Liber la marijuana în SUA, restricţii la tutun în Europa

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 27 februarie 2014

Liber la marijuana în SUA, restricţii la tutun în Europa

Update 18:45 Confederaţia Producătorilor de Ţigarete din Comunitatea Europeană: "Directiva tutunului va determina creşterea profiturilor organizaţiilor criminale"

În urma votului din Parlamentul European privind Directiva UE a Produselor din Tutun, Michiel Reerink, Preşedintele Confederation of European Community Cigarette Manufacturers (CECCM) a declarat:

"Pe parcursul procesului legislativ, am arătat în mod clar că nu comercializăm produsele noastre minorilor. Am reiterat faptul că sprijinim dreptul Comisiei Europene de a reglementa produsele din tutun, în măsura în care se ating obiectivele legitime de sănătate. Din păcate, multe dintre măsurile Directivei sunt disproporţionate şi este improbabil să-şi atingă scopurile declarate. În schimb, vor avea ca rezultat creşterea profitului organizaţiilor criminale, care vând produse mult mai ieftine, nereglementate legal."

Pe parcursul ultimilor doi ani, CECCM şi societăţile membre au contribuit în mod deschis la dezbaterile privind Directiva tutunului. Reprezentanţii CECCM şi-au exprimat temerile cu privire la eficienţa măsurilor care vor avea impact asupra întregului sector al industriei tutunului, dar şi asupra miilor de întreprinderi mici şi mijlocii partenere. Multe dintre aceste temeri, deşi împărtaşite şi de statele membre, de către membrii Parlamentului European şi de Comitetele importante ale Parlamentului, nu au fost ascultate.

"Având în vedere faptul că Directiva a fost înaintată Consiliului spre adoptare, solicităm să fie acordate perioade realiste de tranziţie statelor membre şi industriei tutunului. Datorită complexităţii numeroaselor măsuri prevăzute, companiile de tutun, producătorii de ambalaje, furnizorii de utilaje, comercianţii cu ridicata şi comercianţii cu amănuntul trebuie să beneficieze de suficient timp pentru a se conforma Directivei", a adăugat Michiel Reerink.

---

La mai puţin de două luni după ce statul american Colorado a liberalizat şi reglementat producţia şi consumul de marijuana, urmând ca acelaşi lucru să se întâmple şi în Washington, Uniunea Europeană interzice unele produse din tutun.

Parlamentul European a aprobat, ieri, proiectul de revizuire a Directivei pe tutun, care interzice ţigaretele cu arome, cele mentolate urmând să mai rămână pe piaţă patru ani după promulgarea legii.

Noul act legislativ conţine norme mai stricte referitoare la modul în care produsele din tutun sunt fabricate şi prezentate în UE şi introduce norme pentru anumite produse derivate din tutun, anunţă Uniunea Europeană.

Textul prevede, printre altele, ca mesajele de avertizare de pe pachetele de ţigări să ocupe 65% din suprafaţa acestora, urmând ca marca să apară doar în partea de jos a pachetului.

Industria tutunului, de la cultivatori şi până la vânzători, s-a opus încă de la început modificărilor propuse în acest proiect.

Ieri, reprezentanţii Japan Tobacco International (JTI) au reiterat că Directiva privind produsele din tutun nu va aduce niciun beneficiu sănătăţii publice: "În schimb, va determina pierderi la bugetele statelor membre UE".

În cadrul unui comunicat al JTI, compania menţionează că, pe parcursul lunilor premergătoare votului, statele membre şi comitetele importante ale Parlamentului au ridicat obiecţii, în mai multe rânduri, însă acestea nu au fost luate în seamă.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a declarat: "Presiunile politice exercitate de grupurile de interese anti-tutun au cântărit mai greu decât necesitatea unor propuneri echilibrate, corecte şi bazate pe dovezi. Deciziile părtinitoare, luate în grabă, sunt contraproductive şi nu au ca rezultat o legislaţie eficientă. Mărirea excesivă a avertismentelor de sănătate, până la 65%, cu pictograme poziţionate în partea superioară a pachetului şi standardizarea formei şi dimensiunii ambalajului nu vor creşte gradul de conştientizare privind riscurile asociate fumatului.

În schimb, comercianţii cu amănuntul şi consumatorii vor avea dificultăţi în diferenţierea mărcilor. Iar falsificatorii vor avea un model gata pregătit pentru a contraface pachetele. Asistăm la încă un precedent periculos, un act de ipocrizie, prin care sunt îngrădite drepturile comerciale ale unei industrii legale în numele unui bine public iluzoriu. Obiectivele declarate privind sănătatea publică nu vor fi atinse".

Interzicerea ingredientelor, cum ar fi mentolul, nu va avea ca rezultat o scădere a incidenţei fumatului, dar va acorda contrabandiştilor o ocazie în plus să creeze o piaţă neagră paralelă, furnizând produse nereglementate, din ţările vecine, nemembre UE, apreciază domnia sa, opinând: "A fost acordată foarte puţină atenţie consecinţelor acestor măsuri disproporţionate asupra dinamicii pieţei din perspectiva inovaţiei, concurenţei, a alegerii consumatorului şi a comerţului transfrontalier. Acest lucru va fi costisitor pentru statele membre, pentru industrie şi pentru mii de întreprinderi mici şi mijlocii".

În contextul în care noua Directivă va fi înaintată Consiliului European spre adoptare, JTI solicită legiuitorilor UE acordarea unei perioade de tranziţie rezonabile şi realizabile. Companiile de tutun, producătorii de ambalaje, furnizorii de utilaje, comercianţii en gros şi comercianţii cu amănuntul trebuie să beneficieze de o perioadă de timp suficientă pentru a absorbi aceste schimbări radicale şi complexe, conchide domnia sa.

În acelaşi ton, Drago Azinovic, Preşedintele regiunii UE din cadrul Philip Morris (PMI), susţine că Directiva privind produsele din tutun adoptată, ieri, de Parlamentul European, "reprezintă o îndepărtare îngrijorătoare de standardele UE de bază privind proporţionalitatea, o adoptare de politici pe bază de dovezi, care va eroda, mai departe, drepturile de proprietate intelectuală şi va submina Carta Uniunii Europene, unde aceste drepturi sunt protejate".

Măsurile incluse în Directivă vor genera scăderea competitivităţii în UE şi vor reprezenta un beneficiu pentru infractorii care profită de piaţa neagră a tutunului. "Aceasta va fi o lovitură nedreaptă pentru mii de angajaţi din industria legală şi pentru guvernele statelor membre, care sunt nevoite să se confrunte cu problema acoperirii găurilor din bugete", mai spune reprezentantul PMI.

CE: "Consumatorii de ţigarete electronice vor beneficia de pe urma cerinţelor mai stricte privind siguranţa şi calitatea produselor"

Viitoarele pachete de ţigări vor fi acoperite în mod obligatoriu cu avertismente referitoare la sănătate sub formă de text şi imagini pe 65% din partea lor anterioară şi posterioară. De asemenea, 50% din suprafaţa părţilor laterale ale pachetelor va fi acoperită cu avertismente referitoare la sănătate, fiind înlocuite actualele indicaţii privind conţinuturile de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, anunţă CE.

"Consumatorii de ţigarete electronice vor beneficia de pe urma cerinţelor mai stricte privind siguranţa şi calitatea produselor", subliniază reprezentanţii CE, menţionând că nicotina va fi clasificată drept substanţă toxică, că va există un nivel maxim pentru concentraţia de nicotină în cazul ţigaretelor electronice şi volume maxime pentru cartuşe, rezervoare şi recipiente cu lichide care conţin nicotină.

Producătorii de ţigarete electronice vor fi obligaţi să informeze statele membre înainte de a introduce pe piaţă produse noi, să raporteze anual statelor membre cu privire la volumele de vânzări ale produselor, la tipurile de utilizatori, precum şi la preferinţele şi la tendinţele acestora şi să respecte norme specifice privind publicitatea.

Directiva menţine interdicţia în UE a tutunului pentru uz oral, care nu este mestecat. Suedia beneficiază de o derogare în conformitate cu tratatul de aderare a Suediei, cu condiţia ca produsul să nu fie vândut în afară ţării.

Directiva include măsuri împotriva comerţului ilicit cu produse din tutun

Directiva include măsuri ferme împotriva comerţului ilicit cu produse din tutun, pentru a asigura faptul că numai produsele care respectă noile reglementările sunt vândute în UE.

În acest sens, actul legislativ "introduce un sistem de urmărire şi trasare la nivelul UE pentru lanţul legal de aprovizionare, precum şi caracteristici de securitate vizibile şi invizibile (de exemplu, holograme), care ar trebui să faciliteze aplicarea măsurilor de respectare a legislaţiei şi să ajute autorităţile şi consumatorii să detecteze produsele ilicite".

Reprezentanţii CE estimează că măsurile prevăzute în noua Directivă vor contribui la readucerea în legalitate a comerţului ilicit cu tutun şi la recuperarea de către statele membre a unor venituri neîncasate. Urmărirea şi trasarea produselor din tutun vor fi introduse treptat, ţigaretele şi tutunul de rulat fiind primele produse pentru care conformarea va fi obligatorie, urmate de toate celelalte produse din tutun.

CE: "Revizuirea va determina reducerea cu 2% a consumului de tutun, în decurs de cinci ani"

Potrivit Comisiei Europene, noua Directivă urmăreşte să îmbunătăţească funcţionarea pieţei interne a UE pentru produsele din tutun, "asigurând un nivel înalt de sănătate publică".

Comunicatul CE precizează: "În primul rând, au apărut noi dovezi ştiinţifice privind, de exemplu, aromele destinate utilizării în produsele din tutun şi eficienţa avertismentelor referitoare la sănătate. În al doilea rând, pe piaţă au apărut produse noi, cum ar fi ţigaretele electronice şi produsele din tutun puternic aromate. În al treilea rând, au existat evoluţii la nivel internaţional, în ultimul deceniu, la care statele membre ale UE au răspuns prin reglementări diferite. (...) Unul dintre cele mai importante motive pentru ca normele privind produsele din tutun să devină mai stricte este impactul negativ al consumului de tutun asupra sănătăţii populaţiei. Utilizarea tutunului provoacă aproximativ 700.000 de decese evitabile în UE, în fiecare an. Marea majoritate a fumătorilor încep să fumeze din tinereţe - 70% înainte de vârsta de 18 ani şi 94% înainte de vârsta de 25 de ani. Noua directivă urmăreşte ca produsele din tutun şi consumul de tutun în UE să fie mai puţin atractive, în special pentru tineri".

Oficialii europeni se aşteaptă ca revizuirea să determine o reducere cu 2% a consumului de tutun, în decurs de cinci ani, ceea ce înseamnă aproximativ 2,4 milioane de fumători mai puţin, în UE.

"Se estimează că reducerea consumului de tutun determinată de noile măsuri se va transpune în economii anuale ale cheltuielilor cu asistenţa medicală în valoare de 506 milioane euro", arată comunicatul citat.

Noua Directivă ar trebui să intre în vigoare în mai 2014

Nouă Directivă ar trebui să intre în vigoare în mai 2014, statele membre urmând să aibă la dispoziţie o perioadă de doi ani pentru transpunerea acesteia în legislaţia naţională. Cu toate acestea, Directiva prevede o perioada de tranziţie pentru toate categoriile de produse, pentru a oferi timp fabricanţilor şi vânzătorilor cu amănuntul să îşi vândă stocurile existente. Astfel, pentru toate produsele cu o cotă de piaţă de peste 3% în UE, cum este cazul ţigaretelor mentolate, este prevăzută o perioadă de patru ani în care comercializarea lor va fi treptat oprită.

Nu toate ţările au fost de acord cu proiectul de revizuire a Directivei pe tutun. Cinci comisii europene din şase au votat împotriva interzicerii ţigaretelor slim şi mentol, precum şi împotriva ambalajului generic şi a interzicerii ingredientelor şi împotriva interzicerii afişării produsului la punctul de vânzare.

Nici autorităţile noastre nu au aprobat propunerile făcute la nivelul CE pentru modificarea legislaţiei din domeniu, potrivit documentului care exprimă poziţia de ţară faţă de acest proiect. Alături de România, s-au exprimat public împotriva prevederilor proiectului de Directivă şi Polonia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Spania, Italia.

Comisia Europeană a primit 14 avize negative motivate pe principiul subsidiarităţii (principiu potrivit căruia problemele apărute la un moment dat, într-un sistem, sunt soluţionate la cel mai apropiat nivel decizional al acestora), privind propunerea de revizuire a Directivei pe tutun, din partea unui număr de opt state membre, fiecărui parlament naţional fiindu-i atribuite două voturi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dovada: 

    1) ca nici macar Iadul nu este chiar atat de negru - de pur - pe cat se crede; 

    2) sau chiar aceea ca: Raiul nici macar nu exista ........ orice ai consuma = indiferent de in_halatie !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb