Listarea de către FP a deţinerii la Hidroelectrica; ce pierde şi ce câştigă BVB?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2023

Listarea de către FP a deţinerii la Hidroelectrica; ce pierde şi ce câştigă BVB?

"Acţionarii FP au două variante: fie să vândă acţiunile deţinute, fie să aştepte viitoarele distribuţii şi să se supună riscului de piaţă", spune directorul de la Prime

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este pe cale să câştige o companie foarte importantă, de care se leagă speranţele intrării depline a pieţei noastre de capital în categoria celor emergente, dar pe de altă parte un emitent îşi va diminua sever importanţa pe care a avut-o în ultimul deceniu la BVB.

Fondul Proprietatea (FP) a intrat în linie dreaptă privind vânzarea, prin mecanismele pieţei de capital, a unei părţi sau a întregii deţineri la Hidroelectrica, tranzacţie preconizată să se realizeze până la jumătatea anului curent. Fondul are aproape 20% din producătorul de energie, pachet care la finele lunii februarie echivala cu 76% din activele sale, iar banii obţinuţi din vânzarea deţinerii la Hidroelectrica vor fi alocaţi acţionarilor FP ca dividende, conform deciziei din noiembrie anul trecut. După listarea Hidroelectrica se preconizează listarea Salrom, printr-o ofertă în care Fondul să îşi vândă o parte sau întreaga participaţie de 49% din companie, ce reprezintă 1,9% din activele sale. În plus, este posibil ca FP să-şi vândă deţinerile la Enel Energie Muntenia şi E-Distribuţie Muntenia, în urma ieşirii Enel din ţara noastră.

De altfel, de-a lungul timpului, Fondul Proprietatea a tot lichidat deţinerile din portofoliu, doar în ultimii doi ani administratorul Franklin Templeton vânzând ultimele pachete de acţiuni avute de FP la OMV Petrom şi Nuclearelectrica.

Alin Brendea: "Strategia a produs efecte financiare favorabile acţionarilor"

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, subliniază că strategia implementată de-a lungul timpului de administrator a avut efecte financiare favorabile pentru acţionarii Fondului Proprietatea.

Brokerul ne-a transmis: "Strategia asumată de administratorul FP şi confirmată de către acţionari prevede această modalitate de micşorare a activului net prin lichidizarea activelor deţinute, urmate de distribuţii către acţionari. Trebuie să remarcăm că această strategie a produs efecte financiare favorabile acţionarilor şi, evident, pentru companie a însemnat asumarea unei dimensiuni economice tot mai scăzute".

În opinia lui Antonio Oroian, broker în cadrul Goldring, Fondul Proprietatea se îndreaptă către dizolvare, pe măsură ce îşi lichidează deţinerile din portofoliu.

"Totuşi, acest lucru este normal şi, în orice caz, nu se va întâmpla peste noapte. Spun asta pentru că au existat clienţi care erau îngrijoraţi cu privire la acest demers. În plus, a avut loc o adunare generală a acţionarilor FP în 2021, în care s-a aprobat stabilirea duratei de funcţionare a Fondului Proprietatea până la 31 decembrie 2031, durată care poate fi prelungită tot în cadrul unei AGEA, cu perioade de câte cinci ani. Prin urmare, se va ajunge la dizolvare, dar nu peste noapte, iar situaţia nu trebuie comparată cu falimentul, de exemplu", spune Oroian.

La finele anului 2010, pachetul de acţiuni avut de Fond în Hidroelectrica echivala cu 21,4% din activul net, faţă de 76,5% în februarie acest an. Pe atunci, cea mai importantă deţinere a FP, de 24,9% din activ, era la OMV Petrom, urmată de Hidro şi Romgaz (8,1%). Nuclearelectrica (4,6%), Complexul Energetic Turceni (3,4%) şi Transgaz (3,2%), ocupau următoarele poziţii. Astăzi, doar Hidro şi CE Turceni (devenit CE Oltenia) se mai află în portofoliul FP, conform datelor compilate de noi din raportările fondului.

Listarea de către FP a deţinerii la Hidroelectrica; ce pierde şi ce câştigă BVB?

Răscumpărarea constantă a acţiunilor proprii urmată de anularea lor a înjumătăţit numărul titlurilor FP aflate în circulaţie, de la 13,8 miliarde în decembrie 2010 la 6,2 miliarde în februarie acest an, în vreme activul net al Fondului a scăzut de la 15,3 miliarde de lei la 14,6 miliarde lei, în condiţiile în care creşterea valorii unor deţineri, precum Hidroelectrica, nu a compensat în totalitate lichidările de active.

"Apetitul în creştere pentru investiţii cu standarde înalte ESG este un alt element care sporeşte atractivitatea listării Hidroelectrica la BVB", spune directorul de la Prime Transaction

Listarea Hidroelectrica se va dovedi probabil decisivă pentru promovarea pieţei locale în zona pieţelor emergente în clasificările tuturor furnizorilor de prestigiu, este de părere Alin Brendea, ce conduce operaţiunile de la Prime Transaction.

Afirmaţia sa vine în contextul în care, în prezent, piaţa noastră este emergentă secundară în ierarhia FTSE Russell, dar piaţă de frontieră în universul Morgan Stanley Capital International (MSCI), cel mai important furnizor de indici.

"Evident Hidrolectrica este un emitent de top, acel gen de emitent pe care fiecare piaţă bursieră şi l-ar dori. Este reprezentant al unui sector extrem de important, cel enregetic, care cu siguranţă va aduce un spor sensibil de capitalizare şi lichiditate bursieră. Probabil se va dovedi decisiv pentru promovarea pieţei locale în zona pieţelor emergente în clasificările tuturor furnizorilor de prestigiu", spune Alin Brendea.

Pentru ca o piaţă să fie catalogată drept emergentă de către MSCI, trebuie îndeplinite o serie de condiţii cantitative şi calitative. Conform celor cantitative, o piaţă trebuie să aibă cel puţin trei companii cu o capitalizare de peste 2,14 miliarde de dolari, capitalizarea free-floatului-ului să fie mai mare de 1,07 miliarde de dolari, iar lichiditatea anualizată să fie de 15% (din capitalizarea free-float-ului), după cum se arată într-un raport al furnizorului de indici din iunie anul trecut. În prezent, FP îşi evaluează deţinerea la Hidroelectrica la 2,4 miliarde de dolari, ceea ce ridică capitalizarea companiei la douăsprezece miliarde de dolari, astfel încât producătorul de energie ar îndeplini lejer două cerinţe, dacă ar fi listat la aceste evaluări şi Fondul ar vinde întreaga participaţie, care ar deveni free-float.

În lei, evaluarea FP ridică capitalizarea producătorului de energie la 55,9 miliarde, de departe cea mai mare a unei companii româneşti de la BVB, în condiţiile în care evaluarea curentă a OMV Petrom este de 29,2 miliarde de lei. Fondul Proprietatea are o capitalizare bursieră de 13,2 miliarde de lei.

"Nu în ultimul rând, apetitul în creştere pentru investiţii cu standarde înalte ESG este un alt element care sporeşte atractivitatea listării Hidroelectrica la BVB", a completat Alin Brendea.

Antonio Oroian de la Goldring spune că, prin listarea Hidro la bursa noastră, se pierde un emitent ce oferea diversificare pentru investitori, dar se câştigă un "gigant" din domeniul energetic.

"Fondul Proprietatea este unul dintre cei mai importanţi emitenţi ai bursei locale şi Hidroelectrica va deveni, de asemenea, unul dintre cei mai importanţi, dacă nu cel mai important. Totuşi, sunt emitenţi diferiţi. Hidroelectrica este o companie producătoare de energie, iar Fondul Proprietatea activează ca un fond care a avut/are deţineri la companii importante. Se pierde practic un emitent prin intermediul căruia puteai să îţi diversifici investiţia (prin deţinerile pe care le avea Fondul) şi se câştigă un "gigant" din domeniul energetic. Cred că principalul avantaj al listării Hidroelectrica îl reprezintă vizibilitatea pe care o avea bursa locală prin listarea unui emitent de o asemenea dimensiune", ne-a transmis brokerul.

Ce pot să facă acţionarii după ce FP îşi vinde pachetul deţinut la Hidroelectrica?

Odată cu listarea Hidroelectrica, Fondul Proprietatea îşi înstrăinează peste trei sferturi din active aşa că, se pune întrebarea, ce ar trebui să facă acţionarii FP.

Alin Brendea, de la Prime Transaction, spune că investitorii pot fie să vândă acţiunile deţinute, fie să aştepte viitoarele distribuţii de dividende pe care le va face FP şi să se supună riscului de piaţă.

Brokerul ne-a spus: "Totul depinde de datele tranzacţiei. Mai exact de mărimea pachetului vândut şi de preţul de vânzare. Acestea vor fi variabilele care vor determina valoarea distribuţiei către acţionari. În practică fiecare acţionar FP are două variante la îndemână. Fie să vândă acţiunile deţinute, fie să aştepte viitoarele distribuţii şi să se supună riscului de piaţă, prin prisma evoluţiei titlurilor FP. În acest sens trebuie să remarcăm că, în ciuda unor distribuţii generoase către acţionari sub formă de dividende sau de achiziţii de acţiuni în piaţă, titlurile FP şi-au continuat traiectoria ascendentă a cursului de tranzacţionare în ultimii ani".

La rândul său, Antonio Oroian, ce activează în cadrul Goldring, a afirmat: "Depinde de ce intenţii are fiecare. Până la urmă, este aprobată distribuirea de dividend din sumele încasate ca urmare a vânzării Hidroelectrica, iar dividendele vor fi considerabile, cel mai probabil. În acest context, interesul ar putea să continue să fie susţinut până la plata acelor dividende, însă e mai puţin probabil să fie la fel şi ulterior".

Conform calculelor noastre pe baza datelor Fondului, din 2008 şi până anul trecut, valoarea totală brută a distribuţiei declarate de FP s-a ridicat la aproape 8,8 miliarde lei, după cum reiese din raportul administratorului emitentului pentru anul trecut.

Listarea de către FP a deţinerii la Hidroelectrica; ce pierde şi ce câştigă BVB?

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. a mers bine si am in continuare incredere in ei, pentru ca-i administrat de americanii de la Franklin templeton..

    Daca era condus de Catarama, Vantu, Dragoi, baboi, Cotoi etc, era de mult o mare tzeapa, un faliment rasunator. 

    Cu cat mai multe firme administrate de entitati straine, cu atat mai bine.

    Si SNP, administrat de austrieic, este superok si ar merge si mai bine daca grupul infractional organizat de PNL-PSD-UDMR i-ar lasa in pace. 

    1. Subscriu la ce spui! FP prin Templeton este administrată de 10 ori mai bine decât Sifurile! La FP se vede grija și respectul față de acționari că ceva firesc! La Sifuri continua bătaie de joc!

      Apoi SNP aceiași atitudine față de acționari și o bună administrare a societății! Uitati-vă la Romgaz cum se chinuie să facă de peste 10 ani o centrală la Iernut! Petrom ar fi facut-o in 2 ani! Suntem praf dar fuduli, asta-i adevărul! 

      Din pacate ai dreptate. Sa nu uitam cat free-float a facut FP prin vanzarea pachetelor de actiuni la Romgaz, Nuclearelectrica sau BRD, companii care acum sunt in indicii de piete emergente FTSE. Oare fara FP avea loc promovarea? Acum listeaza Hidroelectrica.

      Apoi modul in care s-au executat programele de rascumparare si distributia de dividende - jos palaria.

      Se poate reprosa ca nu a facut investitii, dar nu asta a fost mandatul dat de actionari administratorilor. Din pacate dupa vanzarea Hidroelectrica, FP va deveni prea mic pentru un administrator de talia Franklin Templeton.  

      Dupa ce scapa de H cred ca va lichida tot ce mai are in regim de urgenta. Partea proasta e cu detinerile nelistate inca, unde e mai dificil de vandut, daca nu se cheama H.

      Trebuie sa le listeze pe toate, avem porturi, aeroporturi, avem Salrom cat de greu poate fi?

      Ar fi fost bine sa fie bursa de mult, mai bine bagai Salrom decat sa vinzi TGN la 190. 

      FP a vandut si SNP mai demult sub 0.2, cu discount ce-i drept. Greu de inteles.

      Subscriu

      Ce-i așa "administrare" spectaculoasă la FP ???

      Au făcut 0 (ZERO) investiții și au vândut din deținerile lor, lichidând fondul. În multe cazuri au vândut mult sub prețul pieței. Orice boschetar sau escroc financiar (chiar și Vântu) era în stare să facă așa ceva. Secretul n-a fost în administrare (vânzarea activelor) ci în modul "special" (ca să nu-i zicem fraudulos și blindat de intervenția ambasadelor "strategice") în care au pus laba pe acțiuni între 2006->2010! 

      Comparația cu SIF-urile e fără sens: SIF-urile aveau investiții banale, multe fără perspectivă pe când FP era blindat în portofoliu de companii care administrau monopoluri și care mulgeau banii din economie. Oricine s-ar fi trezit GRATIS sau pe bani de nimic (cum s-a trezit FP) cu deținerile babane la companiile fanion ale României se descurca în cel mai rău caz la fel! 

      Pentru ca FP la listare, pretul era de 0,60 lei/actiune si acum e 2,11 lei/actiune si are un discount de 19,66% acum in medie de la inceputul anului si a dat si dividende constant in unele cazuri si de 2 ori/an sau rambursari din capital social fara sa fie impozitate.

      La fiecare Sif in parte cat era pretul in 2010 si cat e acum? 

      Ce dividende au dat Sif-urile pana acum,unele chiar deloc vreo 8 ani la rand. 

      Ce discount au fiecare Sif in parte acum? 

      Daca punem si Sop-urile primite de conducerile Sif-urilor avem tabloul corect. 

      Asta e diferenta intre manageriat corect in folosul actionarilor si nu a unui grup de interese concertat pe care ASF-ul il imbratiseaza.

      Capisci. 

      Asa e, la FP se fura mai discret. Nu e ptr toti orbii ????

    Oare transformarea in "fond de investitii alternative" n-ar putea sa insemne ca la un moment dat FP ar putea face (noi) investitii financiare?

    1. Ar putea doar ca banii din vanzarea Hidroelectrica vor merge la actionari. Asa ca sunt sanse slabe de investitii.

    Oare transformarea in "fond de investitii alternative" n-ar putea sa insemne ca la un moment dat FP ar putea face (noi) investitii financiare?

    1. Yankeii vand si pleaca. N'au nici un gand de investit aici. In 33 ani nu au investit nimic. Trebuie sa fii nascut ieri ca sa te poti gandi ca yankeii ar investi ceva aici.

      Romania e doar "partener strategic" , adica teritoriu aflat la orice ora la disponibilitatea armatei yankeie si nimic altceva. 

      E o mare greseala sa se inchida FP.

      Nu ar face decat sa scada increderea in bvb, mai ales daca majoritatea vor ramane in paguba pe valul unor eventuale vanzari in masa! 

      si in ce sa investeasca oare in mareata piata? adica vinzi petrom, hidroelectrica, ai unele din cele mai bune comp de portofoliu din Romania, le vinzi ca sa ce? sa investesti in ce? adica sa pierzi bani..poate te referi la imobiliare sa se mai faca inca un one, dar stim ca asa privilegiu/pardon ocazie nu exista de 2 ori in viata :)

      stii vorba din popor..ai vandut, ai plecat. greu de crezut dar par sa mai fie prin lumea asta niste bani de facut, nu doar pe la noi, dc nu a aflat FT, poate are noroc cand se trezeste cu banii in poala :)) 

    Există posibilitatea că FP să ofere dividende speciale sub randamentul previzionat, ceea ce va duce la o scădere mai mult sau mai puțin abruptă a valorii acțiunii. Dar un lucru este cert. FP va continua să existe până în decembrie 2031.

    stie fondul ce stie!

    vede deflatie demografica? in romania? 

    japan stile? 

    s c cret 

    1. Tot ce a,,văndut,, a fost pe nimic ,snp ,snn,tgn,sng .

      Ce mare lucru să vinzi cv primit moacă și după aceia împrăștie bani.

      Rușine că lăudați americani pt nimic. 

    Pe o scara de la 1 la 10, SIF-urile sunt la 2 (fraieresc acționarii), iar FP este undeva pe la 6. Au vândut cam tot, majoritatea foarte prost (vezi Nuclearelectrica la 8 lei prin 2018, vezi SNP la 0.22 lei cam tot pe atunci). Au dat Primcom cu cântec, in detrimentul acționarilor. Și un copil de 15 ani vindea mai bine

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb