Listarea la bursă a companiilor de stat, blocată în Camera Deputaţilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2021

Listarea la bursă a companiilor de stat, blocată în Camera Deputaţilor

ACTUALIZARE: Aleşii puterii dau vina pe PSD. "Proiectul a fost blocat de Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare, care este condusă de reprezentantul PSD. Deşi deţinem majoritatea membrilor din Comisie, nu putem impune convocarea unei şedinţe în care să fie dezbătut proiectul legislativ. Şedinţa se convoacă doar de preşedintele Comisiei, care este reprezentant PSD. Dacă ar fi primit până ieri raport şi de la Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare, proiectul ar fi intrat în ultima şedinţă de plen din această sesiune a Camerei Deputaţilor", a declarat astăzi, pentru ziarul BURSA, Cristina Prună, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Cu toate acestea, ştiind situaţia, nimic nu i-a putut împiedica până acum pe membrii majorităţii parlamentare să modifice regulamentul de organizare şi funcţionare şi să prevadă că o comisie parlamentară trebuie convocată şi la cererea majorităţii membrilor acesteia. Dar membrii coaliţiei PNL-USRPLUS-UDMR nu au făcut acest lucru. Conform actualului regulament, preşedintele comisiei are în atribuţiile sale convocarea şedinţei şi stabilirea ordinii de zi. A lăsa la discreţia unei singure persoane - preşedintele Comisiei - convocarea unei şedinţe şi stabilirea ordinii de zi, nu are nicio legătură cu democraţia. Se pare că această situaţie va fi reglată abia la toamnă, pentru că, potrivit declaraţiilor de ieri ale lui Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, regulamentul de organizare şi funcţionare va fi modificat abia în sesiunea viitoare.

Aleşii puterii au intrat în vacanţa parlamentară fără să aprobe proiectul de lege ce ar permite vânzarea participaţiilor statului Proiectul de act normativ iniţiat de Guvern a trecut de Senat în 22 martie Camera Deputaţilor, for decizional, nu a reuşit să se pronunţe timp de trei luni

Proiectul de lege iniţiat de Guvern privind vânzarea participaţiilor şi activelor deţinute de stat în companiile publice s-a blocat în Camera Deputaţilor, deşi a trecut rapid de Senat. Blocarea acestui proiect în sesiunea parlamentară care s-a încheiat ieri înseamnă o nouă amânare în demersurile iniţiate pentru listarea la bursă a unor companii de stat, listare ce ar urma să ducă la dezvoltarea societăţilor respective, mai ales că nu este sigur că proiectul va fi votat rapid de deputaţi în primele zile ale sesiunii care va începe la 1 septembrie.

În urmă cu şase luni, mai precis în 3 februarie 2020, Guvernul aproba proiectul de lege privind abrogarea legii 173/2020 act normativ prin care fosta majoritate parlamentară coagulată în jurul PSD a interzis, pe o perioadă de doi ani, înstrăinarea activelor deţinute de stat la companiile publice. Proiectul de act normativ a fost trimis Parlamentului, a trecut de plenul Senatului în 22 martie cu 70 voturi pentru, 51 voturi împotrivă şi zero abţineri şi a fost înaintat a doua zi Camerei Deputaţilor, care este for decizional. De atunci au trecut mai bine de trei luni, timp în care proiectul necesar dezvoltării unor companii din domeniul energiei şi restructurării unor companii publice aflate în dificultate se află blocat în comisiile de specialitate. Deşi a primit aviz favorabil în 28 aprilie de la Comisia juridică, au trecut două luni, până în 28 iunie când Comisia pentru Industrii şi Servicii a avizat favorabil respectivul proiect de lege. Dar nici acest lucru nu a fost suficient pentru ca actul normativ iniţiat de Guvern să intre pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, deoarece raportul comun al Comisiei pentru Industrii şi Servicii şi Comisiei pentru Politică Economică şi Privatizare nu a fost întocmit din cauza faptului că membrii ultimei comisii de specialitate nu au discutat încă proiectul legislativ. Mai mult, proiectul are nevoie şi de avizul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, comisie care încă nu a dezbătut iniţiativa de act normativ.

Astfel că, de astăzi, deputaţii sunt în vacanţă parlamentară, iar adoptarea iniţiativei ce va permite listarea la bursă a participaţiilor statului şi vânzarea unor active din cadrul companiilor publice, a fost amânată. Până când, nu se ştie. Este posibil ca abia în sesiunea din septembrie actul respectiv să treacă de Parlament, ceea ce va întârzia considerabil demararea procesului de listare la bursă a companiei Hidroelectrica şi, probabil, la îngustarea ferestrei de oportunitate pentru listarea la un preţ bun a unor pachete minoritare de acţiuni din pachetul majoritar deţinut de stat la alte companii publice.

Ar mai exista o posibilitate ca proiectul să fie adoptat în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor, sesiune despre care membrii coaliţiei de guvernare susţineau recent că ar putea fi convocată atunci când Senatul ar urma să dezbată proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, dacă în aceste zile Comisia de la Veneţia se va exprima cu privire la această iniţiativă legislativă. Cu toate acestea, surse din interiorul coaliţiei de guvernare ne-au spus că nu este sigur că va fi convocată o sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor, mai ales că Parlamentul a adoptat legea prin care abilitează Guvernul ca în perioada sezonului estival să legifereze prin intermediul ordonanţelor de urgenţă. Afirmaţiile surselor citate sunt în concordanţă cu declaraţia de ieri a lui Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, care, întrebat când va fi modificat regulamentul Parlamentului a spus: "Se termină sesiunea parlamentară, vine vacanţa parlamentară, din toamnă vom aborda acest subiect".

Amintim că luni, 28 iunie, cu 12 voturi pentru, 9 împotrivă şi nicio abţinere, Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a dat raport favorabil pentru adoptarea PLx 139/2021, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

Dezbaterile din cadrul Comisiei pentru Industrii şi Servicii au fost un prilej pentru reprezentanţii PSD să îi acuze pe membrii coaliţiei de guvernare de faptul că doresc să vândă Hidroelectrica, Portul Constanţa şi CEC Bank.

"Ţintele sunt clare: Hidroelectrica, Portul Constanţa şi CEC, care sunt trei perle de importanţă strategică, care fac cu ochiul multora de afară ce vor să le cumpere în această perioadă de criză, în care nu există o creştere a bursei", a afirmat deputatul social-democrat Bogdan Trif, fost ministru al Turismului.

"Este o perioadă de criză, neagră. Nu facem rost de bani doar din disperarea de a vinde pe bursă tot ce vor alţii. Nu scrie în lege că vor fi vândute doar pachete minoritare de acţiuni. Sunt companii unde statul are între 60% şi 80%. Cât vindem? (...) Vânzarea pe bursă a unor pachete care sunt majoritare - că nu scrie în proiectul de lege cât vindem - s-ar putea să ne ducă să nu mai avem port. Ştiu, ar fi o victorie politică să avem Schengen, dar nu e o victorie dacă nu vom mai avea Portul Constanţa. Apoi Hidroelectrica e o chestiune strategică pentru România", a spus Ioan Mang (PSD), vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii.

Reprezentanţii PSD au mai susţinut că argumentele economice ale Guvernului nu stau în picioare, atât timp cât nu avem o analiză a companiilor de stat aflate în dificultate, analiză pe care a solicitat-o premierul Florin Cîţu încă de la începutul anului 2021, dar pe care nimeni nu a văzut-o până acum. Mai mult, social-democraţii susţin că în actualul proiect de lege nu scrie că respectivele companii vor fi listate la bursă şi de aceea este posibil să asistăm şi la efectuarea unor tranzacţii directe, netransparente.

În schimb, Cristina Prună (USRPLUS), vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat: "Listarea la bursă înseamnă creşterea capacităţii acestor companii de a face investiţii, înseamnă o transparentizare a acestor companii. Suntem într-o economie de piaţă, aceste companii trebuie să se dezvolte, să atragă capital, să facă investiţii, iar listarea la bursă tocmai asta face. Listarea pe bursă înseamnă că inclusiv românii pot să cumpere acţiuni şi pot susţine investiţiile în aceste companii de stat. Tocmai pentru că se vor face investiţii, companiile au şanse să îşi extindă activitatea, iar statul va putea încasa dividende pe care să le investească în alte domenii ale economiei naţionale. În acest moment, companiile de stat sunt subfinanţate şi prin legea 173/2020 li s-a luat şansa la dezvoltare".

Colegul său de partid, deputatul Viorel Băltăreţu, a menţionat că în acest moment pe piaţa de capital se înregistrează maxime istorice privind preţul acţiunilor şi că trebuie să înceteze politica ţinerii companiilor publice drept prizoniere la stat cu un management defectuos.

"O listare la bursă a companiilor româneşti, evident a unor pachete minoritare ca să nu piardă statul controlul, ar aduce un management mai bun şi o transparentizare a activităţii. În momentul de faţă avem o fereastră de oportunitate. Am avut o întâlnire cu toţi actorii din piaţa de capital care au spus că această fereastră de oportunitate se va încheia în anul 2022, maxim 2023. Este un moment favorabil să listăm aceste companii la bursă. Hidrolelectrica e aşteptată să fie listată, iar noi tot blocăm acest lucru. PSD a blocat listarea şi pierdem nişte oportunităţi", a spus Viorel Băltăreţu.

Valentina Saygo, secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a susţinut că acest act normativ nu are legătură doar cu privatizarea, doar cu listarea la bursă, ci fiecare companie de stat va fi analizată separat cu privire la respectivele aspecte. Domnia sa a precizat că doar o parte din companiile de stat vor fi listate, în timp ce restul vor fi rentabilizate, decizia în acest sens urmând a fi luată în cadrul Guvernului.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. ... MAI MARE CA HIMALAIA ... FĂRĂ CIOLAN VIAȚA E CHIN ....

    ... a ridicat prețurile de ,, BĂIEȚII DEȘTEPȚI " la energii : care au prins momentul să elaboreze o falsă liberalizare ...

    Vremurile PSD de amatorism in ale hotiei au trecut, s-au intors la butoane hotii liberali baietii destepti din PDL care au furat 1 miliard de Euro din Hidroelectrica si nu au patit nimic si acum poftesc sa fure tot ciolanul. Tara asta nu va mai ramane cu nimic dupa ce Johannis, Catu, Orban , Virgil Popescu si altii isi platesc datoriile catre cei care i-au adus la putere. Si nu electoratul i-a adus.

    1. Derbedeii ăștia trebuiesc bătuți cu pietre și luați cu parul !!!! toți sunt din aceeași gena când ai vezi la tv parca sunt injectați cu Johanis ...toți !Uitati va pana și copii au ajuns moneda de Tranzacție ....

      OAMENI BUNI , AVETI DREPTATE SA FITI INDIGNATI !!! DE O GRAMADA DE ANI INCOACE , SANTEM GUVERNATI DE VITE !!! SI DE INSI CARE NU AU NICI O TANGENTA CU PIATA DE CAPITAL !!! UNII TIPA CA E BINE !!! ALTII , CA NU E BINE !!! NE VINDEM TARA STRAINILOR TICALOSI !!! DAR ADEVARUL E CA NU LE CONVINE LISTAREA LA BURSA , CHIAR SI MINORITARA A 10 - 15 % DIN ACTIUNI , A SOCIETATILOR DE STAT !!! NICI CHIAR 5 % S-AU 3 % NU LE CONVINE !!! DE CE ??? PENTRU CA ACESTEA NU SANT TRANSPARENTE IN BILANTURI , SI OCOLESC ADEVARUL !!! SANT PLINE DE ''''' NEAMURI , AMANTE SI ALTE PILE '''''', CARE NU FAC PRACTIC NIMIC , SANT NUMAI LA NUMAR ACOLO , SI CAPUSEAZA DEGEABA ACESTE FIRME !!! PLUS CA MAI SANT SEMNATE SI CONTRACTE IMPRESIONANTE , PE BANI MULTI , CONTRA SPAGILOR GRASE , DIN CARE CASTIGA ORICINE , NUMAI SOCIETATEA DE STAT , NU !!! SANT DOAR NISTE VACI BUNE DE MULS !!! DACA S-AR LISTA LA BURSA CHIAR SI CU 1 % DIN CAPITALUL SOCIAL , AR FI OBLIGATE SA FIE MULT MAI TRANSPARENTE , SA PUBLICE BILANTURI LA FIECARE 3 LUNI , DESPRE SITUATIA FIRMEI !!! VA DATI SEAMA CE NENOROCIRE AR FI , PENTRU CONDUCERILE POLITICE ALE ACESTOR SOCIETATI ??? N-AR MAI PUTEA SA FURE DUPA BUNUL PLAC , CAT VOR EI , DIN PATRIMONIUL FIRMEI RESPECTIVE !!! ASA CA NU LE CONVINE O LISTARE EFECTIVA , PE BURSA !!! ASA CA SE BATE APA IN PIUA , CU ''''' NU NE VINDEM TARA '''''' !!!

      Tot la fel se fura si daca e listat pe bursa,rapoartele anuale,semestriale si la unele si trimestriale sunt prea putin concludente in privinta costurilor,furtul e la fel

      De furat a furat pSD 30 de ani . BVB coloana vertebrala a economiei de piață

      bai boule 15 ani ati voi dreapta la putere , vite incaltate , care era cat pe ce , sa bagati Romania in faliment . cu dreapta la putere inflatia era 200 % , cretinule , mai bine taceai !

      Sa nu uitam guvernarea PD-L cu Base ...tăieri de salarii , venituri etc guvernarea Draga Stolo și mult mai departe Isarescu cu Radu Vasile ( gen mineriadele )... ca sa nu mai vb de guvernarea Johanis , vânzătorul asta de copii , păduri , furăciuni cu 6 case din meditații , nu ?și acum sa vindem tot ce a mai rămas profitabil in țara asta ...toate in guvernarea de “dreapta” eu zic sa i votam incontinuare , nu ? Susținem ...încă 8 ani !!!

      cred ca matale te-ai ascuns in dec.'89 intr-o padure prin Teleorman si ai iesit alaltaieri de acolo...

      de ce prostule sa ma ascund ? daca nu esti analfabet functional , ia spune cum de ti-a iesit 30 de ani de guvernare psd ?

      Aia din TELORMAN care au facut ceva pt tara asta acum stau la puscarie ptc i-au deranjat p astia care ne conduc de la BRUSSELS ...pai sa enumeram citeva zic -au finantat firmele din Romania ,bani la agricultori (subventii la motorina,programe -gen tomata ,usturoi ,lâna,,sisteme de irigatii etc...dublu standard -sa nu mai mancam mizeriile lor,-au marit salariile medicilor,profesorilor,bugetar ilor...si ce sa vezi chiar a pensionarilor si lista poate continua....m-as bucra sa mi spui ce au realizat un singur lucru de cand sunt la guvernare - sobolani,mizerie ,pana si bursele copiilor l-au taiat ,alocatiile cumva le-au marit?app nu vor sa semeze un proiect cu finantare de la UE pt un spital pt copii...de astazi co-plata ,gaze mai scumpe,lumina ..preturile la alimnete au luat o razna...deci salvam ROMANIA zic...sustin partidele de 'dreapta'...

      Aia din TELORMAN care au facut ceva pt tara asta acum stau la puscarie ptc i-au deranjat p astia care ne conduc de la BRUSSELS iar slugile au exacutat ordinul ...pai sa enumeram citeva zic -au finantat firmele din Romania ,bani la agricultori (subventii la motorina,programe -gen tomata ,usturoi ,lâna,,sisteme de irigatii etc...dublu standard -sa nu mai mancam mizeriile lor,-au marit salariile medicilor,profesorilor,bugetar ilor...si ce sa vezi chiar a pensionarilor si lista poate continua....m-as bucra sa mi spui ce au realizat un singur lucru de cand sunt la guvernare - sobolani,mizerie,bani taiati de la spitale... intro capitala europeana.,nu?dc ar fi fost invers vai....dadeau foc la tara derbedeii astia!pana si bursele copiilor le-au taiat ,alocatiile ...etc

      D

    " - Si dai, si lupta, neicusorule..."

    " - Pai ce'ati facut ma nene, ma?" 

    1. Bai pSEDEILOR sunteți de o prostie rara....va rog frumos mergeți la școală și învățați economie....mama voastră de comuniști...pt. 3.1, 3.5. 3.8

      Corect.

      Bai dobitoc sinistru....în aia 15 ani de care vorbești tot pesedisti, comuniști și securiști au FURAT

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb