Actualizare 21:42 Florin Iordache: "Din proiectul de conversie a creditelor a fost eliminat şi plafonul de 250.000 de franci"
Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat în această seară că proiectul de conversie a creditelor în franci elveţieni va fi votat în plen săptămâna viitoare.
Acesta a mai spus că deputaţii au eliminat din proiect şi amendamentul privind pragul de 250.000 de franci elveţieni.
"Săptămâna viitoare vom vota moţiunea simplă pe Justiţie, adică marţea viitoare, dar şi legea privind creditele în franci elveţieni, o lege mult aşteptată. Acel prag de 250.000 a fost eliminat. Sunt două lucruri diferite: gradul de îndatorare e una şi acest prag de 250.000 care a fost introdus aseară în comisie, astăzi, prin votul colegilor, dimineaţă când am discutat pe articole, a fost scos. Era discriminatoriu din punctul nostru de vedere. (...) Nu mai este nici pragul de îndatorare de 50%, nici acest plafon de 250.000 de franci elveţieni. (...) Eu cred că săptămâna viitoare, dacă reuşim să venim şi să avem cvorum, această lege va fi adoptată", a declarat Iordache, într-o emisiune televizată la Realitatea TV.
(S.A.)
----------
Actualizare 17:56 Alina Gorghiu: "Minciuna PSD are picioare scurte; PSD a fugit din sală la votul pe conversie"
Liderul PNL Alina Gorghiu acuză PSD de "minciună" când afirmă că din cauza liberalilor nu s-a putut vota legea conversiei şi susţine că social-democraţii sunt cei care au părăsit şedinţa pentru votul final.
"Minciuna PSD are picioare scurte. Şedinţa pentru votul final era stabilită la 15.30. PSD a suspendat şedinţa la 15.10. Noi eram prezenţi pentru vot. PSD a fugit", a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.
(S.A.)
----------
Actualizare 17:48 Andreea Paul, PNL: "Domnul Dragnea şi doamna Birchall mint de îngheaţă apele"
Deputatul PNL Andreea Paul afirmă că Liviu Dragnea şi Ana Birchall "mint de îngheaţă apele" şi susţine că niciunul dintre aceştia nu a fost prezent în sală la dezbaterile pe legea conversiei.
"Domnul Dragnea şi doamna Birchall mint de îngheaţă apele. Niciunul nu a fost în sală nici ieri în comisiile reunite de buget şi juridice la dezbaterea legii conversiei, nici azi în plenul Camerei deputaţilor. Minciuna lor poate fi uşor probată. Verificaţi imaginile. Sunt înregistrări peste tot. Reprezentanţii creditaţilor au fost prezenţi şi pot să confirme aceste lucruri. Până unde poate merge ipocrizia de campanie şi de nemuncă?!", a scris Andreea Paul, pe pagina sa de Facebook.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:52 Liviu Dragnea: "Din cauza liberalilor, nu s-a putut dezbate nici măcar legea conversiei"
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a acuzat PNL pentru boicotul de astăzi din plenul Camerei Deputaţilor privitor la legea convesiei creditelor în franci elveţieni.
Dragnea a scris, în urmă cu câteva minute, pe pagina sa de Facebook: "Proiectul referitor la creditele în franci elveţieni s-a aflat, astăzi, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor printre altele. Conform procedurii parlamentare, înainte de începerea şedinţei, se face prezenţa. Liberalii au absentat chiar de la început pentru ca moţiunea împotriva ministrului Prună să nu fie dezbătută. Conducerea Camerei a fost obligată să constate că nu există cvorum, astfel şedinţa a fost închisă. Din cauza liberalilor, nu s-a putut dezbate nici un punct aflat pe ordinea de zi. Au salvat-o pe Prună, ştiind foarte bine că nu pot boicota doar un singur punct, ci toate cele 29 de proiecte de pe ordinea de zi. Astăzi, urma să fie votat, printre altele, şi un proiect al PSD privind creşterea valorii tichetului de masă de la 9 lei la 13".
Preşedintele PSD a catalogat, după ce a fost anunţată lipsa de cvorum, drept "minciună" declaraţia PNL care a anunţat că va boicota doar votul pe moţiunea de cenzură împotriva ministrului Prună.
"Este o minciună, care nu e spusă de doamna Prună, e spusă de ei (PNL, n.r.). Ei ştiau foarte bine care e procedura: în momentul când se trece la vot, preşedintele de şedinţă trebuie să constate dacă sunt suficienţi parlamentari care să îndeplinească cvorum. Nefiind suficienţi parlamentari, şedinţa se suspendă. Au dat această (parlamentarii PNL, n.r.) declaraţie încercând să-i păcălească pe cei care nu ştiu procedurile. Vor boicota şi la alte voturi, în condiţiile în care am înţeles că ar fi vrut deja ca legea privind conversia creditelor în franci elveţieni să fie din nou trimisă la comisie, pentru că aşa le-a cerut domnul Dacian Cioloş printr-un document care a ajuns şi la Cameră - un punct de vedere al Guvernului în ceea ce priveşte conversia creditelor care, sigur, că a ajuns foarte târziu. (...) Guvernul cere acel grad de îndatorare de 50% cu care eu am spus că nu sunt de acord", a afirmat Liviu Dragnea, la Parlament.
Şedinţa de astăzi a plenului Camerei a fost suspendată din lipsă de cvorum. Deputaţii urmau să se pronunţe asupra moţiunii simple pe Justiţie a PSD şi pe proiectul privind conversia creditelor în franci elveţieni.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:42 Legea conversiei creditelor ar putea intra luni pe ordinea de zi pentru votul în plen, ne-au declarat surse parlamentare.
(E.O.)
-----------
Actualizare 16:34 Ana Birchall (PSD): "Deputaţii PNL au boicotat votul pe proiectul de lege privind conversia creditelor"
Deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatoarea proiectului legislativ privind conversia creditelor în franci elveţieni, a condamnat boicotul PNL faţă de votul în plen pe acest proiect de lege.
Aceasta a declarat, într-un comunicat de presă: "Este inadmisibil cum înţeleg deputaţii PNL să ignore aşteptările a mii de familii de români, boicotând votul pe proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni. Încă din momentul în care am depus proiectul de lege, în 2014, am făcut apel către toţi colegii, indiferent de culoarea politică, să nu politizăm dramele oamenilor aflaţi în necaz financiar. Cred că în aceste momente era foarte important ca liberalii să lase deoparte orgoliile politice şi să adoptăm această lege care vine în sprijinul împrumutaţilor ce nu îşi mai pot plăti ratele şi trăiesc cu frica în sân că îşi vor pierde agoniseala de o viaţă.
După ce în ultimele săptămâni liberalii m-au acuzat pe mine şi PSD că nu am dori conversia creditelor la cursul istoric, deşi această variantă fusese agreată cu reprezentanţii împrumutaţilor în CHF în întâlnirile şi discuţiile avute în toată această perioadă, astăzi ei îşi arată adevărata faţă, alegând să boicoteze politic votul pe acest proiect de lege aşteptat de mii de români, pentru a spăla imaginea unui ministru tehnocrat. După ce timp de doi ani au votat împotriva proiectului meu de lege în fiecare comisie parlamentară, tergiversând nejustificat procesul de adoptare, nici în al doisprezecelea ceas PNL nu a înţeles să pună interesul oamenilor mai presus de disputele politice".
(S.A.)
-----------
Actualizare 16:30 "Incredibilă batjocura" PSD la adresa legilor aflate azi pe ordinea de zi a scris, Andreea Paul, astăzi, pe pagina sa de socializare.
"Incredibilă batjocura PSD la adresa legilor aflate azi pe ordinea de zi. Sala este goală, cu excepţia grupului meu parlamentar. Este 15.50 şi sunt aici de la 15.30 când ar fi trebuit să înceapă votul final în plen, conform programului oficial anunţat. PSD nu este în sală. Cer sancţiuni ferme împotriva parlamentarilor absenţi şi convocarea în regim de urgenţă a unei noi şedinţe în plen. Sunt dezgustată de aceste coterii politice parlamentare. Dezgustată! La funcţii şi locuri eligibile pe liste la următoarele alegeri parlamentare înainte, la muncă înapoi!", a scris aceasta pe Facebook.
-----
Actualizare 16:03 Mai multe persoane şi-au exprimat părerea, în comentarii, pe pagina de Facebook a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea în ceea ce priveşte votarea legii conversiei
"Domnule Dragnea,vă rugăm transmiteţi colegilor dvs.să fie prezenţi în plen pentru a vota legea conversiei.Nu ne abandonaţi.Ţara asta are nevoie de oameni de cuvânt !!! Cred cu tărie că sunteţi unul din oamenii de care ţara asta are nevoie !", se precizează într-un comentariu pe pagina publică a lui Liviu Dragnea.
"Votati azi legea conversiei. Noi nu plecăm de la balcoane" este un alt comentariu adresat preşedintelui PSD.
"Conversia! oamenii nu mai suportă amânări! suntem disperaţi!", este un al mesaj transmis pe Facebook.
Un alt comentariu spune: "Vă rugăm convocaţi colegii deputaţi să participe la vot ! Şi noi şi familiile noastre chinuite vom avea alte treburi importante în decembrie ! Asiguraţi cvorum ! Votaţi legea conversiei ! Respectaţi-vă promisiunea!".
-----
Actualizare 15:16 Şedinţa de vot final a fost suspendată din lipsă de cvorum
-----------
Actualizare 14:26
În câteva minute urmează să înceapă votul în plen pe legea conversiei, după cum au anunţat în urmă cu două ore parlamentarii.
----------
Actualizare Şedinta de vot final a fost suspendată din lipsă de cvorum
Actualizare 13:59 Ministrul Economiei: "Guvernul susţine un punct de vedere echilibrat, care să ia în calcul cazurile sociale şi să corecteze eventualele abuzuri ale băncilor"
Guvernul susţine un punct de vedere echilibrat, care să ia în calcul cazurile sociale şi să corecteze eventualele abuzuri ale băncilor, dar care să nu dea un avantaj nemeritat celor care au luat cu bună ştiinţă credite în CHF pentru a face afaceri mai bune, a declarat Ministrul Economiei, Costin Borc, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a mai declarat că băncile care au profitat de neştiinţă sau de lipsa de informare a acestor clienţi trebuie să găsească soluţii pentru ei.
"Toate cazurile sociale, ale celor care nu pot plăti nişte credite pe care le-au luat pentru a avea o locuinţa ceva mai bună, trebuie rezolvate. Şi băncile care au profitat de neştiinţă sau de lipsa de informare a acestor clienţi trebuie să găsească soluţii pentru ei", a spus Borc.
Ministrului i se pare grav că "ajungem în situaţia în care cei care au luat credite în lei, au fost precauţi, au plătit şi plătesc ratele la timp sunt clar defavorizaţi în faţa celor care au vocea mai puternică".
Totodată, aceasta spune că sunt parlamentari care prin poziţia lor, nu fac decât să spună că e mai bine să fii şmecher şi cu gura mare, decât corect, muncitor şi să respecţi regulile.
"Au fost ieri parlamentari care au apreciat poziţia Guvernului şi au sprijinit-o în discuţiile din comisie. Dar sunt şi alţi parlamentari, teoretic apropiaţi de ideile guvernului, care prin poziţia lor, nu fac decât să spună că e mai bine să fii şmecher şi cu gura mare, decât corect, muncitor şi să respecţi regulile", a mai precizat Borc.
--------
Actualizare 14:00
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat astăzi că parlamentarii se vor afla în plen la votul pe legea conversiei.
"PNL boicotează doar moţiunea simplă pe Justiţie. La votul pe legea conversiei grupul PNL va fi în sală!", a precizat Alina Gorghiu pe Facebook.
Actualizare
Andreea Paul susţine: "A fost eliminat amendamentul PSD cu privire la rata de îndatorare de 50% ca criteriu de eligibilitate pentru conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, dar a fost păstrat pragul de 250.000 de CHF echivalentul creditului luat, acum la dezbaterile generale din plen. La 15.30, azi, va fi votul final pe acest proiect de lege. Sper sa vina colegii la munca, căci azi dimineaţă sala arată cam goală."
Actualizare Şedinţa de dezbateri s-a terminat, urmează votul în plen, la ora 14:30.
Actualizare Eugen Nicolaescu:"Dacă astăzi nu se votează anumite legi va fi pentru că PSD ne obligă la anumite tactici."
Actualizare Mate Andras "Nu plecaţi astăzi din plen! Vă rog, votaţi Legea conversiei"
Actualizare Legea a rămas la votul final.
Actualizare Secretar de stat la Ministerul Justiţiei Gabriela Scutea: "Faţă de forma adoptată de Senat nu am înaintat alte observaţii din partea Guvernului."
Actualizare Cu 56 de voturi pentru a fost adoptat amendamentul privind introducerea pragului de 250.000 de CHF.
Actualizare Ciprian Nica: "De prevederile prezentei legi beneficiază consumatorii care au o valoare cumulata a creditului de 250.000 de CHF la momentul adoptării."
Actualizare Mate Andras: Grupul UDMR a luptat pentru ideea de conversie la cursul istoric încă de acum câţiva ani şi susţine această iniţiativă. UDMR cere eliminarea gradului de îndatorare.
Actualizare Timpul de dezbatere este de 10 minute.
Actualizare Stefan Viorel prezintă în plenul Camerei proiectul Legii conversiei
Actualizare 10:00 Pe site-ul Camerei Deputaţilor Legea nu se află pe ordinea de zi, însă parlamentarii susţin că este posibil ca proiectul să intre pe ordinea de zi suplimentară.
Actualizare 09:50 În plenul Camerei Deputaţilor politicienii fac declaraţii, urmând să fie dezbătură şi să primească votul final Legea conversiei creditelor în CHF, adoptată ieri de comisiile de specialitate.
-------
Camera Deputaţilor va da, astăzi, votul final pe legea privind conversia creditelor în franci elveţieni (CHF), după ce proiectul a fost dezbătut luni în comisiile de specialitate.
Acestea au decis, prin raportul emis, ca băncile să fie obligate să convertească datoriile din franci în lei, decizia finală urmând a fi luată, astăzi, de plen, prin vot.
Proiectul prevede existenţa a două condiţii pentru realizarea conversiei: un grad de îndatorare de peste 50%, iar valoare creditului iniţial să nu fi depăşit 250.000 de franci la momentul acordării. Cele două condiţii au fost adoptate cu voturile PSD şi UDMR, informează Realitatea.net.
Decizia deputaţilor a stârnit nemulţumire în tabăra datornicilor în franci. Ei au fost invitaţi la şedinţă, dar nu au putut să-şi spună punctul de vedere. Pentru ei, criteriile introduse în lege sunt inacceptabile.
Dacă legea rămâne aşa, clienţii care se încadrează în limitele impuse vor avea creditele convertite automat din franci în lei, în termen de 30 de zile de la data publicării textului în monitorul oficial. Nemulţumiţii, care nu se încadrează în limitele impuse de deputaţi până în acest moment, nu au altă soluţie decât să dea băncile în judecată.
1. Credit in CHF
(mesaj trimis de Nicoleta în data de 11.10.2016, 10:12)
Buna ziua,
Nu mi se pare corect amendamentul cu privire la gradul de indatorare, pentru ca eu si sotul meu am muncit suplimentar ca sa putem sa platim ratele la timp.Cand am mers la banca am cerut credit in lei, apoi in euro, dar ni s-a comunicat, ca nu ne incadram decat la CHF si ca francul este o moneda stabila si alte bla bla-uri , drept urmare am fost nevoiti sa acceptam creditul in CHF ca sa putem sa ne luam un amarat de apartament (nu o vila). Valoarea pe care am luat-o de la banca reprezinta 20% din valoarea casei. In consecinta eu care mi-am platit ratele la timp cu mari, mari sacrificii nu voi putea sa beneficiez de nimic si v-a trebui sa muncesc si in continuare. Nu avem pretentii sa ne plateasca cineva creditul dar nici sa fim jefuiti in felul acesta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Adevarul doare în data de 11.10.2016, 10:32)
Imi pare rau sa iti spun dar asta inseamna ca la vremea respectiva nu iti permiteai acel apartament. Te incadrai la garsoniera dar te-ai lacomit si acum iti plangi de mila. Problema este ca paguba facuta de voi se va plati in final tot de la bugetul de stat (de catre noi toti creditati in eur si ron) asa cum se preconizeaza ca va fi pe exemplul Croatiei).
Aceasta lege e o rusine si promoveaza lacomia si iresponsabilitatea.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Nicoleta în data de 11.10.2016, 10:39)
Tin sa va spun ca am vandut un apartament si am mai avut ceva strans, nu m-am dus la banca sa-mi dea toti banii ca sa-mi iau casa cum au facut altii, nu m-am lacomit ca nu mi-am luat un ditamai apartamentul in nu stiu ce complex rezidential, ci doar m-am gandit la copiii mei sa poata creste in conditii decente nu de lux.
1.3. chf (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Adriana în data de 11.10.2016, 10:49)
Toti am fost mintiti in felul acesta. toti am fost serviti cu aceleasi replici. chiar nu se vede ca am fost inselati si ca s-a folosit un scenariu clar? Va rugam sa votati odata legea si sa ne scapati de povara asta. am imbatranit 10 ani de cand CHF a luat-o razna.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Bati campii în data de 11.10.2016, 10:51)
da? si cum ramane cu banii pe care noi si statul ii garantam si platim pentru cei ce au luat case prin prima casa? ne incadram clar la aceeasi bani in lei sau euro. de ce nu ni s-a aprobat echivalentul CHF in lei sau euro. vezi ca bati campii si habar nu ai pe unde plutesti.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 10:52)
despre ce paguba vorbiti domnule? nu exista nicio paguba, ci numai lacomia unor banci care nu doresc sa renunte la profitul pe care il fac din inselarea unor oameni de buna credinta.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 10:58)
Gresit. Cel care a luat credit in RON (si a platit dobanzile cele mai mari) si s-a incadrat doar la garsoniera, acela nu s-a lacomit. Dvs v-ati lacomit.
Intrebarea este cei care au fost cumpatati ce cadou primesc din partea parlamentarilor? :)
1.7. Lasa, ca nu mori! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de ALICE în data de 11.10.2016, 11:01)
Stimate domn, de 26 de ani platim tot ce fura alesii si acolitii lor ! Asa ca nu ar trebui sa te doara de noi ! Problema noastra e intre banci si noi , nu intre banci si Buget. In plus, voi ce ati luat in euro sau lei ati luat ce scrie in contract. Noi am luat in CHF dar am primit lei de la banca. Dar ne cer inapoi CHF. DAca nu ai murit in 26 de ani ca ai platit ce au furat aia de au putut fura, nu o sa mori nici acum. Stai linistit !
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de Adevarul doare în data de 11.10.2016, 11:15)
Stimata doamna, daca banca v-a produs o nedreptate, va puteti adresa instantei, subt sigur ca veti avea castig dupa cam s-a demonstrat in atatea cazuri.
Dupa exemplul Croatiei, se poate ajunge in functie de ce zic cei de la Comisia Europeana la o problema cu bugetul de stat.
NU sunt de acord cu rationamentul Dvs cum ca daca s-a furat 26 ani de la buget e ok sa se fure incontinuare. Nu va face cinste o astfel de afirmatie.
Numai bine!
1.9. Corect dar incomplet (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MasCOOL în data de 11.10.2016, 11:16)
Asa este, doar in franci iti dadea pentru apartament, la aceeasi adeverinta de salariu. Dar stiti ca daca nu luai apartament , intrai la bisnitar cu locuințe, iti crestea impozitul, iti cresteau dobanzile si cate si mai cate. Sitemul era invatat sa te determi e sa iei franci. Mergand cu un imprumut nu te mai incadrai la al doilea cand voiai sa-ti schimbi garsoniera ca ti s-a nascut un copil. Una alta e greu de priceput unele aspecte atat timp cat nu ai o adeverinta de salariu. Dar de postat e usorrr.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de Nicoleta în data de 11.10.2016, 11:48)
Daca nu se intampla nimic cu aceasta lege, bineinteles ca voi da banca in judecata, pentru ca au castigat si altii care au credite la aceeasi banca la care am eu credit, cu hotarari definitive si irevocabile si imi voi castiga si banii pe care i-am platit in plus pentru multe comisioane si pentru nesimtirea cu care suntem tratati cand mergem sa ne platim ratele la timp.
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de Adevarul doare în data de 11.10.2016, 12:03)
eu sunt sigur ca problema Dvs se va rezolva intr-un fel sau altul, la fel cum pentru multi alti creditati in CHF aceasta e o problema sociala. Imi cer scuze daca m-am exprimat mai "din topor" , eu incercam sa evidentiez ca in opinia mea aceasta rezolvare nu trebuia sa vina de la parlament ci mai degraba de la instanta. Discutia e mai ampla, dar ideea principala este ca astfel se promoveaza ideea ca e bine sa iti asumi riscuri foarte mari pentru ca in caz de probleme te salveaza cineva...atentie nu vorbesc aici de cei multi care nu au avut cunostintele financiare necesare cand au accesat un astfel de credit si au picat in valtoare fara voia lor.
Numai bine!
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 12:06)
Nu e aceeași sta cain Croația.
Nu dezinformați, va rog.
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de Nicoleta în data de 11.10.2016, 12:08)
Eu nu vreau mila nimanui, vreau doar sa fie si in tara noastra dreptate si nu sa platim doar cei care muncesc cinstit si care inca nu au luat calea strainatatii.
1.14. am fost si in instanta (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de alice în data de 11.10.2016, 12:19)
Bine ca ma inveti dumneata ce sa fac ! Am sentinta definitiva si irevocabila de 4 ani ... si? pe banca o doare fix in pix de sentinta mea ! nu vrea sa o aplice ... si ptr ca procesul a fost intre banca si opc , eu nu pot cere executarea sentintei. doar opc-ul poate si opc-ul nu vrea !!! am castigat si al doilea process , definitiv si irevocabil... am cerut restituirea sumelor incasate abuziv. nu are importanta ce am cerut , judecatoarea a hotarat ce a vrut ea ... si ea a vrut sa fie doar clause abusive si atat. sunt la al treilea proces cu banca ca sa imi gasesc dreptatea.
1.15. 2016 in Polonia dobanda la CHF 1% Romania 6,3 % (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 12:46)
Marja bancii in 2007 era de 3 %
marja bancii in 2016 este de 6,3 %
am cerut negocieri
raspunsul invariabil in 10 scrisori de la Raiffeisen avem nevoie de mai mult timp pentru analiza
1.16. care toti? (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de ian în data de 11.10.2016, 13:42)
eu am ajutat pe cineva sa aleaga un credit in 2006. Da, la OTP era o domnisoara care mi-a tot spus de CHF. M-am uitat la ea, avea cas la gura si-mi vorbea despre piete si monede desi cel mai probabil isi facuse faculta pe la vreun Spiru. Dar nu era problema cu incadratul, asa ca nu prea avea motive. Am refuzat clar CHF din conservatorism si pt ca stiam cum functioneaza piata. In 2010 am negociat cu banca [BancPost] pe ordinanta parca 10. Creditul era parcat prin Belgia deja. Dar dupa ce le-am refuzat oferta de fixare a marjei, au revenit cu o varianta decenta si pana la urma a fost ok. Da, toti au fost mintiti in acelasi fel [cu CHF] insa nu toti au pus botul. E drept, probabil ca in situatie de venit mai mic functiona santajul cu "nu te incadrezi". Si criminal este ca bancile au presat exact acolo unde era nesustenabil. Dar chestia asta cu neincadratul chiar nu v-a dat de gandit? .. as intreba si eu, asa... Si in final, precizez ca sunt pentru gasirea unor solutii pentru cei in situatii dificile. Indiferent cum au ajuns acolo. Mai ales unde sunt copii.
1.17. banca cu negociatul (răspuns la opinia nr. 1.16)
(mesaj trimis de ian în data de 11.10.2016, 13:45)
nu am precizat - in cele diun urma am ales un credit in euro de la BancPost. a fost achitat inainte de termen prin 2013 parca
1.18. Pai atunci sa legalizam furtul (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 14:17)
Daca oricum nu murim cand furam, hai sa il scoatem din codul penal. Pana la urma nici de coruptie nu se moare. Poate de talharie uneori. Atunci pastram doar actele de violenta in codul penal. CE MINTE POTI SA AI DRAGA ALICE!
1.19. Nu cred (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 14:19)
Eu am luat credit in lei de la o sucursala OTP, a carui agent mi-a explicat foarte clar care sunt riscurile pentru imprumuturile in alta moneda. Atunci de ce spui ca toti? Poate toti-1, dar ma indoiesc ca i-ai intrebat tu pe toti, sau ai facut ceva studiu in sensul acesta.
1.20. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de marius în data de 11.10.2016, 14:23)
asta trebuia sa faci de la inceput, asta e calea de solutionare corecta nu prin legi special si incorecte (nu corectezi o infractiune prin alta infractiune), iti urez mult succes, sper ca bancile care au abuzat de clienti sa plateasca corespunzator
1.21. Dezinformare (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 15:26)
Majoritatea suntem așa. Dezinformați continuu. Haideti sa fim solidari și sa ne credem unii pe ceilalți.
1.22. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de DANUT în data de 11.10.2016, 15:36)
MAI !!! TU ESTI DEAI LOR [Fragment eliminat, conform regulamentului]!!!
1.23. Cumpatare? (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Geanina în data de 11.10.2016, 16:53)
Eu nu m am incadrat la un imprumut de nevoi personale nici in lei, nici in euro. Si am fost la 4 banci care mi asu servit aceeasi poveste cu CHF- ul " salavator". Unde e lacomia?
1.24. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.23)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 23:36)
Baaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiii, e fonful [Fragment eliminat, conform regulamentului] la televizor :))))))))))))))))) Mamaaaaaaaa, lesin de ras. E un pic pilit si e suparat ca a "fost tratat cu spatele de aia din Parlament". Pai, pe asta numai cu spatele il poti trata ca sa nu te faci praf de ras cand ii vezi mufa [Fragment eliminat, conform regulamentului]:))))))))))))))))))))))))))))) )))
1.25. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.24)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2016, 00:00)
:)))))))))))))))))))))))))Ce fata tumefiata are Spagara de la RAR :))))))))))) E obosita de la atata scris de scripturi pentru postaci. Iar aia cu matura-n cap, coana Leana aia, Belea sau cum o cheama, e criminala frate, daca o vedea Stere Gulea cu siguranta ca o facea vedeta in vreun film din ala cu Gospodarii agricole, colectiv, pamant, etc:)))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))
2. Asta e un abuz
(mesaj trimis de Dyogene în data de 11.10.2016, 10:22)
Daca aia cu darea in plata a fost cum a fost, pentru ca respecta principiul "burden sharing", asta cu inghetarea cursului e un abuz. Ce se intampla daca scadea la jumatate cursul CHF:RON si ar fi cerut bancile sa fie inghetat la nivelul de acum cativa ani? Plus ca o sa inceapa acum si aia cu credite in EUR, unde impactul asupra sistemului bancar e mult mai mare. Asta e ca si cum un investitor la bursa ar cere ca prin lege sa-i fie cumparate actiunile la preturile din 2007. N-are nici o noima.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de lavinia în data de 11.10.2016, 10:29)
Daca chf-ul ar fi scazut, aveau grija ele bancile sa mai introduca niste comisioane...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 10:31)
Cei care au facut imprumut in CHF la vremea respectiva, au fost indrumati catre aceasta moneda avand asigurari din partea bancilor ca este cea mai stabile.Asa ca,au fost inselati si trebuie o lege reparatorie.Corect ar fi sa penalizeze si bancile.Cred ca dvs.nu aveti imprumut in CHF.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de butoiul lui dyogene în data de 11.10.2016, 10:37)
Valoarea ap meu in momentul acordarii creditului de 45 ooo de chf a fost evaluata la 75 000. Acum daca le dau apartamentul spun ca nu valoreaza decat 30 000. asta nu e abuz // dar tu dyogene esti un mare .....destept.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 11:29)
Asa este, sigur asa s-ar fi intamplat. Geez... plateai rata in CHF la timp, cumparand la cursul respectiv si toata lumea era fericita...
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 14:01)
Creditele au fost acordate pe scadente de peste 30 de ani.
Oricine stia ca francul elvetian se va aprecia, creditele fiind acordate la finalul ciclului de depreciere a francului.
A fost escrocherie pentru Europa de Est. In Franta s-a ajuns la puscarie pentru acordarea de credite in franci.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de marius în data de 11.10.2016, 14:33)
asta trebuie si la noi, puscarie pentru inselaciune unde e cazul, si compensatii pentru fiecare caz in parte, nu legi speciale atacabile si despagubiri platite de la bugetul de stat
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 14:38)
Destul de avantajos. Pierdem doar banii escrocatilor care ne dau in judecata.
Escrocheria este aceeasi in toate cazurile, reglementatorul trebuie sa scuteasca sistemul judiciar de aceasta pseudocauza, iar la momentul potrivit vor ajunge in instanta si autorii.
2.8. Un acoperiș (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 15:31)
O casa este o nevoie de baza. Statul trebuie sa asigure un trai decent cetățenilor, fără colaborarea băncilor. Nu sa plătească cetățeanul cu viața patru pereți. Când vom înțelege, vom fi toți îndreptățiți. Problema noastră e ca am amestecat luxul cu ieșirea din sărăcie și igiena minimă...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 11:12)
Momentul adevarului.
Dat arama pe fata.
4. dobanda la CHF este 6%
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 12:44)
Marja bancii in 2007 era de 3 %
marja bancii in 2016 este de 6,3 %
am cerut negocieri
raspunsul invariabil in 10 scrisori de la Raiffeisen avem nevoie de mai mult timp pentru analiza
5. 2016 in Polonia dobanda la CHF 1% Romania 6,3 %
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 12:48)
Marja bancii in 2007 era de 3 %
marja bancii in 2016 este de 6,3 %
am cerut negocieri
raspunsul invariab
6. fără titlu
(mesaj trimis de Wlad în data de 11.10.2016, 14:19)
Daca cei cu credite in lei se simt discriminati, sa ceara conversia in CHF, sa fie egalitate. Dar nu despre asta e vorba, ci despre proverbiala rautate a romanului cu capra vecinului, pei de ce sa-i scoatem pe imprumutatii in CHF din groapa cu lei, las' ca asa le trebuie daca s-au lacomit! La ce ne-am lacomit frustratilor, la rate duble dupa 4 ani, nu va dati seama cat sunteti de penibili si de cinici in acelasi timp? Dar cainii latra si caravana trece, asteptam promulgarea legii sa mai putem respira si sa privim inainte cu speranta.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 14:22)
V-ati lacomit, pentru ca in 2006-2007 la aceeasi valoare imprumutata in lei, cei cu CHF plateau o rata mai mica cu 10-15%. La asta v-ati lacomit. ACUM STII LA CE V-ATI LACOMIT?
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 14:25)
Sau cel mai bine sa cerem conversia in moneda venezuelei. Ca atunci mai trebuie sa platim cam 5% din valoarea creditului. Hai Zamfur ca se poate !
6.3. recuperatorul ranit in aripa (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 14:39)
Mai bine ca nu mai ai ce manca.
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 15:33)
Nu ne-am lacomit,am fost inselati.Crezi ca nu as fi luat credit in lei.Mi-au spus ca nu ma incadrez la credit in lei.
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de xyz în data de 11.10.2016, 15:36)
Da mai bine ca ramai cu banii si nu ai pe ce ii cheltui.
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de DANUT în data de 11.10.2016, 15:44)
MAI SARACULE TOT CU BATA -N BALTA DAI !!!
6.7. Am accesat sa putem plati (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 15:47)
Am vrut doar sa avem I casa și sa o putem plăti în 35 de ani. Normal ca am luat ce era "mai convenabil" și " la ce ne incadram" . De ce atâtea suspiciuni și judecați fără informația corecta?
6.8. V-ati fi incadrat (răspuns la opinia nr. 6.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 16:05)
Sigur ca daca vroiai sa iei 400.000 lei nu te incadrai decat la 200.000 de CHF, dar daca vroiai sa iei 350.000 lei atunci te incadrai si la lei. Cu alte cuvinte nu va permiteati acel credit, dar dumneavoastra ati vrut ca acea casa sa fie cu 10 mp mai mare. Altii au luat CHF doar pentru ca rata era mai mica, nu neaparat ca nu se incadrau. Daca sustineti ca ati fost inselati trebuie sa va adresati judecatoriei, asa cum face orice persoana inselata. Problemele de inselaciune intra sub incidenta codului penal. In consecinta aceasta lege a conversiei nu trebuie sa existe.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 16:17)
Si uite asa bancheri au cumparat parlamentari peste capul lui Liviut ?
8. Ipocrizie : vor in UE dar cu cursuri CHFfixate.
(mesaj trimis de Aurel în data de 11.10.2016, 16:39)
E de necrezut.
Imprumutatii, care s-au intins mai mult decat plapuma, vor de fapt in UE, sa circule, sa munceasca pe Euro, CHF, ..., dar acasa sa aiba cursuri CHF fixate la 50% din valoarea de piata.
Sa nu stricam tot, numai pentru cativa care cel mult trebuie ajutati social
9. fără titlu
(mesaj trimis de Nou în data de 11.10.2016, 16:45)
Azi plângem, mâine radem și invers.
10. caterinca maxima
(mesaj trimis de alex în data de 11.10.2016, 16:49)
Probabil nici PSD dar nici PNL nu sunt de acord cu legea asta, dar fiecare are cretinii aferenti in partid si e greu acum ca in prag de alegeri sa vii sa zici ca nu esti de acord cu o pomana electorala. daca legea asta era atat de dorita cum se lasa impresia era votata de mult nu se facea caterinca 2 ani si caterinca va contiuna probabil pana la alegeri. Acum a inceput caterinca si la Curtea Const cu Legea Darii in Plata . Ce e asa greu de decis la legea aia ? la fel si acolo u stie care sa zica lumii ca e neconstituionala sa nu sufere in alegeri.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 17:04)
il invit pe acest domn Borc cu mine la negocieri la Credit Europe Bank si s ama ajute sa imi car bagajele in strada cand ma executa silit. bine ca s-a trezit el acum
12. fără titlu
(mesaj trimis de G în data de 11.10.2016, 17:23)
Ignoranti multi, atat in plen cat si printer noi oamenii de rand, asta este singurul motiv pt care noi ca natie nu dam inainte.Nu cunoasteti nimci din tainele nabking-ului dar stiti sa sariti la gatul oamenilor care s-au dat peste cap sa sustina niste scane confortabile.
13. NU PNL
(mesaj trimis de Mircea în data de 11.10.2016, 17:45)
Nu am simpatizat nici macar o data cu PSD dar la alegeri o sa aiba cel putin 8 voturi din partea familiei mele
14. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 18:36)
Presa ! Voi unde ati fost?
Bursa! Pune o filmare ! Sa numaram parlamentari dezertori pt "sfantes".
15. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 18:42)
Psd a amanat 2 ani legea, azi din nou.
15.1. de ce oare? (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de alex în data de 11.10.2016, 18:49)
Tu de unde crezi ca vin banii pt masina de vot PSD nu tot de la banci ? Cum crezi tu ca au finantat bancile tot felul de afaceri utopice ale membrilor PSD, PNL etc care indirect finateaza partidele politice si ramanerea la ciolan.
15.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 15.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 19:00)
Corect
16. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 19:06)
Parlament fa-te de 100 si restul banilor sa mearga la Tribunale. In Cluj nici geamurile nu le-au schimbat de pe vremea lui Ceasca.
Sforaitori, chiulangi avem de export cu ceafa si burtoi.
17. fără titlu
(mesaj trimis de Adevarul doare în data de 11.10.2016, 19:36)
Adevarul este ca nici bancile si nici clientii lor nu au prevazut criza financiara si evolutia ulterioara a Chf ului. este foarte simplu si convenabil sa arunci vina pe banci atunci cand lucrurile nu merg bine. Dupa parerea mea e nedrept, vina apartine tuturor actorilor. Insa a blama banca e cel mai la indemana mai ales cand nu cunosti mecanismele de finantare.
Numeni de exemplu nu ii infiereaza pe agentii imobiliari si dezvoltatorii care umflau preturile artificial si vindeau vise oamenilor de buna credinta. Au bagat banul in buzunar si s-au facut nevazuti.
Din acest motiv spun ca este gresit a se arunca vina doar intr-o parte, trebuie renuntat la populisme si gasita o solutie care intr-adevar sa fie echidistanta fata de toti actorii implicati. Si fara ura.
17.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 17)
(mesaj trimis de Georgian în data de 11.10.2016, 20:38)
Se vede de la o posta ca esti omul bancilor bai mascariciule! Plangi de mila bancilor, cat de idiot trebuie sa fii? Ne faci lacomi, [Fragment eliminat, conform regulamentului], fara sa stii in ce hal se zbateau in 2007 sa ne bage creditele in CHF pe ideea ca "este o moneda stabila" desi din 2005 Banca Elvetiei a emis un avertisment legat de volatilitatea monedei si de riscul de a deveni o moneda de refugiu in cazul unei crize! [Fragment eliminat, conform regulamentului.]
17.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 17)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 20:40)
Bancile au departamente de risc, bancile au acorda banii, bancile au evaluat garantiile, bancile au aruncat pierderile pe spatele debitorilor si contribuabililor.
Mai intai sa renuntam la banci.
17.3. bag-o pe aia de scandal (răspuns la opinia nr. 17.2)
(mesaj trimis de alex în data de 11.10.2016, 20:54)
Dar dupa tine daca clientii nu erau asa creduli sa nu zic prostuti bancile mai aveau cui da teapa? Raspunsul este nu si erau nevoite sa isi adapteze oferta si serviciile la cererea provenita de la clienti rationali care aveau si ei o pozitie de fortza.Asa relatia este boier - iobag si rolurile nu se schimba nici acum ca s-a aprins lumina.
17.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 17.1)
(mesaj trimis de Adevarul doare în data de 11.10.2016, 21:29)
Cine e vinovat trebuie sa plateasca in instanta. bancile au platit si vor mai plati pentru neregulile facute.
Eu vorbeam in posturile de mai sus de asa zisul moral hazard, in contextul asta vine vorba de lacomia unora, fie ei banci sau consumatori, care nu trebuie incurajata prin lege! Se vede ca ai cunostinte financiare si sti la ce ma refer!
17.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 17.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 22:03)
Tu zici ca nu se schimba, ldp, legea insolventei persoanelor fizice, legea conversiei.
S-a aprins lumina, gandacii fug, dar sunt calcati pe cap.
17.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 17.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2016, 22:38)
Mincinosule ce esti. Nu a fost nimic in 2005, prostacule.
17.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 17.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2016, 10:00)
PNL A LIPSIT LA MOTIUNEA IMPOTRIVA MADAMEI PRUNA. CAND AU REVENIT SA VOTEZE LEGEA CONVERSIEI PSD A PLECAT DIN SALA. PSD TIPA IMPOTRIVA PNL SI INVERS .AMBELE PARTIDE LA FEL DE NESIMTITE,AMBELEL AU UMILIT PE ROMANII INTERESATI , FARA PIC DE BUN SIMT. UNDE ESTE RIPOSTA NOASTRA. PARLAMENTUL, LOCUL DE JOACA AL IMBECILILOR AR FI TREBUIT MUTAT IN SECUNDA DOI. LUATI EXEMPLU DE LA CIOBANI . NESIMTITILOR TREBUIE CERUTA SOCOTEALA .