Liberalii propun o cotă unică de impozit de 16%

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 iulie 2004

Apropierea alegerilor generale a provocat o adevărată licitaţie a primelor două forţe politice - PSD şi Alianţa PNL-PD - pe marginea reducerii fiscalităţii. După ce Guvernul a propus recent modificarea codului fiscal prin scăderea impozitului pe profit de la 25% la 19%, ieri, PNL a anunţat prin vocea purtătorului său de cuvînt, Eugen Nicolăescu (foto), o variantă de reducere la 16% a impozitului pe profit şi o cotă unică de impozitare a veniturilor de 16%.

Executivul a propus menţinerea impozitării progresive a venitului global, dar tranşele de venit vor fi reduse la trei, faţă de cinci, cîte sînt în prezent. Potrivit propunerii Guvernului, cotele de impozitare vor fi de 14%, 26% şi 38%.

Partidul Naţional Liberal (PNL) a propus, printr-un proiect de lege depus, în această săptămînă, la Camera Deputaţilor, introducerea cotei unice de impozit pe venit, şi respectiv pe profit, de 16%. "Am aşteptat ca, pînă la 30 iunie 2004, Guvernul să respecte legea şi angajamentele faţă de oamenii de afaceri şi să propună un proiect de act normativ care să modifice Codul fiscal", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Eugen Nicolăescu. Domnia sa a atenţionat Executivul, de mai multe ori, că se apropie termenul limită pînă la care putea aduce modificări Codului fiscal - 30 iunie, adică jumătate de an pînă la începerea următorului an fiscal. "Guvernul a întîrziat intenţionat, optînd pentru varianta unei ordonanţe de urgenţă - încălcînd propria lege, tocmai ca să fugă de o dezbatere serioasă şi să-şi motiveze refuzul unei reduceri reale a fiscalităţii", a explicat Nicolăescu.

Liberalii propun ca impozitul pe profit să fie redus de la 25%, cît este în prezent, la 16%. "Noi credem că prin această măsură se va stimula profitul şi declararea acestuia, crescînd astfel încasările prin mărirea bazei de impozitare", a argumentat deputatul liberal, arătînd că, la ora actuală, numai 20% din companii plătesc impozit pe profit. Majoritatea firmelor preferă să ascundă profitul în cheltuieli. "Potrivit unei simulări făcute de specialiştii noştri, încasările la buget vor creşte cu 30%", a spus Nicolăescu. Totodată, reducerea impozitului pe profit va duce la reducerea costurilor de producţie, ceea ce va face produsele româneşti mai competitive, atît pe piaţa noastră, cît şi pe pieţele externe. Un alt avantaj identificat de iniţiatorii legii este reducerea blocajului financiar din economie, prin creşterea lichidităţilor financiare ale companiilor.

În ceea ce priveşte impozitul pe profitul reinvestit, liberalii consideră că nu mai e nevoie de eliminarea acestuia, din moment ce se reduce impozitul general cu 9%.

Pe de altă parte, PNL optează pentru reducerea impozitului pe profit, fără a creşte impozitul pe dividende. "Dacă firmele vor să îşi ia banii acasă, să le lăsăm să-i ia, aşa cel puţin vor fi interesate să lucreze cît mai profitabil", a afirmat Nicolăescu.

Legea propusă de liberali prevede eliminarea impozitului pe venitul global şi introducerea unei cote unice de impozit pe venit, de 16%. În prezent funcţionează cinci cote de impozitare, în funcţie de mărimea venitului, cea mai mică fiind de 18%, iar cea mai mare ajunge la 40%. "Cota unică de impozit pe venit la un nivel foarte redus, cum este cel propus - de 16%, aduce o reformare profundă a acestui tip de impozit, în pofida argumentelor ideologice prezentate de PSD", a declarat Eugen Nicolăescu.

Potrivit calculelor efectuate de liberali, peste 3,5 milioane de contribuabili vor avea de cîştigat, fapt care va genera creşterea consumului intern. În plus, un consum mărit duce la crearea de noi locuri de muncă. Cota unică va determina şi simplificarea procedurilor fiscale şi reducerea birocraţiei din administraţie. "Relaţiile cu Fiscul vor fi mult mai simple, cetăţeanul nu mai are de plătit sume recalculate ulterior, nu mai stă la cozi, iar reducerea funcţionarilor va crea resurse bugetare pentru majorarea salariilor celorlalţi care vor rămîne în sistem", consideră Nicolăescu. Modificarea propusă de liberali este, în opinia lor, mult mai echitabilă fiscal, luîndu-se de la fiecare proporţional cu venitul înregistrat.

Prin introducerea cotei unice, care este cu 2% mai mică decît cea mai joasă cotă aplicată în prezent, munca la negru şi economia subterană vor scădea semnificativ. Liberalii cred că o cotă atît de redusă elimină sustragerile de la înregistrările legale şi va determina încasări mai mari la buget, estimînd că peste două milioane de cetăţeni vor veni în economia reală. Unii analişti consideră, însă, că motivul pentru care oamenii lucrează la negru nu este cota de impozitare a venitului, ci impozitarea salariilor (asigurările sociale, de şomaj şi de sănătate).

Reforma economică va putea fi stimulată şi prin politica bugetar-fiscală, care nu va fi folosită doar ca instrument de colectare a impozitelor şi taxelor. Liberalii cred că, astfel, vor fi reduse arieratele, iar nici un afacerist nu va mai putea aduce ca pretext de neplată a datoriilor la stat fiscalitatea exagerată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb