Liberalii au stabilit, sâmbătă, cinci priorităţi legislative privind administraţia publică locală, ce vizează, între altele, cote mai mari din TVA şi impozitul pe profit pentru autorităţile locale, rămânerea a 80% din redevenţe la nivel local şi modificarea legii Curţii de Conturi, astfel încât această instituţie să nu mai verifice oportunitatea, ci doar legalitatea.
Vicepreşedintele PNL Florin Roman a declarat, după reuniunea Biroului Politic Naţional cu parlamentarii şi europarlamentarii liberali: "Am decis astăzi (n.r. sâmbătă) cinci priorităţi clare şi simple pentru administraţia publică locală. (...) Prima se referă la creşterea cotelor din impozitul pe venit de la 41,5% la 44,5% pentru primării şi de la 11,25% la 13,25% la nivelul consiliilor judeţene. Dacă acest proiect devine lege, fiecare judeţ din România obţine venituri proprii în medie de trei-patru sute de miliarde de lei vechi, adică echivalentul investiţiilor pe care un consiliu judeţean le face în drumurile judeţene pe parcursul unui an. Se exploatează carieră în zona pârâurilor, maşinile de mare tonaj încarcă peste măsură, intră pe judeţene, crapă drumurile, crapă zidurile caselor, iar toţi banii merg la Bucureşti. Aceşti bani trebuie să rămână în cotă de 80% la nivel local pentru repararea şi întreţinerea căilor de acces".
Printre priorităţile legislative pe care liberalii urmează să le susţină în noua sesiune parlamentară, se numără "stoparea creşterii aberante a salariului minim". Prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a menţionat: "Avem un proiect pentru eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă conform pregătirii sale, un proiect foarte bine primit de societate şi un proiect care penalizează nemunca în societatea românească. Un al doilea proiect important pentru PNL încearcă stoparea creşterii aberante a salariului minim pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă în ţara asta prin creşterea din pix a salariului minim. Ar trebui să existe o corelaţie fie între salariul mediu şi salariul minim sau ar trebui să fie corelat fie cu productivitatea, fie cu inflaţia. Cam cum se face la pensii, dar în alt algoritm. În orice ţară civilizată trebuie să existe o corelaţie fie cu salariul mediu, fie cu productivitatea şi cu alţi indicatori".
Liberalul a indicat că un alt proiect se referă la modificarea Codului fiscal, privind reducerea TVA şi a taxelor pe muncă.
La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor iniţia şi vor susţine un proiect de lege pentru interzicerea traseismului politic şi la nivel parlamentar, aşa cum există la nivelul autorităţilor locale: "Vom avea ca prioritate proiectul de lege pentru alegerea cu 50% plus 1 a primarilor şi a preşedinţilor de Consilii judeţene. De asemenea, PNL va înainta şi va susţine un proiect de lege pentru introducerea votului electronic, pentru că s-a demonstrat clar că sistemul de vot prin corespondenţă cu preînscriere restrânge dreptul de vot al cetăţenilor români care se află şi muncesc în alte ţări. Este vorba despre peste trei milioane de cetăţeni români care trebuie să-şi poată exercita dreptul de vot şi cărora trebuie să li se ofere această capacitate efectivă".
PNL a decis susţinerea de moţiuni simple pe educaţie, sănătate şi transporturi şi constituirea a două comisii de anchetă privind angajările din MAI şi infrastructură.