Litoralul românesc, Bulgaria, Grecia şi Turcia - principalele destinaţii estivale ale românilor în 2022

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Turism / 17 iunie 2022

Litoralul românesc, Bulgaria, Grecia şi Turcia - principalele destinaţii estivale ale românilor în 2022

Operatorii din turism au înregistrat, din datele colectate până la 15 iunie, o creştere de 80% a rezervărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent Tarifele pachetelor turistice pentru sezonul estival 2022, mai mari cu 10-20% faţă de anul trecut Mamaia, Nisipurile de Aur, Thassos şi Kuşadasi - în topul rezervărilor turistice din partea românilor

Principalele destinaţii ale românilor pentru actualul sezon estival rămân în continuare litoralul românesc, Bulgaria, Grecia şi Turcia, conform informaţiilor prezentate, ieri, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii touroperatorului IRI Travel, care colaborează cu peste 1000 agenţii de turism din ţara noastră.

Potrivita datelor prezentate de conducerea IRI Travel, în perioada decembrie 2021 - februarie 2022 au fost lansate în forţă ofertele tip early booking pentru sezonul estival 2022, iar nivelul de rezervări a fost similar celui din 2019, în special datorită eliminării treptate a restricţiilor. Chiar dacă, după 24 februarie 2022 - data în care Federaţia Rusă a invadat Ucraina, s-a observat o scădere semnificativă a rezervărilor din cauza conflictului din ţara vecină, după numai o lună numărul rezervărilor a început să crească într-un ritm alert, atingând un vârf la începutul lunii mai. De aceea, la jumătatea lunii iunie, turoperatorii au înregistrat o creştere cu 80% a rezervărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Comparativ cu anul trecut, au crescut semnificativ numărul rezervărilor pe litoralul Mării Negre (România şi Bulgaria), ia rnumărul rezervărilor pentru Grecia a fost dublat de către turiştii români.

"Turiştii rezervă deja pentru iulie, august şi septembrie, fără a avea nicio temere. Chiar dacă cele mai bune tarife se pot obţine datorită rezervărilor tip early booking, în continuare, o serie de hoteluri promovează oferte speciale, iar turiştii se interesează zi de zi şi achiziţionează pachete turistice. Românii optează în forţă pentru destinaţiile de vară clasice, apropiate, precum litoralul românesc, Bulgaria, Grecia, Turcia, urmate de Croaţia, Albania şi Muntenegru. Turiştii nu s-au lăsat intimidaţi, la ora actuală, de creşterile de tarife la hoteluri, care sunt mult sub majorările de preţuri pentru combustibili, utilităţi sau bunuri de larg consum. Hotelierii, împreună cu agenţiile de turism, se concentrează pe rulaj şi pe creşterea numărului de turişti, străduindu-se să păstreze tarifele la un nivel decent şi să creeze oferte speciale, atunci când se poate", a declarat declară Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Domnia sa a precizat că în acest an hotelierii din cele patru destinaţii turistice favorite ale românilor - litoralul românesc, Bulgaria, Grecia şi Turcia - au crescut tarifele cu procente cuprinse între 10% şi 20%, iar unii operatori din turism au anunţat deja pentru luna august majorări de 25%, cauzate însă de creşterea inflaţiei.

"Pentru a compensa creşterile de tarife, hotelierii din destinaţiile respective au venit încă din anul 2020 cu servicii complementare destinate turiştilor. Am văzut o disponibilitate a hotelierilor în a mulţumi turiştii şi chiar în a veni în întâmpinarewa dorinţelor acestora. Putem spune că există un interes în a face lucrurile aşa cum le doresc turiştii, care doresc să călătorească, deşi perioada vacanţelor a scăzut de la 7 nopţi per sejur la 5 nopţi per sejur. Cu toate acestea, în ultimii doi ani am constatat că a crescut numărul turiştilor români care îşi permit câte două-trei vacanţe pe sezon şi aleg mai multe destinaţii turistice, din care una în ţara noastră şi celelalte în Grecia, Turcia sau Bulgaria", a precizat Lucian Bădîrcea, care a arătat că în acest moment 70% din capacitatea turistică de cazare de pe litoralul românesc pentru actualul sezon estival este deja rezervată.

La creşterea numărului de rezervări a contribuit şi decizia guvernului de a acorda în acest an voucherele turistice, pentru care au fost alocate sumele necesare de la bugetul de stat începând cu 1 aprilie, fapt care s-a reflectat într-un boom al rezervărilor pe litoralul românesc.

"60% dintre rezervările noastre merg către litoralul românesc, 20-25% către Bulgaria, iar restul se împarte între Grecia şi Turcia. În acest moment turiştii doresc să socializeze, nimeni nu se mai gândeşte la pandemie, dar observăm că şi anul acesta sunt alese destinaţii de proximitate, în apropiere de ţara noastră, adică litoralul românesc, Bulgaria, Grecia şi Turcia. (...) Grecia şi-a dublat rezervările faţă de anul 2019; avem o cerere foarte mare pentru această destinaţie. Am observat o creştere a solicitărilor pentru vacanţe în Paralia Katerini şi în insulele mai îndepăratate - Creta, Corfu şi Zakynthos. De asemenea am observat o creştere a numărului de rezervări în Turcia, în zona Kuşadasi şi în Antalya, care rămâne regina litoralului turcesc. Turiştii optează pentru deplasarea în destinaţiile turistice prin intermediul avioanelor charter care pleacă din toate zonele ţării, capacitatea acestor avioane fiind ocupată în procent de peste 80% pentru actualul sezon estival", a spus directorul general al IRI Travel.

Din datele oferite de acesta, reiese că preţul unei nopţi de cazare per turist variază pe litoralul românesc între 35 lei, fără masă, la un hotel de trei stele, şi 427 lei persoană cu all inclusive la un hotel de patru stele, cele mai mari tarife rămânând în continuare în staţiunile Mamaia şi Eforie.

În privinţa litoralului bulgăresc, în cele trei staţiuni preferate de români - Nisipurile de Aur, Albena şi Sunny Beach - tarifele pentru o noapte de care per turist variază în sezonul estival între 18 euro la hotel de trei stele cu mic dejun şi 201 euro la hotel de patru stele cu servicii ultra all inclusive.

În Grecia, unde topul rezervărilor se menţine insula Thassos, tarifele în acest sezon estival variază între 18 euro pe persoană pe noaptea de cazare la un hotel de două stele, fără masă, şi 189 euro/persoană cu all inclusive la hotel de cinci stele în insula Zakynthos.

În Turcia, unde Kuşadasi deţine primul loc în topul numărului de rezervări turistice din partea românilor, tarifele de cazare pe noapte pentru un turist variază între 13 euro cu mic dejun la hotel de trei stele şi 220 euro/persoană ultra all inclusive la un hotel de cinci stele.

Turiştii care fac rezervări până la 30 iunie 2022 vor beneficia de reduceri cuprinse între 15% şi 35% în funcţie de destinaţia turistică aleasă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb