Lira sterlină se îndreaptă spre cea mai bună zi din ultimii şapte ani

Mina Irina
Internaţional / 20 iunie 2016

Lira sterlină se îndreaptă spre cea mai bună zi din ultimii şapte ani

Lira sterlină s-a apreciat astăzi după ce sondajele de opinie au trecut în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, îmbunătăţind sentimentul de risc şi trimitând yenul, o moneda de refugiu, în scădere abruptă, transmite Reuters, citată de Hotnews.

Probabilitatea implicării a unui vot pentru rămânere a urcat la 74,6% după ce joi scăzuse până la 60 de procente, potrivit siteului de pariuri Betfair.

Lira sterlină a urcat cu 1,7% până la 1,4604 dolari, atingând şi nivelul de 1,4625$, cel mai înalt din ultimele trei săptămâni, continuând recuperarea de la minimul ultimelor două luni, de 1,4013$, atins joi.

Moneda britanică ar putea consemna cea mai mare creştere din octombrie 2009 - când a avansat faţă de dolar cu 1,8% - şi până acum.

Lira sterlină a sărit cu două procente până la 152,51 yeni, revenind de la minimul ultimilor ani, de 145,34 yeni, atins tot joi. Euro a scăzut cu 1% faţă de moneda britanică, până la 77,75 pence.

Investitorii au reacţionat după ce trei dintre cele şase sondaje de opinie publicate în weekend au arătat o schimbare a trendului spre rămânerea Regatului Unit în UE, unele indicând drept factor uciderea săptămâna trecută a parlamentarei pro-europene Jo Cox.

Referendumul este deschis din nou oricărui rezultat, a spus Ulrich Leuchtmann, strateg pentru sectorul valutar la Commerzbank.

"Dar, cel puţin, părăsirea nu mai pare cel mai probabil scenariu. Dacă următoarele sondaje sugerează că schimbarea de sentiment persistă, euro/lira sterlină ar putea să se aprecieze în continuare", a explicat Leuchtmann.

Înainte de ultimele sondaje de opinie, datele autorităţii britanice pentru pieţele viitoare, făcute publice vineri, au arătat că speculatorii şi-au redus poziţiile nete împotriva lirei sterline în ultima săptămână, după ce atinseseră maximul ultimilor trei ani. Moneda britanică a scăzut totuşi cu circa 3% faţă de dolar în perioada 7-14 iunie.

Acţiunile europene au deschis astăzi "pe verde" şi piaţa viitoare americană a crescut, indicând o creştere a apetitului pentru risc şi o reducere a temerilor privind un Brexit.

Yenul a scăzut faţă de toate monedele majore, spre uşurarea responsabililor japonezi îngrijoraţi de întarirea monedei.

Unii analisti spun că trendul se poate schimba uşor.

"Nu cred că aceste mişcări sunt sustenabile pentru că nimeni nu poate prevedea ce se va întampla", a spus despre votul de pe 23 iunie Masashi Murata, strateg pentru valute la Brown Brothers Harriman din Tokyo.

Indicele FTSE 100 a avansat cu 136 de puncte la debutul şedinţei de luni, investitorii din City-ul londonez reacţionând la sondajele ce indică faptul că tabara pro-eu caştigă teren.

Aproape toate acţiunile britanice sunt pe creştere în urma fluxului de bani ce intra pe bursă, ce a împins în sus indicele principal cu peste 2%. Royal Bank of Scotland, banca deţinută de stat, conduce rally-ul cu un avans de 6%. Lloyds Banking Group a urcat cu 5%.

Şi firmele de construcţii sunt în primă linie a creşterilor, după ce au suferit din cauza că un Brexit ar însemna scăderea cererii pentru case, mai ales dacă Marea Britanie intră în recesiune.

"O şansă mai mare ca Regatul Unit să rămână este o uşurare pentru pieţe (de acţiuni şi pentru lira sterlină), care se pregăteau pentru vot, pentru plecare şi pentru incertitudinea ce ar putea fi generată atât din punct de vedere financiar şi economic cât şi politic", a explicat Mike van Dulken, analist la Accendo Markets.

Indicatorul bursier pan-european FTSEurofirst 300 este "pe verde" cu 2,9 procente, sectorul bancar conducând avansul.

Cel mai cuprinzator indice din zonă Asia-Pacific cu excepţia Japoniei, MSCI, a urcat cu 1,6%. Nikkei a urcat cu 2,4 procente în condiţiile deprecierii yenului.

Cotaţiile petrolului, care fuseseră şi ele sub presiune din cauza temerilor privind Brexitul, a continuat avansul început vineri. Sortimentul Brent s-a tranzacţionat "la mustaţă" sub pragul de 50 de dolari/baril, la nivelul de 49,98$/baril, o creştere zilnică de 81 de centi americani.

Aurul, marfă de refugiu, a scăzut cu 0,9% până la 1.286 dolari după ce vineri crescuse cu 1,5 procente, cel mai mare avans zilnic din 3 iunie şi până acum.

Bursele din Hong Kong au sărit cu aproape 2 procente astăzi, cel mai mare avans zilnic din ultima lună, în condiţiile în care pieţele asiatice au revenit pe creştere în contextul speranţelor că Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană. Indicele Hang Seng a urcat 1.7%, până la 20.510,20, iar China Enterprises Index a câştigat 1.8 procente, pănă la 8.639,51, potrivit Hotnews.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb