Statul vrea să-şi vândă pachetele minoritare de acţiuni pe care le deţine în sectorul agricol ca să-şi consolideze veniturile bugetare.
Iniţiativa vine în contextul în care statul a anunţat, deja, că vrea să-şi verse participaţiile minoritare pe care le deţine Ministerul Economiei (ME) şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), într-un nou fond de investiţii naţional.
Agenţia Domeniilor Statului (ADS), instituţia responsabilă cu privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, deţine pachete minoritare de acţiuni la 24 de societăţi comerciale, al căror capital social însumează 122 milioane lei (circa 30 de milioane euro).
La alte trei societăţi comerciale, ADS este acţionar majoritar: Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), SC Agroprodom Odorheiul Secuiesc SA şi SC Sericarom SA, primele două aflate în administrare specială (cu finalitatea privatizării), iar cea de-a treia în reorganizare ca staţiune de cercetare.
Multe dintre societăţile la care statul este acţionar minoritar au fost, în trecut, IAS-uri performante, iar acum, unele dintre acestea au ajuns, după privatizare, într-o situaţie precară.
"Din cauza interesului scăzut pentru achiziţionarea acestor pachete de acţiuni, cele mai multe fiind la societăţile comerciale cu capital social mic, volum restrâns de activitate, puţini angajaţi, pe circuitul de avizare se află propuneri de măsuri legislative menite să simplifice procedurile de ofertare şi de vânzare a pachetelor minoritare, în contextul privatizării", ne-au declarat reprezentanţii ADS.
Modificările legislative, ce privesc preţul de pornire al licitaţiilor şi obligativitatea acţionarului majoritar de a oferi ADS documentaţia necesară pentru realizarea ofertei de vânzare, urmează să fie adoptate prin intermediul unei legi, după ce varianta unei Ordonanţe de Urgenţă a fost respinsă, ne-au mai precizat reprezentanţii ADS.
ADS a anunţat, până în prezent, că scoate la licitaţie deţinerile minoritare la cinci societăţi comerciale: "Agroindustriala Fortuna", "Agroindustriala Bucium", "Pomicola", "Agro Daneasa", şi "Rovit".
Toate pachetele de acţiuni pe care statul le mai deţine în societăţi de agricultură au fost incluse iniţial într-un fond suveran de investiţii, dar proiectul nu a primit avizul Guvernului în toamna trecută.