Fondul Proprietatea (FP) ar putea obţine peste 180 milioane de euro din vânzarea participaţiilor deţinute la diviziile de distribuţie, vânzare şi servicii ale grupului energetic CEZ (fosta Electrica Oltenia), potrivit unui raport întocmit de firma de audit PricewaterhouseCoopers.
Auditorul a evaluat la sfârşitul anului 2007 participaţia Fondului la CEZ Distribuţie la 192 milioane euro, cea de la CEZ Vânzare la 18,4 milioane euro, iar în cazul CEZ Servicii deţinerea este estimată la 1,1 milioane euro, folosind un curs de 3,6102 lei/euro. Astfel, la un curs de aproximativ 4,21 lei/euro, cât este în prezent, Fondul ar putea încasa peste 180 de milioane de euro din participaţiile la CEZ.
Daniela Lulache, preşedintele directoratului Fondului Proprietatea, ne-a spus că reprezentanţii CEZ i-au anunţat că intenţionează să cumpere atât acţiunile controlate de "Electrica", celălalt acţionar semnificativ, cât şi cele pe care le are "Fondul Proprietatea" la cele trei filiale.
"Avocaţii noştri analizează în prezent constrângerile legale şi modul în care s-ar putea face vânzarea, urmând ca ulterior acţionari Fondului să ia o decizie în acest sens în AGA din 27 iulie", a mai adăugat doamna Lulache, menţionând că tranzacţia CEZ depăşeşte 5% din activul net al Fondului.
Potrivit domniei sale, banii obţinuţi ar urma să fie utilizaţi conform politicii de investiţii a Fondului, după ce noul administrator, Franklin Templeton, îşi va intra în drepturi.
Separat, oficialii grupului ceh CEZ au declarat ieri, conform agenţiei de ştiri Reuters, că au demarat discuţiile referitoare la preluarea participaţiile deţinute de acţionarii minoritari la divizia sa de distribuţie din România, respectiv CEZ Distribuţie.
Purtătoare de cuvânt a CEZ, Eva Novakova, a spus că "s-au demarat discuţiile cu proprietarii acţiunilor", însă având în vedere că discuţiile sunt în derulare, nu a făcut alte comentarii referitoare la tranzacţie.
Fondul Proprietatea deţine 30% din capitalului social al companiei CEZ Distribuţie, 30% din capitalul CEZ Vânzare şi controlează 12% din CEZ Servicii.
Pe lângă FP şi acţionarul majoritar, care controlează 51% din fiecare filială CEZ, compania Electrica deţine 19% din CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, precum şi 37% din CEZ Servicii.
• Statul mai are la dispoziţie doar 9 zile să plătească integral acţiunile subscrise la FP
În cazul în care Ministerul de Finanţe nu va plăti integral în termen de nouă zile acţiunile subscrise la Fondul Proprietatea, în valoare de 532,7 milioane de lei, Fondul va da în judecată ministerul, pentru a recupera suma restantă, a declarat, ieri, Daniela Lulache.
"Am somat Ministerul de Finanţe să plătească în totalitate acţiunile subscrise, în caz contrar urmând să înceapă procedurile de acţionare în instanţă a statului", a mai adăugat Lulache.
Domnia sa a precizat că Fondul va mai publica o altă somaţie la 15 zile după prima, înaintea acţionării în instanţă a statului. Fondul Proprietatea are două posibilităţi în situaţia în care Ministerul nu-şi va achita obligaţiile în calitate de acţionar, fie de a scoate la vânzare acţiunile subscrise şi neplătite de stat, fie de a da în judecată ministerul.
Guvernul controlează, prin intermediul Ministerul Finanţelor Publice, 66% din capitalul Fondului Proprietatea, care se ridică la 14,24 miliarde de lei.