Doisprezece lideri ai sindicatului "Solidaritatea" al Siderurgiştilor (SSS) din cadrul "Mittal Steel Galaţi" (MSG) au intrat, ieri dimineaţa, în greva foamei. Gheorghe Tibor, preşedintele sindicatului "Solidaritatea", ne-a declarat că principalul motiv al grevei foamei este că liderii nu au fost invitaţi la negocierea anexelor contractului colectiv de muncă pentru 2006.
Referitor la cele inovcate de sindicalişti, din partea conducerii "Mittal Steel Galaţi" ne-a parvenit răspunsul "Nu comentăm."
Domnul Tibor ne-a precizat: "Noi sîntem singurul sindicat îndreptăţit legal să participăm la negocieri, avînd peste 6.000 de membri din cei 17.000 de salariaţi. Au fost invitate alte trei federaţii din cadrul MSG, iar pe noi, care reprezentăm mai mult de o treime din salariaţi, conducerea combinatului ne-a ignorat. Dacă nu ne vor fi satisfăcute solicitările, avem ca ultimă soluţie să ieşim cu muncitorii în stradă".
Liderii sindicatului "Solidaritatea" vor înceta greva foamei în momentul în care le vor fi soluţionate integral cererile. Domnul Tibor ne-a spus că sumele colectate din cotizaţiile reţinute celor peste 6.000 de membri ai SSS ar fi fost deturnate (aproximativ 3 miliarde de lei), prin virarea acestora în conturile altor sindicate. De asemenea, sindicaliştii din SSS mai solicită să li se permită accesul pe platforma MSG.
Preşedintele sindicatului "Solidaritatea" susţine că sindicaliştii ar fi fost şantajaţi, prin diverse mijloace, ca să se dezică de calitatea lor de membri ai SSS şi să se înscrie în alte organizaţii sindicale. "Pot să vă spun că, dacă nu facem ce zic ei, ne taie din salarii, ne mută în cel mai prost loc din combinat, nu ne dau categoria pe care o merităm", a mai precizat domnul Tibor.
De asemenea, domnia sa mai susţine că ar fi fost "cumpărate şi Parchetul şi Poliţia", care, în opinia domniei sale, fac jocurile conducerii MSG: "De un an şi jumătate am trimis peste 80 de adrese oficiale la Parchet şi Poliţie şi nu am primit nici un răspuns".
Preşedintele sindicatului "Solidaritatea" ne-a mai declarat că, de la preluarea de către Mittal Steel a "Sidex", au plecat peste 10.000 de oameni, nu au fost făcute nici un fel de investiţii, iar salariile au scăzut cu 30% faţă de productivitate.
Greviştii mai acuză neimplicarea autorităţilor publice locale şi centrale în găsirea unei soluţii pentru angajaţii combinatului din Galaţi, în ciuda sesizărilor făcute în acest sens şi cer demisia lui Vasile Nistor, şeful Departamentul pentru Dialog Social al Guvernului, pe care îl acuză de neprofesionalism şi imoralitate.
Combinatul "Sidex" a fost privatizat în luna iulie a anului 2001, cînd grupul LNM (actual "Mittal Steel") a preluat de la stat 92% din acţiuni. Tranzacţia a avut o valoare de peste 500 de milioane de dolari, incluzînd preţul acţiunilor şi angajamentele de investiţii. Compania a beneficiat de o serie de facilităţi fiscale, printre care amînarea plăţii TVA pentru importuri timp de trei ani, începînd cu 31 octombrie 2001, precum şi scutirea de la plata impozitului pe profit.