• Ţările est-europene care au intrat anul trecut în UE au înregistrat o recoltă record de cereale, însă nu au spaţii suficiente de depozitare, fapt care a determinat Comisia Europeană să ia măsuri
Recolta foarte mare de cereale din Europa de Est pare să aducă mai multe probleme regiunii, decît foloase. În aceste condiţii, Comisia Europeană este obligată să intervină, prin achiziţia, respectiv transferul unei cantităţi mari de grîu (din surplus) din zona menţionată, ca să prevină prăbuşirea pieţei europene. Cantităţile provin, în principal, din Polonia, Cehia şi Ungaria - ţări care au aderat anul trecut la UE şi care sînt afectate de lipsa silozurilor.
Stocurile de cereale din Uniunea Europeană se află, în prezent, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, dat fiind că regiunea a produs 290 milioane tone în 2004, cu 25% mai mult faţă de 2003. În plus, a sporit cu 40% recolta datorită intrării în blocul european a celor zece noi state membre. Şi, cum problema actuală este locul de stocare a cerealelor recoltate, UE s-a angajat să cumpere 13,5 milioane de tone (aproximativ 60% din cantitate provine din noile state membre). Situaţia este destul de dificilă în Europa de Est, unde "producătorii din Ungaria şi Republica Cehă se confruntă cu scăderea preţurilor din cauza cererii slabe, a posibilităţilor inadecvate de stocare şi a sistemului ineficient şi costisitor de transport către pieţele externe", arată o circulară a Serviciului Extern de Agricultură din cadrul ministerului american de resort. Ungaria şi-a majorat cu 89% recolta de cereale în 2004, la peste 16 milioane tone, în vreme ce Polonia şi-a sporit-o cu 25%, la 29 milioane de tone, iar Republica Cehă - cu 54%, la 8,8 milioane de tone. Franţa şi Germania sînt responsabile de o recoltă de aproape 70 milioane, respectiv 51 milioane de tone.
UE a încercat să rezolve problema surplusului de cereale, majorînd, recent, subvenţiile la export de la 4 la 10 euro/tonă, acoperind astfel aproape 1,2 milioane tone de grîu. Oricum, cerealele din Ungaria şi Cehia nu pot lua drumul celor exportate de Franţa şi Germania pe piaţa liberă, dat fiind că aceste din urmă ţări au o infrastructură mai bună şi sînt mai aproape de porturi.
Comisia Europeană s-a oferit să intervină şi să vîndă circa 800.000 tone de grîu din statele care au intrat în UE anul trecut, inclusiv 320.000 tone din Ungaria, 300.000 din Cehia şi 93.000 din Polonia. Termenul pentru prima vînzare este 31 martie, proces care se va întinde pînă în luna iunie. Comisia a pregătit, totodată, cadrul legislativ necesar acoperirii costurilor de transport al unei părţi din cantităţile respective de cereale către cel mai apropiat port maritim - posibil să fie Constanţa (România) sau Koper (Slovenia). Totuşi, specialiştii spun că, şi în aceste condiţii, lipsa locurilor de stocare pe teritoriul Europei de Est ameninţă proiectul de intervenţie. "Chiar în condiţiile în care intervine Comisia, problema facilităţilor de stocare este una internă, iar nerezolvarea acesteia poate genera importante disfuncţionalităţi pe piaţa UE, ca un întreg", spun oficialii de la Bruxelles.
Ministerul maghiar al Agriculturii a solicitat permisiunea pentru utilizarea facilităţilor de stocare din Belgia şi Germania. Posibilitatea accesării acestor depozite ar rezolva cel puţin pe termen scurt problema (în acest an).