Liderii social-democraţi o susţin pe italianca Federica Mogherini la şefia diplomaţiei europene

A.C.
Internaţional / 30 august 2014

Actualizare 16:02 Hollande anunţă un summit european privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă la 6 octombrie în Italia

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat astăzi organizarea, la 6 octombrie în Italia, a unui summit european privind "creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", "urmat de un summit al zonei euro, dacă partenerii noştri vor fi de acord", transmite AFP, citat de Agerpres.

"Am susţinut propunerea preşedintelui Consiliului italian Matteo Renzi de a organiza un summit al Uniunii Europene în Italia la 6 octombrie privind problema creşterii economice şi cu dorinţa de a pune crearea de locuri de muncă în centrul deciziilor europene", a declarat preşedintele francez la sfârşitul unei reuniuni la Palatul Elysee a liderilor social-democraţi europeni, înaintea summitului UE de la Bruxelles care va începe în cursul după-amiezii.

Acest summit din Italia "va fi urmat - am făcut eu însumi propunerea - de un summit al zonei euro, dacă partenerii noştri vor fi de acord", a adăugat el.

Prioritatea este "de a face în aşa fel încât Europa să se întoarcă mai mult astăzi spre creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", a pledat Hollande.

El a spus că actualul context economic european este "îngrijorător", "relansarea economică fiind prea slabă şi fragilă".

"Există de asemenea o inflaţie extrem de scăzută, care indică activitatea redusă din Europa, ceea ce provoacă un şomaj prea ridicat", a adăugat Hollande.

-------

Actualizare 15:28

Liderii social-democraţi din mai multe ţări europene, reuniţi astăzi la Paris înaintea summitului de la Bruxelles, susţin candidatura italiencei Federica Mogherini la şefia diplomaţiei europene, au anunţat vicecancelarul german social-democrat Sigmar Gabriel şi preşedintele francez Francois Hollande, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

În vârstă de 41 de ani, Federica Mogherini, actual ministru de externe al Italiei şi a cărei desemnare este aproape sigură potrivit unor surse europene, îi va succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Hollande a spus că are "mari speranţe" că Mogherini - pe care unele state din estul UE au acuzat-o că ar fi prea conciliantă cu Rusia - va fi confirmată la summitul UE de la Bruxelles.

Pentru Consiliul European, liderii social-democraţi vor ca "noul preşedinte să fie găsit prin consens, fără consideraţii partizane", a indicat Gabriel, fără a cita niciun nume ce ar urma să-i succeadă belgianului Herman Van Rompuy.

Premierul polonez Donald Tusk este considerat favorit, însă şi şefa guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, pare să fi revenit în cursă.

În afară de Gabriel, opt şefi de guvern europeni au participat, la invitaţia preşedintelui francez Francois Hollande, la această reuniune de la Palatul Elysee, printre care premierul italian Matteo Renzi sau premierul român Victor Ponta. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi premierul francez, Manuel Valls, au fost de asemenea prezenţi.

-------

Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, va participa, astăzi, la Paris, la invitaţia preşedintelui Franţei, Francois Hollande, la o reuniune a liderilor europeni social-democraţi, pe agenda discuţiilor aflându-se coordonarea poziţiilor privind procesul de desemnare a conducerii instituţiilor europene, precum şi un schimb de opinii privind evoluţiile recente din vecinătatea estică, cu accent pe situaţia din Ucraina, informează Biroul de presă al Guvernului.

La reuniunea social-democraţilor europeni sunt aşteptaţi să participe, de asemenea, prim-miniştrii Italiei, Danemarcei, Belgiei, Austriei, Slovaciei, Republicii Cehe, vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, precum şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

"Agenda discuţiilor va viza coordonarea poziţiilor privind procesul de desemnare a conducerii instituţiilor europene, în principal desemnarea preşedintelui Consiliului European, a Înaltului Reprezentant şi a preşedintelui Eurogrup, precum şi propunerile pentru Colegiul Comisiei Europene. De asemenea, liderii prezenţi vor avea un schimb de opinii privind evoluţiile recente din vecinătatea estică, cu accent pe situaţia din Ucraina, dar şi din alte zone", precizează comunicatul de presă de vineri al Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb