Litoralul românesc, în derivă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 3 noiembrie 2022

Litoralul românesc, în derivă

Hotelierii de pe litoral au înregistrat, anul acesta, un grad de ocupare cu 20% mai mic faţă de cel din 2021, potrivit lui Alin Burcea Şeful Paralela 45: "Tendinţa nefastă a litoralului românesc va continua şi în 2023"

Numărul scăzut al turiştilor cazaţi în hotelurile de pe litoralul românesc înregistrat în acest an se va menţine şi în sezonul estival 2023, potrivit estimării lui Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45.

"Scăderile au fost importante în sezonul estival 2022 pe litoralul românesc. La noi, de exemplu în Mamaia, dar cred că şi la restul agenţiilor a fost la fel, scăderea rulajului a fost între 25% şi 30% faţă de anul 2021. Scăderile pe Mamaia sunt datorate pe de o parte creşterii preţurilor, pe de altă parte apariţiei a 10.000 de locuri de cazare în blocuri şi apartamente private noi în Năvodari şi Mamaia Nord, care au concurat cu brio hotelurile. Normal că, la un preţ mai bun, te duci să îţi iei un apartament care a fost construit şi terminat anul trecut, care este situat pe malul mării şi îţi cumperi de mâncare, pentru că este cu self-catering. Practic, Mamaia a scăzut foarte mult, în schimb sudul litoralului s-a dezvoltat foarte mult. Olimp şi Neptun au multe hoteluri renovate, Eforie a mers foarte bine, chiar şi Costineşti a avut creştere. Oricum, una peste alta, litoralul românesc a scăzut cu aproximativ 20% faţă de anul 2021. Eu vorbesc doar despre cei cazaţi în hoteluri. Despre cei care au fost cazaţi în altă parte, nu ştiu cum a fost. Bănuim, dar nu avem cifre certe", a afirmat Alin Burcea, în conferinţa de presă pe care a susţinut-o la finalul şedinţei de bilanţ pe care a avut-o cu personalul companiei într-un resort din Antalya.

Domnul Burcea a trecut în revistă şi problemele cu care s-a confruntat litoralul românesc în recent încheiatul sezon estival, probleme care au fost mediatizate intens în presa din ţara noastră.

"Sigur că au mai fost şi alte discuţii legate de plaje, pentru că noi românii suntem un popor specializat în a face dintr-un lucru bun un lucru prost. Adică un lucru bun înseamnă mărirea plajelor, care este cel mai important proiect al României în ultimii 30 de ani şi a costat peste un miliard de euro, iar noi reuşim să facem din asta un lucru prost, pentru că cei mai mulţi refuză să se deplaseze pe plajă 250 de metri până în apropierea apei sau dacă se poate să intre cu maşina până pe plajă.

Problema la plajă nu e că este destul de mare, ci că sunt scoicile mari, iar cei de la Apele Române Dobrogea-Litoral au două maşini care macerează scoicile, dar nu au piese de schimb. În ceea ce priveşte locurile de parcare, a fost una dintre problemele care au contat într-un val de probleme. Problema e că a costat 100 lei, care înmulţit cu 7,7 se simte în buzunar. Noi, Alianţa pentru Turism, i-am chemat la întâlnire, iar primarul municipiului Constanţa a susţinut că românii trebuie să înveţe să îşi plătească parcarea. Are dreptate, dar pe altă parte, de exemplu în Olanda, le-a trebuit oamenilor 15 ani să înveţe să îşi plătească parcarea. Or la noi, la costul ăsta de 700 lei e destul de mare. I-am transmis primarului să mai facă locuri de parcare, iar el m-a întrebat dacă am ceva împotriva spaţiilor verzi; ca dovadă că asta a înţeles din ce i-am spus eu", a precizat Alin Burcea.

Domnia sa a arătat că imaginea proastă a litoralului românesc a fost cauzat şi de "lipsa totală din peisaj a ministrului Cadariu".

"Trebuia să existe ceva pozitiv despre staţiuni, dar ministerul de resort nu a dat nimic, nu a făcut nicio acţiune media de promovare a litoralului românesc", a spus Alin Burcea, care a afirmat că "această tendinţă nefastă a litoralului românesc va continua şi în 2023, pentru că hotelierii vor fi afectaţi de creşterea preţului la energie".

Cu toate acestea, domnul Burcea a punctat că sunt câteva hoteluri unde managerii au investit în panouri fotovoltaice pentru a-şi acoperi cheltuielile cu energia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb