Liderul catalan Puigdemont a declarat că "nimic nu va opri" votul de independenţă

Cristina Radu
Internaţional / 4 iulie 2017

Carles Puigdemont (Sursa foto: Facebook)

Carles Puigdemont (Sursa foto: Facebook)

Nimic nu va opri guvernul Cataloniei de la organizarea unui referendum de independenţă la 1 octombrie, iar dacă independenţa câştigă, UE va trebui să o accepte, a spus liderul catalan, potrivit Euobserver. Întrebarea adresată alegătorilor va fi: "Vrei ca provincia Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?"

Puigdemont, fost jurnalist de 54 de ani, care a devenit preşedintele guvernului regional al Cataloniei în ianuarie 2016, a anunţat data referendumului luna trecută.

El vine de la Junts pel Si (Împreună pentru Da), o coaliţie de centru care militează pentru independenţă şi care a deţinut majoritatea în parlamentul catalan din 2015.

Carles Puigdemont a afirmat vineri: "Va fi un moment de realpolitik. Este în interesul UE să găsească o soluţie. Dacă o majoritate a catalanilor votează pentru < < Da > >, există o realitate, iar Uniunea Europeană trebuie să accepte realitatea". Acesta a adăugat că "nu este posibilă construirea Europei fără Catalonia".

"Suntem o naţiune foarte europeană", a declarat Puigdemont unui grup de jurnalişti europeni la masa de prânz din Generalitat, sediul guvernului autonom din Barcelona.

El a afirmat că Catalonia era "la originea identităţii europene" de la Charlemagne, că ar fi un plătitor net la bugetul UE şi că este un "model al unui stat membru al UE".

Liderul a transmis că, în cazul votului pentru independenţă, guvernul său va începe discuţiile cu guvernul spaniol şi cu UE pentru a încerca să găsească un acord vizând "modul în care Catalonia poate deveni un stat complet independent". El a recunoscut că, deşi Spania "în mod evident" nu ar recunoaşte independenţa Cataloniei, iar unora dintre state membre ale UE le-ar lua, de asemenea, "luni sau ani". El a adăugat: "Ştim că va exista o perioadă de tranziţie, ca şi în alte procese de independenţă", spunând că va "prefera" ca tranziţia să fie scurtă, cu un acord cu guvernul spaniol.

Comisia Europeană a susţinut că referendumul este o problemă internă spaniolă, care se referă la "ordinea constituţională". Executivul UE a refuzat să comenteze votul şi urmările sale. Până în prezent, nicio ţară a UE nu şi-a exprimat sprijinul pentru mişcarea separatistă, iar Puigdemont nu s-a întâlnit încă cu niciun lider UE.

Înainte de o consultare vizând independenţa organizată în noiembrie 2014, comisia anterioară a spus că o Catalonie independentă ar trebui să solicite separat aderarea la UE. Aceeaşi poziţie a fost exprimată la începutul acestui an în legătură cu Scoţia, dacă ar deveni independentă de Marea Britanie.

Pedro Morenes, ambasadorul Spaniei în Statele Unite, a declarat, potrivit The New York Times: "Nu mă pot abţine să nu fiu şocat de lipsa de obiectivitate demonstrată şi de omisiunea flagrantă a faptelor care denaturează realitatea situaţiei. Spuneţi că < < Catalonia contribuie cu aproape o cincime din produsul intern brut al Spaniei, însă regiunea primeşte doar 9,5% din bugetul naţional al Spaniei > >. Acest lucru este pur şi simplu greşit şi reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale discursului în favoarea independenţei susţinut de politicieni ca Oriol Junqueras, vicepreşedintele şi ministrul finanţelor din Catalonia... Ca ambasador în Spania, trebuie să exprim poziţia guvernului meu".

Pedro Morenes a explicat: "Este în contradicţie flagrantă cu rapoartele oficiale publicate de departamentul pe care îl conduce acum. Realitatea este că Catalonia plăteşte în impozite (19%) ceea ce contribuie la PIB (19%) şi primeşte o sumă (15,08%) aproape de cota sa de populaţie (16%). Acest echilibru fiscal a fost considerat corect de politicienii tuturor partidelor politice".

Ambasadorul Spaniei în Statele Unite a adăugat: "Ceea ce mă loveşte cel mai mult este că nu menţionaţi că guvernul spaniol este legat din punct de vedere juridic de doctrina sa constituţională pentru a interzice un referendum de independenţă. Un astfel de referendum vizând secesiunea din Catalonia, pe care îl susţineţi, se îndreaptă direct împotriva articolului 1 din Constituţia spaniolă: < < Suveranitatea naţională aparţine poporului spaniol > >. Suveranitatea se referă la toţi spaniolii şi întregul popor are dreptul de a decide ."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb