Limite stricte pentru Ucraina în utilizarea armamentului american pe teritoriul Rusiei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iunie

Limite stricte pentru Ucraina în utilizarea armamentului american pe teritoriul Rusiei

English Version

Decizia preşedintelui Joe Biden de a permite forţelor ucrainene să folosească armamentul american în zonele de graniţă cu Federaţia Rusă, cu excepţia utilizării ATACMS - rachete cu rază lungă de acţiune - reprezintă doar o facilitate acordată Ucrainei pentru a-şi consolida apărarea în faţa raidurilor aeriene iniţiate zilnic de pe teritoriul rus, raiduri care se soldează cu bombardamente ce afectează infrastructura ţării vecine şi cu victime din rândul populaţiei civile, susţin oficiali citaţi de CNN şi Politico.eu.

Acest lucru a fost precizat şi de secretarul de stat american, Antony Blinken, care, în 31 mai, a declarat la Praga, Cehia: "În ceea ce priveşte utilizarea armelor americane de către Ucraina pe teritoriul Federaţiei Ruse, decizia reprezintă o adaptare şi ajustare a sprijinului pe care îl acordăm Ucrainei, adaptare potrivit necesităţilor apărute pe linia frontului. Ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie atunci când are nevoie, iar decizia noastră a fost luată ca răspuns la ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în regiunea Harkov. În ultimele săptămâni, reprezentanţii Ucrainei ne-au solicitat autorizaţia de a folosi armele pe care le furnizăm pentru a se apăra împotriva agresiunii declanşate de Federaţia Rusă, inclusiv împotriva forţelor ruse care se adună pe partea rusă a graniţei şi apoi atacă în Ucraina. Această solicitare a fost trimisă direct preşedintelui Joe Biden, care a aprobat folosirea armelor noastre în acest scop. În continuare, vom continua să facem ceea ce am făcut şi până acum: să ne adaptăm şi să ajustăm sprijinul oferit Ucrainei".

Întrebat dacă decizia preşedintelui Biden lasă uşa deschisă pentru a permite Ucrainei să lovească mai mult în Rusia, Blinken a spus că SUA vor continua să se asigure că procedează în mod eficient în privinţa sprijinului acordat autorităţilor de la Kiev.

Decizia preşedintelui Joe Biden a fost anunţată joi seară de postul american de televiziune CNN, care a citat doi oficiali americani. Aceştia au precizat pentru sursa citată că Biden a ordonat membrilor Cabinetului "să se asigure că Ucraina poate folosi armele furnizate de SUA în scopuri de contraatac în Harkov, astfel încât să poată răspunde forţelor ruse care lovesc forţele ucrainene sau se pregătesc să le lovească".

Kievul a solicitat Washingtonului să-şi schimbe decizia privind utilizarea armamentului american doar în ultimele săptămâni, pe măsură ce forţele ruse au făcut progrese pe câmpul de luptă. În urma deciziei preşedintelui Biden, forţele ruse, depozitele de muniţii şi centrele logistice aflate în Federaţia Rusă în apropierea graniţei cu Ucraina pot fi acum vizate cu artilerie şi rachete furnizate de SUA.

Cu toate acestea, Joe Biden a interzis Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă de acţiune, ATACMS, care pot lovi ţinte situate la o distanţă de aproximativ 300 kilometri.

Franţa şi Germania, adepte ale folosirii armamentului din Ucraina împotriva ţintelor militare din Rusia

Decizia preşedintelui american a venit după ce în 28 mai, în cadrul întâlnirii de la Schloss Meseberg preşedintele Franţei - Emmanuel Macron - şi cancelarul german - Olaf Scholz - au decis să autorizeze lovirea punctelor de lansare a rachetelor către teritoriul Ucrainei şi a trupelor de lângă frontieră, care vor ataca iminent statul ucrainean.

Imediat după decizia preşedintelui Joe Biden, Volodimir Zelensky a scris pe reţeaua X: "Acesta este un pas binevenit care ne va permite acum să protejăm mai bine Ucraina şi pe ucraineni de teroarea rusă şi de încercările de extindere a războiului. Trebuie să continuăm să facem tocmai aceşti paşi decisivi şi eficienţi pentru a garanta avantajul strategic al lumii democratice în această confruntare, în care se stabileşte nu doar viitorul Ucrainei". Liderul ucrainean i-a mulţumit lui Joe Biden pentru "sprijinul său vital".

În ceea ce privelşte utilizarea armelor americane pe teritoriul rusesc, generalul-maior Christian Freuding, şeful centrului de situaţie pentru Ucraina din cadrul Bundeswehr (ministerul german al apărării), a afirmat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune ARD, că forţele armate ucrainene pot doborî teoretic avioanele ruseşti deasupra teritoriului Federaţiei Ruse cu ajutorul sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, care le-au fost transferate de Germania.

"Este foarte posibil ca sistemele Patriot să fie folosite acum şi în zona Harkov şi deasupra Rusiei", a declarat Christian Freuding, care a precizat însă că sistemele trebuie utilizate cu respectarea dreptului internaţional: "Avem încredere că ucrainenii nu numai că vor adera la acest lucru, dar o vor face cu o mare abilitate tactică şi vor obţine succes".

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a precizat: "Nimeni nu va bombarda Rusia. Rusia bombardează Ucraina. Ilegal. Facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să îşi apere nu doar ţara, ci şi cetăţenii. Autoapărarea în Harkov, un oraş mare aproape de graniţa cu Rusia, înseamnă şi prevenirea ca rachetele să lovească şcoli, spitale sau supermarketuri".

Cert este că, la câteva ore după decizia preşedintelui Biden, forţele ucrainene au atacat cu un sistem HIMARS localitatea rusă Belgorod, potrivit publicaţiei Forbes.

"Vineri, Casa Albă şi-a şters linia roşie. În aceeaşi noapte, armata ucraineană şi-a îndreptat unele dintre lansatoarele sale HIMARS spre oraşul rus Belgorod", afirmă sursa citată.

Oficialii ruşi ameninţă cu declanşarea unui război contra NATO

Rusia a acuzat Occidentul că urmează calea escaladării şi a asigurat că va lua măsurile necesare pentru a neutraliza ameninţările la adresa ţării. Dacă Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că NATO va trebui să răspundă pentru atacurile ucrainene asupra teritoriului rus cu arme occidentale, Aleksandr Grushko, adjunct al ministrului de externe a spus: "Ştim că ţările occidentale urmează calea escaladării. Prin urmare, toate măsurile necesare vor fi luate din partea noastră pentru a neutraliza ameninţările asociate cu această escaladare". El a adăugat că forţele Federaţiei Ruse nu se tem de folosirea de către Ucraina a armelor occidentale, deoarece din imaginile primite de pe câmpurile de luptă a reţinut că "echipamente occidentale sunt zdrobite de luptătorii noştri" şi că la fel se va întâmpla şi după decizia SUA de a permite folosirea acestor echipamente pe teritoriul la graniţa cu ţara vecină. Grushko a avertizat că escaladarea conflictului este urmărită de statele NATO care au o strategie în acest sens, strategie pe care o urmează în această perioadă.

La rândul lor, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, au avertizat că folosirea armelor americane de către Ucraina pentru a ataca pe teritoriul rusesc echivalează cu o escaladare a războiului şi, implicit, cu un conflict cu NATO.

Dmitri Peskov a declarat: "Ceea ce ştim este că, în general, există deja încercări de a lovi teritoriul rus cu arme produse de Statele Unite. E de ajuns pentru noi şi asta spune multe despre gradul în care Statele Unite sunt implicate în conflict".

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a precizat: "Bombardarea de către Ucraina cu arme americane a unor ţinte din interiorul Rusiei înseamnă un război cu NATO". El a spus că ar fi o greşală fatală din partea Occidentului să creadă că Rusia nu este pregătită să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei şi a avertizat cu privire la potenţialul propriei ţări de a lovit cu arme nucleare strategice mai multe ţări ostile, fără însă a le nominaliza. "Aceasta, din păcate, nu este nici intimidare, nici cacealma", a declarat ameninţător Dmitri Medvedev.

Mai mult, ieri, Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, arată într-un comunicat de presă citat de Izvestia: "Pe lângă sistemele de rachete britanice şi franceze cu rază lungă de acţiune, care au fost observate de multă vreme în Ucraina, evidenţiem în special acele versiuni ale rachetelor americane din familia ATACMS, care au fost recent furnizate la Kiev şi sunt, de asemenea, capabile de a lovi ţinte adânci pe teritoriul Rusiei. Observăm că dorinţa agresivă a ţărilor NATO de a submina securitatea Federaţiei Ruse câştigă amploare. În acest sens, dorim să reamintim că protecţia garantată a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre este cea mai înaltă prioritate a politicii Rusiei în domeniul securităţii militare, inclusiv în ceea ce priveşte descurajarea nucleară".

Autorităţile de la Kremlin precizează că, ori de câte ori şi oriunde apar sisteme la sol cu rachete cu rază intermediară (INF) de fabricaţie americană, Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde într-o manieră similară. Ministerul de Externe de la Moscova afirmă că acţiunile statelor membre ale blocului nord-atlantic indică de fapt că acestea se îndreaptă în mod deliberat la escaladarea crizei ucrainene, către o ciocnire militară deschisă între ţările NATO şi Federaţia Rusă "ca parte a implementării unui curs ostil pentru a provoca «o înfrângere strategică» ţării noastre". Potrivit oficialilor ruşi, viitoarele exerciţii militare ale Federaţiei Ruse pentru dezvoltarea abilităţilor de utilizare a armelor nucleare nestrategice ar trebui privite ca o reacţie la declaraţiile beligerente din partea Occidentului şi la acţiunile destabilizatoare puternic întreprinse de unele state NATO, care vizează creşterea presiunii puternice asupra Federaţiei Ruse şi crearea de ameninţări suplimentare de securitate împotriva Moscovei.

Avioanele suedeze şi olandeze din Ucraina, ţinte legitime pentru forţele armate ruse

În ceea ce priveşte sprijinul acordat de Occident Ucrainei, şeful Biroului de analiză militaro-politică, Aleksandr Mihailov, a declarat că, de exemplu, cele două avioane ASC 890 Airborne Early Warning (AWACS) pe care Suedia le va transfera autorităţilor de la Kiev nu vor rezista mult în spaţiul aerian.

Mihailov a afirmat pentru Izvestia: "Avioanele respective asigură supraveghere radar cu rază lungă de acţiune, adică asigură controlul spaţiului aerian, monitorizează decolările aeronavelor, lansările de rachete, în general, tot ceea ce se mişcă în spaţiul aerian în zona lor de vizibilitate. Ele vor transmite aceste date părţii ucrainene, printre informaţii numărându-se şi coordonatele la care se află amplasate diferite tipuri de armament şi echipamente militare. Cu alte cuvinte, cele două avioane vor întări capacitatea forţelor ucrainene. Dar trebuie să înţelegem că acestea sunt avioane cu turbopropulsoare, sunt proiectate pentru o rază de luptă mică în comparaţie cu a noastră, să zicem, A-50, care are caracteristici tehnice mult mai mari, atât în aviaţie, cât şi în ceea ce priveşte radarul. Imediat după intrarea în spaţiul aerian ucrainean, cele două avioane AWACS vor deveni ţinte pentru aviaţia noastră, pentru sistemele noastre de apărare aeriană. Dacă intră în raza de acţiune a sistemelor S-400 şi cred că acest lucru se va întâmpla, pur şi simplu vor fi lovite de rachete antiaeriene cu rază lungă de acţiune. Cu siguranţă ne vor provoca daune o perioadă, dar cred că nu vor rezista mult în spaţiul aerian".

Sursa citată mai arată că în 29 mai guvernul suedez a anunţat un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 13,3 miliarde coroane suedeze (peste 1,2 miliarde dolari), pachet care include cele două avioane ASC 890 AWACS.

Mai menţionăm că, ieri, Olanda, prin vocea ministrului apărării - Kajsa Ollongren - a afirmat, potrivit Politico, că nu limitează utilizarea avioanelor de vânătoare F-16, pe care ţara le va transfera la Kiev, pentru atacuri asupra Federaţiei Ruse.

"Cerem Ucrainei doar să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare, aşa cum este menţionat în Carta ONU, ceea ce înseamnă că trebuie să folosească avioanele de luptă F-16 pentru lovirea obiectivelor militare în scopul autoapărării", a spus Ollongren.

Faţă de această declaraţie, primul adjunct al şefului comitetului internaţional al Consiliului Federaţiei Ruse, Vladimir Dzhabarov, a afirmat pentru Ria Novosti că forţele ruse au toate motivele să doboare avioanele F-16 olandeze dacă aceasta vor încerca să atace ţinte din teritoriile ruse.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. cand unu nu respecta dreptul international… si fura teritorii… altul e fortat sa isi recupereze teritoriul inapoi respectand treptul international… pai e un gap mare aici de lasitate… si prefacatorie… adica unu triseaza la joc si ia avans berechet… arbitrul vede si se face ca nu vede… iar ala cinstit tre sa traga de doua ori mai tare ca sa recupereze jaful..

    ucraina are dreptul legal si moral sa foloseasca toate armele pana in interiorul Crimeei… si la “hoti”… ai dreptul sa te aperi din cand in cand si dupa “gard/granita”… ca daca un nemernic tot vine in fata portii sa iti agreseze copii … nu cred ca e parinte care sa nu iasa pe poarta, dupa gard, si sa puna agresorul la punct… 

    s c c r e t  

    1. Mai bine stai stramb si judeci drept.

      Ucraina a fost intai furata de Vest prin lovitura de stat din 2014, urmata apoi de o instaurare a unui regim fascistoid, nazist, care sa duca Ucraina cu totul in NATO, starpind opozitia minoritatii rusesti din Ucraina. 

      Atacul preventiv din feb 2022 facut de Rusia respecta dreptul international la auto-aparare. Ucraina a pierdut procesul la Curtea Internationala de Justitie a ONU, impotriva Rusiei, in care i-ar fi cerut stoparea si retragerea. Asta inseamna ca in acel proces, Rusia a avut suficiente motive pentru a declansa razboiul, potrivit dreptului international. 

       

      In apr 2022, Ucraina si Rusia ajunsesera la o intelegere de principiu prin care Ucraina isi pastra teritoriile dar renunta la integrarea in NATO. SUA a anulat acea intelegere si a pompat arme ucrainienilor pentru doua contra-ofensive. 

      Ce a urmat dupa aceea este doar replica Rusiei la atacul NATO asupra ei. 

      Ce-i aia atac preventiv? eu vin la tine si-ti dau un pumn in fata. cand chemi politia, le zic, preventiv l-am lovit. si ce, amenda mi-o iau? mi-o iau.

      in 2014 cand le-a l;uat crimeea tot preventiv le-a luat-o.

      stai ca si romania e in nato, etc bullshit. nu mai spun de finlanda,suedia. aia au putut intra in nato, no problem.  

      Exista date ... dovezi... ce demonstreaza ca "lovitura" a fost din 2014 ... formate de Rusi...rusia... sunt triunghulari telefonice... ipuri... vpnuri sparte...stenograme... inregistrari... ce arata clar punerea la cale de catre rusia... loviturii din 2014... lovitura ce a fost data ca lasitate prinzand ucraina in una din marile ei depresii economice si sociale...vezi muntele de NPLuri ... normal ca in depresii economice populatia interna se revolta...sau e nemultumita...pentru ca tre sa faca austeritate... nimanui nu ii place asuteritatea... iar in asemenea momente loves sacalii...prin puciuri sau revolutii.... ca sa destabilizeze istemul...pentru ca oricum au de partea "lor" populatia ce se afla oricum in depresie..si ei oricum vor si cauta "schimbarea"...doar ca aceea schimbare mereu e "pacalita" de altii mai destepti... in cazul de fata Rusia a profitat..lovind o natie oricum cazuta economica...inca o tura si militar...

      Dar vin si vremurile in care Demograficul Rusiei nu va putea tine la infinit si expansiunea Militara... sa vedem cum se va dezintegra rusia din interior peste alte generatii in fata.... 

      Rusia azi Prietena cu China... in timp ce au furat teritorii Chinei si mongolilor... sau jaful cu Siberia... dupa ce au semnat pactul de a permite rusiei sa traga sina de tren pana in capatul celalalt..cica pentru "dezvoltare economica" ca rusia dupa sa caute rasmerita si sa anexeze siberia...si sa casapeasca mongolii si cv chinezi pe pe acolo... 

      China nu a uitat asta... si nici cv mongoli siberieni nu au uitat asta.... 

      China isi vede de treaba pentru... ca are alte planuri mai mari e termen lung... si isi analizeaza si curba demografica..ce va pune presiune interna ... si deci China joaca long de tot... lasa Rusia sa se agite si ea doar Beneficiaza... de noi rute comerciale... 

      Ca vrea sau ca nu vrea Rusai va avea NATO la GRANITE.... orice natie-aliante... nu pote evoula economic si social fara o armata puternica... pentru ca fara paza toti tembelii iti vor sari gardul sa te fure sau te vor pandii la poarta sa te talhareasca... daca vrei sa ai o natie prospera tre sa ai si o armata puternica... restul sunt povesti... sau daca nu ai personal armata sa ai protectie sau garantii militare puternice... 

      Sa nu uitam ca Rusia a participat cu Hitler la masacru initial... sa nu uitam.. deci rusnacul are ite coloniste....  

      s c c r e t 

      De unde frica asta a Rusiei fata de NATO ? Sunt zero sanse ca vreodata NATO sa atace Rusia. Totusi e cea mai mare putere nucleara a lumii. Si daca era cea mai mica, tot nu o ataca.

      Iar daca SUA vrea sa faca un puci intern ca in primavara araba, poate sa o faca si fara baze militare la granita, deci astea nu maresc riscul. 

      nu e nici o frica fata de nato. asta e pretextul, cum a fost si pt hitler nu stiu ce pretext sa invadeze polonia. in fapt e furt de teritorii si resurse, exact ca hitler

      Rusiei nu ii e frica de NATO... joaca la cacealma... e ca ala cel mai rau din curtea scolii... mic de statura... si tafnos...

      Rusia a Ocupat Crimeea pur militar si economic.... nu ca nazisti si etc...din ucraina ... astea sunt aberatii de adormit copii.... 

      Rusia si-a asigurat iesire pe apa... atat.... iar Rusiei mereu i-a plactu sa ia in avans terenuri ... in caz ca e presata sa dea in spate... 

      Poate istoriici Rusi redau Crimeea Bulgarilor de Drept.... :D.... 

      s c c r e t 

      Niciun cuvant din comentariul 2.3 nu este adevarat. O afirm cu toata raspunderea si cu toata puterea sutelor de ore de studiu din ultimii 10 ani ai chestiunii "Ucraina".

      care din ele?

      ca ucraina nu a avut depresie exonomica in 2014 si munte NPLuri? 

      Ca populatia Ucraineana din Crimeea avea dificultati de trai si financiar? 

      Ca tara trecea prin austeritate in timp ce Rusia facea profituri cu bula pe comoditati? 

      … 

      Care…. Crimeea nu a fost a Bulgarilor? 

      …. 

      mai mergi la studiu… si mai in spate de cei 10 ani… 

      si vezi sa iei info impartial nu doar de la sputniktv…. 

      s c c r e t 

    cu pasi mici spre razboi , limite stricte la inceput , apoi limite mijlocii si la urma limite largi .

    1. mujicul se poate cara acasa oricand. si nu ucraina nu-i casa ruzziei.

      si tu mojica batrana poti pleca , dar nu pleci insisti peste tot

    China are un aport substantial la perfectionarea sist S 500 rusesc cu tehnologie de urmarire individuala a tintelor. Toate avioanele ucrainene au fost doborate intr o singura luna, ianuarie. F 16 vor fi in mare pericol daca aceste baterii cu raza de 500 km nu sunt neutralizate. Fara spatiu aerian Ucraina nu va castiga acest razboi.

    1. macar acest razboi a fost bun ca unii si-au aratat arama de pe fata.

      china, de exemplu. a intrat in rand cu teroristii si dictatorii.ceea ce erau de fapt sub poleiala de haur.

    Castiga Trump alegerile si se face liniste in Ucraina. SSelenski o sa accepte orice vrea Putin numai sa se termina masacrul Ucrainei. Nu ii mai poate ajuta nimeni pe rusii de mana a doua. Si-au distrus tara dintr-un moft al actorasului fara roluri.Invazia este ilegala, dar indelung provocata. Acum culeg ce au semanat.

    1. nu mai rezista putler pana atunci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb