Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată

A.P.
Anticorupţie / 27 iulie 2020

LAURA CODRUŢA KOVESI

LAURA CODRUŢA KOVESI

Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată, a transmis Consiliul European luni. România va fi reprezentată de procurorul DIICOT Braşov, Cătălin Laurenţiu Borcoman, confrom g4media.

Laura Codruţa Kovesi a declarat pentru G4Media că a început discuţiile cu autorităţile din România privind numărul necesar de procurori care pot fi delegaţi de ţara noastră.

Fosta şefă DNA susţine că este important să se ajungă rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegaţi pentru a nu amâna începerea EPPO, ţinând cont şi de durata de procesului de selecţie şi numire care trebuie să aibă loc.

Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-şef european, după consultarea autorităţilor relevante ale statului membru şi ajungerea la un acord cu acestea.

"Numirea de astăzi a celor 22 de procurori europeni de către Consiliu este un pas important şi necesar în operaţionalizarea Parchetului European. Următorul pas este numirea procurorilor europeni delegaţi în fiecare stat membru participant la EPPO. Procurorii europeni delegaţi vor efectua investigaţiile în toate cazurile care sunt de competenţa EPPO, având şi competenţa de participa în aceste cauze în faţa instanţelor de judecată şi de a exercita căile de atac disponibile în conformitate cu dreptul intern.

Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-şef european, după consultarea autorităţilor relevante ale statului membru şi ajungerea la un acord cu acestea.

Am început discuţiile cu autorităţile române privind numărul necesar de procurori europeni delegaţi in România. In aceste consultări am în vedere faptul că EPPO are o competenţă obligatorie, precum şi faptul că Parchetul European a fost creat pentru a îmbunătăţi nivelul actual de protecţie al fondurilor europene.

Este important să ajungem rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegaţi pentru a nu amâna începerea EPPO, ţinând cont şi de durata de procesului de selecţie şi numire care trebuie să aibă loc.

În acelaşi timp, trebuie să avem în vedere contextul european privind negocierile privind bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 şi planul de redresare, precum şi rolul cheie pe care Parchetul European îl va juca in protejarea unui buget UE crescut semnificativ", a declarat Laura Codruţa Kovesi pentru G4Media.

Lista celor 22 de procurori europeni

Frederic Baab

Cătălin-Laurenţiu Borcoman

Jaka Brezigar

Danilo Ceccarelli

Gatis Doniks

Yvonne Farrugia

Teodora Georgieva

Daniëlle Goudriaan

Petr Klement

Tomas Kru¹na

Tamara Lapto¹

Katerina Loizou

Ingrid Maschl-Clausen

Jose Eduardo Moreira Alves d'Oliveira Guerra

Juraj Novocký

Andres Ritter

Maria Concepcion Sabadell Carnicero

Gabriel Seixas

Kristel Siitam-Nyiri

Harri Tiesmaa

Yves Van Den Berge

Dimitrios Zimianitis

Context

Procurorii europeni sunt numiţi pentru un mandat de şase ani care nu poate fi înnoit, dar Consiliul poate decide extinderea mandatului pentru cel mult trei ani la sfârşitul acestei perioade, scrie g4media.

Fiecare stat membru şi-a desemnat candidaţii pentru funcţia de procuror european. Aceştia trebuie să fie membri activi ai serviciului de urmărire publică sau ai sistemului judiciar al statului membru, a căror independenţă este în afara oricărei îndoieli şi care deţin calificările necesare pentru numirea în funcţiile de înalt procuror sau judiciar din statele membre respective.

Procurorii trebuie să aibă experienţă practică relevantă pentru sistemele juridice naţionale, a investigaţiilor financiare şi a cooperării judiciare internaţionale în materie penală. Grupul de selecţie a întocmit avizele şi clasamentul pentru fiecare dintre candidaţii nominalizaţi care îndeplineau condiţiile. După ce a primit avizele motivate, Consiliul European a ales şi numit unul dintre candidaţi pentru a fi procurorul european pentru fiecare dintre statele membre participante.

Procuratura Europeană va fi un organism independent al UE responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa judecătorilor a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraude, corupţie, fraude transfrontaliere de TVA peste 10 milioane de euro). În acest sens, EPPO întreprinde investigaţii şi desfăşoară acte de urmărire penală şi exercită funcţiile de procuror în instanţele competente ale statelor membre.

În 2019, Consiliul şi Parlamentul European au numit-o pe Laura Codruţa Kövesi ca prim procuror-şef european.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România , Slovenia, Slovacia, Spania).

Se preconizează că EPPO va începe operaţiunea la sfârşitul anului 2020. Acesta va avea sediul în Luxemburg, conchide g4media.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Astia 22 o sa se sparga de ras cand o sa vada ce sef au.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb