Lira turcească urcă puternic după victoria lui Erdogan în alegeri

Alina Vasilescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2018

Lira turcească urcă puternic după victoria lui Erdogan în alegeri

Analiştii avertizează că avansul nu va fi de durată

Lira turcească s-a apreciat semnificativ ieri, faţă de euro şi dolar, după anunţul oficial potrivit căruia Recep Tayyip a câştigat alegerile prezidenţiale din 24 iunie, acesta obţinând al doilea mandat în fruntea ţării, cu 52,5% din voturi.

În noul mandat de cinci ani, preşedintele turc va avea puteri sporite, ţara trecând de la sistemul parlamentar la un sistem prezidenţial.

Totodată, alianţa dominată de Partidul Dreptate şi Justiţie (AKP) al lui Erdogan s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative desfăşurate du­minică, cu 53,61%.

În condiţiile date, în prima parte a zilei de ieri, moneda turcească a urcat cu peste 1,5% faţă de cea americană şi cea europeană, ajungând la 4,6043 unităţi/dolar (+1,6%), respectiv 5,3555 unităţi/euro (+1,7). Cursurile sunt cele mai ridicate din ultimele două săptămâni, conform Market Watch.

Dar, analiştii avertizează că tendinţa de apreciere va fi de scurtă durată deoarece investitorii sunt îngrijoraţi de perspectivele monedei Turciei pe termen lung.

"În trecut, activele turceşti au răs­puns pozitiv la evenimentele politice despre care se aprecia că vor duce la sporirea stabilităţii politice. Totuşi, declaraţiile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan din timpul campaniei electorale privind dobânzile au sporit temerile privind viitorul direcţiei politicii monetare a ţării", au subliniat analiştii "Goldman Sachs" înainte de alegeri.

Amintim că şeful statului turc, care s-a autoproclamat "inamicul dobânzilor", declara că intenţionează să aibă o influenţă mai mare asupra deciziilor de politică monetară după alegeri, amplificând îngrijorările cu privire la capacitatea băncii centrale de a ţine sub control o inflaţie de două cifre.

În ultimii zece ani, lira turcească şi-a pierdut aproape trei sferturi din valoare faţă de dolar.

Susţinere puternică din partea comunităţii turce din Germania

Susţinătorii din Germania ai lui Erdogan au sărbătorit realegerea acestuia pe străzile din Berlin, luni dimineaţa, fluturând drapele ale Turciei şi ale AKP.

Purtătorul de cuvânt al comunităţii turce din Germania, Gokay Sofuoglu, a declarat că puternica susţinere manifestată pentru Erdogan s-ar putea explica prin originile imigranţilor care au venit în Germania în anii 1960, ca să ajute la reconstrucţia ţării după război.

Însă, Cem Ozdemir, parlamentar şi fost co-preşedinte al Partidului Verzilor din Germania, a cărui familie provine din Turcia, a criticat comportamentul susţinătorilor lui Erdogan din Turcia, afirmând: "Ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi. Ei nu doar că îşi celebrează dictatorul, ci îşi exprimă în acelaşi timp respingerea faţă de democraţia noastră".

Erdogan a obţinut aproape 66% din voturile exprimate în Germania. Cetăţenii turci şi-au exprimat opţiunea până pe 19 iunie în Germania, iar participarea la acest dublu scrutin a atins nivelul record de 49,7%.

Preşedintele Turciei va conduce şi Executivul

Preşedintele Turciei va deveni, în urma alegerilor de dumnică, şi şeful Executivului, funcţia de premier fiind eliminată. În Turcia va fi, însă, creată funcţia de vicepreşedinte.

Preşedintele va putea elabora bugete, va numi şi destitui miniştri şi judecători, nefiind obligat să obţină aprobarea Marii Adunări Naţionale (Parlamentul) şi nici să o consulte pentru numirile din Executiv.

Preşedintele va avea dreptul să emită decrete, care sunt acte normative, dar care ulterior vor putea fi revizuite sau abrogate de către Legislativ.

Printre altele, preşedintele va putea să dizolve Parlamentul, convocând alegeri anticipate. În plus, numai preşedintele va putea să instituie starea de urgenţă.

Principalul partid de opoziţie din Turcia a denunţat tentative de fraudă în timpul alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate care au avut loc duminică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un fel de China.

    Va mai amintiti cum il pupa toata presa statului paralel in fund pe Erdogan pe vremea cand nu era dictator (inainte de lovitura de stat americana esuata din Turcia). Cum sa nu respecti un presedinte care se proclama inamicul dobanzilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb