LIDERII GRUPURILOR POLITICE DIN PARLAMENTUL EUROPEAN: "Suntem pe deplin solidari cu Cehia"

A.P.
Internaţional / 21 aprilie 2021

"Suntem pe deplin solidari cu Cehia"

Liderii grupurilor politice din Parlamentului European fac apel la solidaritate în cazul "atacului Rusiei din Cehia", cu privire la informaţile recente despre implicarea serviciilor de informaţii ruseşti în explozia din 2014 a unui depozit de arme, şi solicită statelor membre şi Consiliul European să adopte măsuri "puternice, comune şi concrete" faţă de Rusia, considerând că guvernul rus are un "comportamentul periculos şi malign", scrie g4media.

"Suntem şocaţi de rapoartele recente privind implicarea serviciilor de informaţii ruseşti GRU în explozia din 2014 a unui depozit de arme din Republica Cehă, în care au fost ucişi doi cetăţeni cehi. Aceiaşi agenţi GRU au legătură şi cu otrăvirea lui Serghei şi Yulia Skripal în Regatul Unit în 2018", se precizează în declaraţia comună.

Declaraţia este semnată de Manfred Weber, preşedintele grupului PPE, Iratxe García-Perez, preşedinte S&D, Dacian Cioloş, preşedintel grupului Renew Europe, Philippe Lamberts şi Ska Keller, copreşedinţi ai Verzilor / ALE şi Ryszard Legutko şi Raffaele Fitto, copreşedinţi ai grupului ECR.

Singurul grup care nu a semnat declaraţia este Identitate&Democraţie - ID, din jurul Adunării Naţionale, partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen.

Semnatarii declaraţiei susţin că atacul Rusiei pe un teritoriu suveran din Uniunea Europeană reconfirmă "comportamentul periculos şi malign al guvernului rus".

"Un atac cu implicarea serviciilor de informaţii GRU asupra cetăţenilor europeni din oricare dintre statele membre ale UE trebuie privit ca un atac grav asupra întregii UE. Acesta este un act inacceptabil de ostilitate", susţin liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Ei se declară "pe deplin" solidari cu Cehia şi fac un apel către toate statele membre şi Consiliul European "să îşi demonstreze şi solidaritatea prin adoptarea unor măsuri puternice, comune şi concrete faţă de Rusia ca răspuns la acest atac".

Cehia a anunţat duminică faptul că i-a informat pe aliaţii săi din NATO şi Uniunea Europeană despre presupusa implicare a Rusiei într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său, iar chestiunea a fost discutată la reuniunea de luni a miniştrilor de externe din UE.

Republica Cehă le-a cerut, marţi, partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat ministrul ceh de externe Jan Hamacek.

Premierul ceh Andrej Babis a anunţat sâmbătă că Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc într-un depozit de muniţii din Vrbetice, la circa 250 kilometri sud-est de Praga. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si ....

    exceptand declaratiile "extraordinare" , solidaritatea "orala" , altceva ? 

    Dintotdeauna Europa a avut probleme cu marele vecin din est, acum UE cu pareza cronica la capitolele aparare si afaceri externe , practica cu perseverenta si inconstienta lipsa de reactie comuna si coerenta la una sau alta care tot vin de la "est" si raman "coerente" in paralizia capitolelor mentionate. 

    Evident avem MCV-uri de actualizat, dictionare de pus la punct, mama, tata, imigranti de distribuit, brexit si altele ce vin..... Super! 

    Interese economice ale celor 2 motoare principale UE prevaleaza si se protesteaza doct, vitejeste fata de OTAN . 

    Felicitari ,dar o nedumerire , daca , sfanta natura sa ne protejeze ca altcineva..., se intampla o chestie "nasoala" exceptand chilotii care acum sunt pe jos ce mai avem de aratat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb