Camera Deputaţilor, care este for decizional, a respins, ieri, cu 177 de voturi "pentru", unul "contra" şi două abţineri, proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, înainte de vot, că Guvernul susţine respingerea acestui proiect.
Proiectul prevedea graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 5 ani. Dacă acest proiect ar fi fost aprobat de Parlament, unul dintre principalii beneficiari ai amnistiei şi graţierii ar fi fost Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, care execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare în Penitenciarul Rahova, în urma condamnării defintive pentru abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.
Proiectul privind amnistia şi graţierea a fost iniţiat de guvernul Grindeanu în 2017 şi adoptat în acelaşi an de Senat.
De la votul din Camera Deputaţilor au lipsit parlamentarii ALDE, conform postării de pe Facebook a deputatului Iulian Bulai, de la USR. El a scris: "ALDE a ieşit de la guvernare. Se pare că a ieşit şi din Parlament. Astăzi (n.r.- ieri) niciun deputat ALDE nu s-a prezentat la muncă. Lipsa lor anticipează moartea politică a acestui partid la fel de vinovat ca şi PSD. Sper să nu se mai reinventeze în altă păcăleală pentru românii de bună credinţă".
USR a transmis pe Facebook un punct de vedere după ce proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea a fost respins: "Astăzi (n.r. - ieri), în Camera Deputaţilor a fost respinsă legea privind graţierea unor pedepse, dar PSD a amânat o decizie privind recursul compensatoriu, În timp ce PSD şi aliaţii săi tergiversează o decizie privind recursul compensatoriu, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi".
Potrivit ultimelor date ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 840 de deţinuţi eliberaţi în urma recursului compensatoriu erau condamnaţi pentru omor, 191 pentru trafic de minori şi 566 pentru viol.
Proiectul de lege privind recursul compensatoriu va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare. Deputaţii PSD din Comisia juridică au susţinut că sunt de acord cu abrogarea recursului compensatoriu, însă au justificat această amânare a dezbaterilor pentru că sunt două iniţiative legislative cu aceeaşi problematică.
În cadrul dezbaterilor de la Comisia juridică, deputatul liberal Florin Roman a depus un amendament la proiectul de lege, potrivit căruia de prevederile recursului compensatoriu nu beneficiază autorii infracţiunilor comise cu violenţă - criminali, violatori, tâlhari, pedofili etc.