni de afaceri, unul dintre ei este o rudă a unui actual sau viitor candidat în campania electorală, care susţin că ar fi furnizat materiale pentru campanie. (...) Este vorba despre campania din 2012. Nu este vorba, din punctul meu de vedere, de o luare de mită, de o posibilă influenţă ca şi candidat în alegeri faţă de oameni de afaceri pentru a realiza sponsorizări", a afirmat avocatul Radu Marinescu, la ieşirea de la DNA.

El a explicat că tot ceea ce a presupus sponsorizare în campania din 2012 a Olguţei Vasilescu are "acoperire scriptică".

"Astăzi a fost chemată clienta mea pentru prima dată în această cauză care este înregistrată în 2015. S-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, care presupun un context faptic şi temporal destul de amplu. (...) S-a apreciat că este necesară reţinerea, fără a avea posibilitatea să ne documentăm mai mult în sensul unei declaraţii. (...) Este vorba despre trei oameni de afaceri care susţin că ar fi realizat un sprijin în campania electorală. Unul dintre ei este craiovean, despre ceilalţi doamna primar susţine că nu cunoaşte acele persoane. Daţi-mi voie să vă spun că nu are niciun fel de legătură cu Adrian Mititelu şi cu alte acuzaţii acest dosar. Noi nu am văzut dosarul cauzei. Detaliile din dosar le vom afla abia mâine când le vom vedea la Tribunalul Bucureşti, când se va face propunerea de arestare preventivă", a mai spus avocatul.

Avocatul a precizat că mai există o acuzaţie formulată împotriva Olguţei Vasilescu, calificată ca fiind o luare de mită.

"Nu este vorba despre niciun fel de sumă de bani la acest moment care să fi ajuns la doamna primar, dar este vorba despre un context în care un ONG din Craiova a dorit să realizeze renovarea unor faţade de bloc într-un context în care faţadele din centrul oraşului erau deteriorate la un nivel destul de mare. Această asociaţie a realizat această iniţiativă de a renova faţadele blocurilor. Doamna primar este acuzată de faptul că a solicitat unor oameni de afaceri din primărie să sprijine demersurile acestui ONG", a adăugat avocatul.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:46

Procurorii din cadrul DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită (4 infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracţiuni) şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al DNA.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie precizează că sunt urmăriţi penal şi plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non profit, pentru patru infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora: "În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

«Donaţiile» respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Procurorii DNA menţionează: "Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguţa, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016".

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 309 Cod de procedură penală.

Mâine, Lia Olguţa Vasilescu urmează să fie prezentată Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(S.A.)

----------

Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedinte PSD şi primar al oraşului Craiova, a fost reţinută astăzi de procurorii DNA, într-un dosar de corupţie, fiind acuzată de luare de mită, potrivit televiziunilor de ştiri.

(S.A.)

----------

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind citată într-un dosar de corupţie, transmit televiziunile de ştiri.

Lia Olguţa Vasilescu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Capitală, însoţită de avocatul ei. La intrarea în sediul instituţiei, Olguţa Vasilescu a declarat că nu ştie motivul pentru care a fost chemată.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Si tu Olguta ! Speranta PRM !

    1. Aceasta ?

    ma indoiesc. o cunosc bine si nu cred o iota din toata insiruirea de acuze! avem de-a face cu altceva. se face loc miscarii populare - cu sprijinul serviciilor si parchetelor in esichierul local! Deocamdata.

    1. o cubnosti tu bine, da se pare ca o cunosc si oamenii aia de afaceri si mai ales banii care se donau ca pilitura de ganet..

      o cubnosti tu bine, da se pare ca o cunosc si oamenii aia de afaceri si mai ales banii care se donau ca pilitura de ganet..

      URA, PSD!

    Felicitari Dna!

    Incep sa nutresc oarecare simpatie pentru DNA. Este singura institutie de la varf care merge in directia buna si cu viteza mai mare decat restul tarii.

    Mergi acum si renunta la imunitatea parlamentara , sa te pot crede.

    doua hoate obraznice si care ar trebui tratate ca atare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb