Liga Profesionistă de Fotbal a pregătit pentru următorul sezon al Ligii 1 mai multe surprize pentru public şi presă. Aşa cum am mai scris, publicul încă nu a aflat în mod oficial unde va putea urmări transmisiunile TV ale meciurilor din prima divizie, toată povestea vânzării drepturilor TV fiind învăluită într-o nepermisă ceaţă. Jurnaliştii au şi ei parte de o surpriză neplăcută dinspre LPF, la care contribuie din plin şi o asociaţie a presei sportive. Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi Asociaţia Presei Sportive din România (APSR) au semnat un acord privind acreditarea reprezentanţilor mass-media la jocurile din Campionatul Naţional "Liga I" şi Cupa Ligii, sezonul 2014/2015, care defineşte regulile acreditării jurnaliştilor la partidele din Liga1 la fotbal, aceste acreditări urmând a fi eliberate numai de APSR şi exclusiv jurnaliştilor membri ai APSR.
ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Consiliul Naţional al Audiovizualului în legătură cu respectivul acord: "Vă supunem atenţiei Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal şi Asociaţia Presei Sportive din România privind acreditarea reprezentanţilor mass-media la jocurile din Campionatul Naţional "Liga I" şi Cupa Ligii, sezonul 2014/2015. Acordul respectiv defineşte regulile acreditării jurnaliştilor la partidele din Liga1 la fotbal, aceste acreditări urmând a fi eliberate numai de APSR şi exclusiv jurnaliştilor membri ai APSR. Înţelegem necesitatea reglementării regimului de acreditare, care să ofere organizatorilor posibilitatea unui control mai riguros al accesului la masa presei. Totuşi, soluţia identificată este excesivă, discriminatorie şi anti-concurenţială, prin faptul că acordă unei singure entităţi (o asociaţie profesională a jurnaliştilor sportivi) dreptul de a elibera acreditări, acordându-i acesteia un privilegiu nejustiticat, atât în raport cu alte organizaţii profesionale, cât şi în raport cu jurnaliştii salariaţi/colaboratori ai unor entităţi media sau jurnaliştii independenţi (freelance). Aceste acreditări urmează a fi eliberate numai membrilor APSR, excluzând jurnaliştii care nu sunt înscrişi în APSR, încă o măsură discriminatorie şi anti-concurenţială, condiţionând accesul la exercitarea profesiei de apartenenţa la o anumită organizaţie. Apartenenţa la o asociaţie profesională este un drept, nu o obligaţie. Mai mult, Acordul obligă jurnaliştii să se înscrie într-o singură asociaţie profesională în vederea obţinerii acreditărilor la partidele din Liga 1. Vă rugăm să analizaţi dacă acest Acord încalcă sau nu prevederile OUG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare".
Acordul defineşte şi condiţiile de retragere a acreditării. Acestea le impun jurnaliştilor să nu prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, jucătorilor şi oficialilor acestora. Conform Acordului, prin prejudicierea imaginii se înţelege: "Publicarea unor articole cu informaţii nereale; Publicarea unor articole cu un conţinut care denaturează starea de fapt reală, atestată prin diferite probe materiale sau susţineri obiective; Publicarea unor imagini sau videograme modificate prin editare". ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent au solicitat CNA să analizeze dacă prevederile acordului nu încalcă mai multe articole din legea audiovizualului.
Preşedintele Asociaţia Presei Sportive din România este Dumitru Graur, iar Liga Profesionistă de Fotbal este condusă începând de anul trecut de Gino Iorgulescu. Pentru a intra în posesia unei legitimaţii APSR, valabilă pentru doi ani, un jurnalist trebuie să achite 140 de lei. Se poate observa uşor că această înţelegere are darul de a revigora visteria APSR şi de a pune presiune pe ziariştii care deranjează conducerea Ligii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2014, 00:03)
ce pretentii sa ai de la Graur, comentatorul somnifer / si de la Gino, spaima restaurantelor.