Liberalii îşi fac seppuku colectiv. Cu unghia în gât

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 20 decembrie 2020

Sorin Rosca Stanescu

Jocurile, în linii mari, par făcute. Dar nu sunt. Totul se poate prăbuşi ca un castel de nisip. Respectiv construcţia pusă la cale de cei trei preşedinţi de partide ai coaliţiei şi care merge cu viteză accelerată de la vârf spre baza piramidei puterii. Iar frustrările nu au întârziat să se manifeste. Cei mai-cei mai sunt liberalii. Să încercăm împreună să aflăm ce va urma.

Ludovic Orban, adică fostul Orban cel Bun, fostul premier doi şi jumătate a primit un aşa-zis mandat flexibil de negociere. Oferit cu generozitate, cu o mare doză de naivitate, ca să nu-i spun de prostie, din partea conducerii colective PNL. În unanimitate. Cu o singură excepţie. Acest mandat flexibil i-a permis să negocieze în numele partidului fie asumarea de către el însuşi a poziţiei de premier, fie adjudecarea, tot de către el însuşi, a funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În orice formulă, premierul trebuia dat de PNL. La fel, conducerea Camerei Deputaţilor. Nimeni nu şi-a imaginat dintre colegii săi de partid că Ludovic Orban poate să joace poker politic atât de prost. Şi că, în ciuda locului doi obţinut în alegeri, după PSD, la masa tratativelor PNL va ceda această poziţie în favoarea altor două partide.

Concret, fără a intra acum în toate amănuntele pe care, şocată, întreaga presă le prezintă, PNL ar urma să obţină pentru catastrofa numită Florin Cîţu poziţia de premier, iar pentru catastrofa-catastrofelor, purtând numele lui Ludovic Orban, şefia Camerei Deputaţilor. Şi nicio poziţie de viceprim-ministru. În ceea ce priveşte ministerele, trei ministere cheie sunt adjudecate din capul locului şi implacabil de către Klaus Iohannis. Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul de Interne. Decizia numirilor la vârf în aceste domenii cheie de maximă importanţă în ceea ce priveşte direcţia politică în care urmează să se îndrepte România este apanajul preşedintelui. Celelalte ministere cheie au fost deja împărţite între partenerii politici ai PNL. Între USR şi UDMR. Cu ciurda de secretari de stat cu tot. Iar astăzi se bat ultimele cuie în sicriu. Se împart poziţiile în baza aceluiaşi algoritm de prefecţi, de şefi ai deconcertatelor, de locuri care revin fiecărui partid în consiliile de administraţie ale marilor societăţi comerciale în care mai există şi capital al statului. Cum de s-a ajuns în această situaţie?

S-a ajuns în baza unui calcul politic greşit. Este adevărat că, în principiu, cea mai relevantă poziţie în Legislativ este în realitate nu cea de preşedinte a Senatului, cunoscut şi sub numele de Cameră Superioară, ci cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, formal Camera Inferioară. Preşedintele Camerei Deputaţilor este cel care face şi desface lucrurile cele mai importante din Parlamentul României. Dar, atenţie, cu o singură condiţie. Să deţină acolo o majoritate. Să aibă pârghiile necesare pentru a nu permite ca în Camera Deputaţilor să se poată crea alte majorităţi, aşa-numitele majorităţi ad-hoc, care pot da toate calculele peste cap. Această coaliţie, aşa cum a pornit la drum, aşa cum va funcţiona, nu este o coaliţie suficient de stabilă pentru ca în Camera Deputaţilor preşedintele acesteia să-şi poată exercita la maximum puterea teoretică pe care o are. În realitate, procesul legislativ va trebui să fie permanent negociat, iar şansele liberalilor de a-şi impune punctul de vedere scad exponenţial. De ce scad? Pentru că, din această perspectivă, esenţial este accesul la resursele statului. Din capul locului, aşa cum s-au împărţit funcţiile ministeriale, liberalii s-au plasat în minoritate. Parlamentarii lor, care depind în mare măsură de resursele şi de aranjamentele locale, vor fi în cele mai multe locuri surclasaţi de către parlamentarii USR şi UDMR, care vor avea în spate halca cea mai mare sub aspect financiar a Executivului. Pornind de la aceste interese legitime sau ilegitime, care vor fi sau nu satisfăcute, după caz, liberalii vor fi învinşi la vot în Camera Deputaţilor de către parteneri care, conjunctural, se vor alia şi cu reprezentanţii PSD şi AUR. Dar acesta este abia începutul unui scenariu de film horror.

Problema problemelor este că nici PNL nu mai acţionează în acest moment în mod unitar. Nici la nivelul conducerii partidului, şi nici în ceea ce-i priveşte pe senatori şi deputaţi. Care şi ei fac parte din conducerea lărgită a PNL. Aceştia sunt profund nemulţumiţi de rezultatul obţinut în baza mandatului flexibil pe care i l-au încredinţat lui Ludovic Orban. Au încercat chiar o convocare a conducerii, pentru a-i da acestuia deciziile peste cap. Pentru moment, fără vreun rezultat. Pentru că, în definitiv, chiar ei sunt cei care i-au pus, cu o rară inconştienţă, în mână pâinea şi cuţitul. Ceea ce nu înseamnă nicidecum că lucrurile s-au liniştit. Vulcanul stă în continuare să erupă. Se poate întâmpla acum. Dar mai degrabă ceva mai târziu. Când intensitatea acestuia va fi mult mai mare. Când mai târziu? Păi cu ocazia votului din Parlament pentru şefia Camerei Deputaţilor. Din ce în ce mai mulţi liberali aleşi în Camera Inferioară a Parlamentului sunt decişi să nu voteze pentru Ludovic Orban. Aceste voturi contra sau abţineri se vor adăuga celor ale PSD şi AUR. Şi este posibil ca, după ce a sacrificat literalmente partidul, batjocorind în definitiv şi voinţa alegătorilor, numai şi numai pentru a dobândi preşedinţia Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban să sufere un eşec ruşinos peste câteva zile.

Să admitem că nu se va întâmpla aşa. Să admitem că biciul şi zăhărelul vor mai funcţiona. Şi că Orban va ajunge totuşi la şefia Camerei Deputaţilor. Şi ce dacă va ajunge? Observând că le sunt trădate în continuare interesele legitime sau ilegitime, deputaţii se pot suci oricând pe parcurs. Şi o vor face fie nevotând legile propuse de Orban, fie debarcându-l cu voturile opoziţiei pe acesta de la şefia Camerei Deputaţilor. Poziţie în care ar putea să ajungă fie un liberal, fie un non-liberal. În ambele situaţii însă, decesul politic al lui Ludovic Orban va fi certificat. Fără poziţia de premier şi fără şefia Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban nu mai poate rămâne la conducerea partidului. Va fi debarcat. Colegii săi vor face ceea ce trebuia să facă el însuşi. Atunci când a devenit primul preşedinte din istoria partidului care nu a demisionat în urma unui eşec în alegeri.

Dar adevărata bombă stă însă pregătită în arsenal. În arsenalul prezidenţial. Pentru că efectul revoltei reale care există în interiorul PNL poate fi şi acela ca întreaga construcţie a coaliţiei să fie aruncată în aer. Ca şandramaua să primească un brânci suficient de puternic şi coordonat atât din interiorul PNL, cât şi din direcţia instituţiei prezidenţiale. Iar Florin Cîţu să nu primească voturile necesare pentru investirea sa.

Iar atunci cărţile vor fi reaşezate în aşa fel încât generalul de armată aflat în rezervă strategică, Nicolae Ciucă, care este indiscutabil candidatul preşedintelui, să fie desemnat candidat de premier şi, cu o bună regie în spate, să facă noi negocieri, noi jocuri şi o altfel de alcătuire guvernamentală. Pentru moment, Ciucă pare a fi o fata morgana. Pentru că, pentru moment, liberalii încă se mai gândesc că interesele lor legitime sau nelegitime vor fi totuşi mai bine onorate de Cîţu şi de Orban, decât de Ciucă şi de Barna. Până una alta însă, ei au toate motivele să-şi facă seppuku.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Ce putea să facă srs? doar ceea ce știe mai bine să facă: să fure cu nerușinare articolele și ideile altora. Ia furat articolele blogerului samizdat, mi-a furat și mie teza principală din postarea ”The forest behind the trees” aka ”The win-win situation”

    (postare pe blogul personal, pe cristoiublog și cotidianul) 

    1. Ti-a plagiat cumva si gramatica? ... "Ia furat " sic :-)...toti analfabetii "da dreapta" sunt mari strategi, dar pierd alegerile constant

      Daca citeai mai atent, obvservai ca omu' s-a exprimat corect gramatical, lacunele putand fi cel mult de logica, la fel ca in cazul articolului scris de SRS.

      Asta este alt intelectual disfunctional.

      Da-l in judecata pe SRS ca mai are ceva bani din ce-a furat/ luat SPAGA.

    La Stănescu scenariile sunt la ordinea zilei !

    Am putea-fără scenarii - să privim si altfel situația. Astfel,liberalii au obținut primul ministru( bun sau rău e al lor), șefia Camerei un lucru f important si mai multe ministere proporțional cu voturile. Că au preferat min.de interne,de externe e treaba lor si sunt convins că USR a dorit cel puțin unul din cele doua! Nu le-au dat e treaba lor. Eu nu cred ca Presedintele a tinut mortis la ele !  

    1. - liberalii au 'obtinut' pe merit tot felul de functii.

      - ai zis bine ca e treaba lor. Clar ca nu e treaba fraierilor care i-au votat.

      - nu e corect sa scrii presedinte cu P. Gagiul nu merita. Este doar un politruc. 

      Pot fi de acord că Iohannis e doar un politruc! Dar Dancila, cum naiba a ajuns să reprezinte ditamai PSDul?

      Dancila este istorie. Nu o sa mai fie in fruntea unui partid sau guvern. Problemele acum le avem de la mutantii astia care isi impart prada.

      Dancila nu este istorie. Dancila este Ciolacu. Ciolacu este Grindeanu. Grindeanu este Mihai Tudose. Tudose este L:iviu Dragnea. Si Liviu Dragnea este in puscarie. Deci, Dancila este PSD. Dancila MUUUU este istorie, Dancila este in toate, in cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare. Dancil;a este prezentul si viitorul nostru. Momentul Dancila va ramane un stigmat etern in istoria Romaniei.

    Srs...a scris un articol si apoi si-a verificat contul bancar...

    Bursa, publicand idiotenile scursurii penale care este autorul acestui articol, voi sunteti aceia care va veti face seppuku. Grija, mare grija cu cine va afisati!.

    faptul ca srs este atacat de securistii rezist , este un motiv in plus sa-i dreptate , fara macar sa citesc .

    1. ori esti prost ca mine or esti sepukizat

    Make ce motiv ai sa lasi penalul asta sa-si reverse ineptiile in ziarul tau?

    Care at fi beneficial pt ziar? Asta toata viata a fost in scenariul de conspiratie, atunci cand nu scria pe bani de furat. 

    1. Laturile aruncate de ex-securishti merita expuse in vazul tuturor. Ma rog, putzini nu shtiu ce hram poarta acest mercenar shi oportunist....Nu voi mai comenta, personajul nu merita nici macar sa fie scuipat (apud Mark Twain).

      pai SRS nu maai are nevoie sa mai scrie dar creierul ala intoxicat de conspiratii si securizat cu criptograme doi Si-sfert nu-i da pace.

    Bre, inca mai citeste lumea bazaconiile tale. Si Bursa zice ca-i opinia matale si sa dea la cititor. Toate bazaconiile. Vai, vai, vai! Cine te-a platit si ce-ai ajuns. Dar pentru ca cititorii Bursa sunt mai destepti decat publicatia, ti-ai cam furat-o de fiecare data. Hai, sa ramai fara simbrie!

    1. Make are o largime de vederi pe care prostii nu o inteleg. Make este nonconformist pur sange. Trebuie sa fii foarte prost sa crezi ca il poti invata pe Make cum se conduce un ziar pe care el l-a condus timp de 30 de ani. Nu am vazut niciodata vreun cititor mai destept decat publicatia condusa de Make.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb