Liberalii macină "sănătatea" colegului Nicolăescu

Cătalin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 15 februarie 2006

Mircea Cinteză, senator PNL: "Colegiul medicilor va decide în această săptămînă dacă susţine sau nu pachetul de legi propus de Guvern"

Deşi reforma sistemului sanitar ar putea fi oprită din drum de moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi PRM pentru sancţionarea răspunderii Guvernului, totuşi cele mai dure lovituri vin chiar de la contestatarii liberali ai pachetului de legi iniţiat de Guvern.

Mircea Cinteză, senator PNL şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, ne-a declarat că "iniţiativa Guvernului nu poate fi numită reformă, ci pachet de legi, deoarece o reformă trebuie să meargă pe descentralizare şi autonomizare, iar acest pachet de legi promovează centralizarea şi controlarea sistemului, invers de sistemul european".

Domnia sa a mai spus că în şedinţa din cursul acestei săptămîni Colegiul Medicilor va decide dacă susţine sau nu pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

În timp ce Mircea Cinteză a refuzat să anticipeze rezultatul votului din Parlament privind acceptarea sau respingerea moţiunii de cenzură iniţiată de opoziţie, Sorin Paveliu, deputat liberal consideră că "moţiunea nu va trece".

Fostul susţinător al lui Mircea Cinteză pe vremea cînd acesta din urmă încă mai era ministrul Sănătăţii, Sorin Paveliu a contestat în nenumărate rînduri pachetul de legi propus de Eugen Nicolăescu, ministrul finanţist de la Sănătate. Sorin Paveliu a propus, alături de alţi membri ai Camerei Deputaţilor, un proiect de reformă paralel cu cel înaintat de Guvern, în care critica "politicile antiliberale ale actualului ministru al Sănătăţii".

Sorin Paveliu ne-a spus că "moţiunea în mod sigur nu va trece pentru că se va constata că numărul semnatarilor moţiunii va fi mai mare chiar decît numărul celor din PSD care vor vota moţiunea". Domnia sa crede că vor fi inclusiv parlamentari PSD şi PRM care nu vor vota moţiunea, deoarece "le este frică să nu pice Guvernul, din moment ce ei au acum mari probleme în partid", iar acest exerciţiu constituţional este "doar un exerciţiu de imagine şi demagogie politică".

Cu toate că deputatul PNL nu crede că se va repeta istoria votului din Senat prin care DNA nu a putut fi instituit, domnia sa consideră că în actualul pachet de legi au rămas prevederi care pot pricinui neplăceri pe viitor. "Deoarece este un proiect legislativ care vizează în întregime legislaţia sistemului sanitar, nu a putut cuprinde toate aspectele", consideră Sorin Paveliu, adăugînd: "noi am urmat modelul sistemului de sănătate german unde există probleme foarte mari". În opinia deputatului PNL "legile actuale fac doar o fotografie de moment, dar evoluţia ulterioară va arăta că lucrurile trebuie schimbate". Modificările care nu au fost prinse în pachetul de lege sînt necesare acestuia, în opinia lui Sorin Paveliu. "Deductibilitatea asigurărilor voluntare de sănătate trebuie să se coreleze cu Codul Fiscal, iar centralizarea sistemului trebuia să prevadă condiţiile de descentralizare, deoarece sistemul trebuie stăpînit doar pentru moment", însă el trebuie să limiteze atribuţiile sporite de control ale ministrului, consideră Paveliu.

O problemă a ministerului este şi "insuficienta mediatizare a beneficiilor pe care populaţia le poate avea din legi precum Asistenţa medicală de urgenţă", crede Sorin Paveliu.

Reprezentantul deputaţilor liberali a catalogat drept "mincinoase" declaraţiile liderilor PSD care au spus că cele 186 de amendamente depuse de social-democraţi la reformă au fost ignorate de Guvern. "Inclusiv amendamentul care îl viza direct pe Sorin Oprescu a fost acceptat şi s-a anulat incompatibilitatea dintre senator şi preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti pe timpul mandatului", ne-a mărturisit Sorin Paveliu, adăugînd că "ei veneau cu amendamente care nu puteau fi acceptate de pe o zi pe alta, cum ar fi ca bugetul Casei să fie fond privat".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb