LIDERII EUROPEI CENTRALE CER UNIUNII EUROPENE  Măsuri împotriva"standardelor duble" folosite de producătorii de alimente

Ziarul BURSA #Companii / 2 martie 2017

Măsuri împotriva"standardelor duble" folosite de producătorii de alimente

În România, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard

Problema "standardelor duble" folosite de producătorii de alimente trebuie clarificată şi se vor înregistra progrese în acest scop dacă şi alte state membre se vor alătura iniţiativei statelor din Grupul Vişegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în UE, a afirmat ministrul Agriculturii din Ungaria, Sandor Fazekas, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Oficiali ai celor patru state din Grupul Vişegrad - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - vor discuta la o întâlnire care va avea loc la Varşovia problema companiilor alimentare internaţionale care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în Europa Centrală şi de Est (CEE) faţă de cele folosite pentru producerea bunurilor vândute sub branduri identice în Europa Occidentală, a declarat, ieri, Sandor Fazekas într-un interviu acordat postului public de televiziune.

Grupul V4 va cere Comisiei Europene (CE) să elaboreze reglementări care să sancţioneze companiile pentru deficienţe de calitate, a explicat ministrul Agriculturii din Ungaria.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat recent că Executivul de la Budapesta va examina problema produselor de calitate inferioară vândute de multinaţionale în Ungaria din punctul de vedere al consumatorului şi al siguranţei alimentare.

Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria.

Practica este permisă în prezent, deoarece UE solicită doar o listă clară de ingrediente pe ambalaj.

Deşi produsele alimentare sunt în general mai ieftine în Estul Europei decât în Occident, mulţi cumpărători călătoresc către Vestul Europei pentru a achiziţiona produse de calitate superioară.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, a afirmat săptămâna trecută că reglementările comunitare nu conţin dispoziţii conform cărora Uniunea Europeană i-ar putea urmări în justiţie pe producătorii de alimente care distribuie în orice stat membru bunuri de calitate diferită sub acelaşi brand.

Comisarul a sugerat că firmele din domeniul alimentar nu pot fi obligate să-şi adapteze produsele la gustul naţional sau la puterea de cumpărare. În schimb, comisarul i-a încurajat pe consumatori să facă reclamaţii la organizaţiile de protecţie a consumatorilor şi să ceară o calitate uniformă indiferent de ţara în care sunt comercializate produsele.

Companiile ar putea decide să folosească ingrediente diferite în state diferite, dar consumatorii trebuie informaţi cu exactitate, iar compoziţia fiecărui produs trebuie clar indicată şi făcută disponibilă cumpărătorilor, a explicat comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor.

Autorităţile noastre au spus că vor verifica existenţa unui dublu standard al alimentelor

Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei, a declarat, recent, într-o conferinţă desfăşurată la Târgu Mureş, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Domnia sa a explicat: "Am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situaţiei dublului standard. Or, aici noi trebuie să fim, pe de o parte, şi echilibraţi în afirmaţii şi extrem de atenţi la ceea ce se întâmplă pe piaţă. Motiv pentru care un colectiv de la Ministerul Agriculturii, de la ANSVSA şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îşi stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o asemenea situaţie în România. Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm şi, în condiţiile în care găsim situaţii care sunt stăpânite de realitate, să le expunem imediat şi fără niciun fel de oprelişti".

Ministrul Agriculturii a spus, recent, că nu poate încă să spună dacă există sau nu o astfel de situaţie în România, dar a susţinut că instituţiile statului urmăresc atent calitatea alimentelor şi iau măsuri pentru a asigura securitatea alimentară.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ..Rationamentul este extrem de simplu si perfect adaptat la legile de baza ale economiei de piata !_..Vrei K~litet ? Atunci platesti mai mult !..Nu poti ?..Atunci mareste veniturile oamenilor muncii ca sa isi permita sa cumpere prod. de inalta K~litate..Si acolo in tarile grupului de la Visegrad veniturile cetatenilor sunt duble si triple fata de ce este Aci' la noi r'Romanica si tot nu pot face fata comparativ cu ce este in Westul cel dezvoltat..Eu asa gindesc ca Ne_specialist in materie...Asa ca degeaba se pling respectivii domni politiceni din moment ce legile economiei o arata in clar si logic de ce nu este posibil ca noi Esticii sa beneficiem de produse indentice K~litativ cu ceea ce se gaseste in magazinele din Germany de exemplu !..Deci inseamna ca e doar un joc de imagine ! Ca doar si la Ei urmeaza alegeri pt. parlament si presedinte_..Si tot prin urmare este necesar din cind in cind sa se puna pe tapet si astfel teme ce dau bine Taaare la marele public si electoratul din tarile LOR_..._Nu e asa domnule Viktro Orban~~~~~'?'

    1. UE se transforma in tarile unite ale Ieuropei, salar minim ca in Germani, produse la fel sau urmeaza modelul Brexit la 28 ramase.

    Autoritati din Ro se vede cu ochiul liber!

    Ati luat spaga sa taceti? 

    Este absolut normal ca firmele sa vanda produse mai proaste in est, unde puterea de cumparare este mai redusa, dar ar trebui sa vanda acele produse sub alte marci, nu sa fenteze publicul vanzandu-le sub marcile care sunt renumite in vest pentru calitatea lor. In acel moment unii romani ar cere si produse de calitate mai buna, iar unele firme ar putea incep sa aduca si in est produse mai bune, evident, la preturi mai mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb