Actualizare 16:23 Nicuşor Dan: "Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea"
Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, a anunţat astăzi că deputaţii formaţiunii sale se vor opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru fraudă electorală.
Liderul USR a scris, pe Facebook: "Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru fraudă electorală. Declaraţia lui Florin Iordache, avocatul PSD, că incompatibilitatea între mandat şi condamnarea pentru fraude în alegeri nu se referă la trecut mi se pare de un ridicol absolut".
Nicuşor Dan se întreabă retoric, în finalul postării, dacă nu cumva regulamentul Camerei Deputaţilor se referă la fraudele din viitor.
------------
Actualizare 14:50 Tăriceanu, despre propunerea de invalidare a mandatului lui Dragnea: "Din punct de vedere politic mi se pare o greşeală"
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi, la Digi24 că are "mari indoieli" că Liviu Dragnea va pierde mandatul de deputat şi că intenţia liberalilor de a cere invalidarea mandatului preşedintelui PSD constituie "o greşeală" din punct de vedere politic.
Tăriceanu a afirmat: "Din punct de vedere politic, mi se pare o greşeală. Mi se pare că PNL, în loc să constate că linia pe care s-a înscris de aproape doi ani, discursul pe care l-a avut i-a dus la un rezultat catastrofal şi să tragă concluziile, continuă în acelaşi stil. Este un partid care, mai mult sau mai puţin din umbră, este condus în stilul PDL".
De asemenea, liderul ALDE a spus că la aceste alegeri nu s-a constatat "niciun fel de iregularitate în privinţa desfăşurării procesului electoral" şi a catalogat demersul liberalilor de a solicita invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea ca fiind unul "impropriu".
Tăriceanu a precizat: "Nu s-a constatat la aceste alegeri niciun fel de iregularitate în privinţa desfăşurării procesului electoral. De ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie? Eu v-am spus că evit să intru într-o analiză juridică, numai că aici este o chestiune care nu poate fi neglijată: importanţa şi semnificaţia votului politic, pe care cred că PNL nu o înţelege şi pe care nu o putem eluda. În momentul în care 47% dintre alegători au dat votul în cunostinţă de cauză, nu cred că a invoca acum din partea PNL astfel de lucruri îi va face să câştige câtuşi de puţin. Cred că este un demers care e impropriu".
Întrebat dacă există vreun risc ca liderul PSD să se trezească cu mandatul de deputat invalidat, Tăriceanu a spus: "Nu ştiu, nu vreau să fac aprecieri. Am făcut consideraţii de ordin politic. Din punct de vedere juridic, am mari îndoieli în această privinţă. Mi s-ar părea anormal să scoatem de la naftalină un articol care trebuia să fi funcţionat până acum. Articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015".
Copreşedintele ALDE a adăugat că de la referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu acest articol a "tot" fost valabil, dar nu a fost invocat.
-------------
Actualizare 11:06 Turcan: "Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea; dacă va fi nevoie, vom sesiza CCR"
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirmă că liberalii vor pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD, Liviu Dragnea, şi vor vota în consecinţă. Raluca Turcan precizează că, dacă PSD va avea câştig de cauză la votul din Parlament, atunci liberalii iau în calcul şi sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR).
Liderul PNL a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi vom vota în consecinţă. Regulamentul Camerei Deputaţilor este clar şi limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziţii de bun simţ şi să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale".
Turcan susţine că în PSD există un obicei de a considera că legile sunt facultative pentru persoanele aflate la conducerea acestui partid.
Ea punctează: "Nu putem ceda în faţa acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative".
Liderul PNL invocă un un precedent din 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză.
------------
Liderul PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, riscă să rămână în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral, scrie News.ro.
"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (...) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral", se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Liviu Dragnea intră sub incidenţa acestui articol, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. Conform procurorilor, Liviu Dragnea a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. Procurorii susţineau că Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea - preşedinte executiv PSD - având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
Propunerea comisiei de validare va fi supusă însă dezbaterii şi votului plenului Camerei Deputaţilor, unde PSD, având majoritatea împreună cu ALDE, vor vota, cel mai probabil, validarea mandatului lui Liviu Dragnea.
Articolul 10 din Regulamentul Camerei Deputaţilor arată: "În cazul deputaţilor pentru care a fost propusă invalidarea mandatului, Camera Deputaţilor dezbate şi se pronunţă prin vot pentru fiecare caz în parte. (2) Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat se face cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi".
Formal însă, mandatele deputaţilor sunt validate printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor. Dacă aceasta va include şi mandatul lui Liviu Dragnea, ea poate fi atacată la Curtea Constituţională a României de către partidele de opoziţie.
Condamnarea din aprilie 2016 îi creează liderului PSD probleme şi în ceea ce priveşte preluarea funcţiei de prim-ministru. O lege adoptată în 2001 chiar de către PSD, condus la acea vreme de Adrian Năstase, interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului.
1. Statul de drept, cotit
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2016, 15:03)
Alo domnu' presedinte de Senat! din punct de vedere ... statul de drept, ar trebui sa pui inainte litera si spiritul legii, mai ales cand este vorba de partizanat politic.
Nu-i asa, domnule Make?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2016, 19:08)
Te referi la plagiatul lui Kovesi?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2016, 15:06)
'A la Tariceanu: În momentul în care 47% dintre alegători au dat votul în cunostinţă de cauză, nu cred că a invoca acum din partea PNL astfel de lucruri îi va face să câştige câtuşi de puţin. Cred că este un demers care e impropriu".
47% din voturi au fost acordate PSD-ului, nu lui Drag nea Liviu! asta nu inseamna ca 1, 2 sau mai multi nu pot fi invalidati, cf prevederilor legii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2016, 15:36)
Domnu Tariceanu, crede dar nu cercetaza, de aici ii vine deruta.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Torr în data de 18.12.2016, 16:49)
Hai sa ne jucam cu procentele,,,,Daca 47 % au votat PSD-ul,,,,restul de 53 % au votat contra PSD-. Si....???
Alo...d-le Tariceanu.... asta stim si noi ca la alegeri (din inf.MAI) n-au fost iregularitati...dar aici nu e vorba de asa ceva..ci ...dupa alegeri sa vedem daca pot sau nu sa fie validati toti parlamentari ??
E asa greu de inteles ????
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2016, 19:14)
Votantii ALDE nu au votat contra PSD.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 18.12.2016, 21:17)
Judecătorii de la ICCJ au spus în motivare: “un avertisment sever şi suficient cu privire la conduita pe care trebuie să o aibă orice lider politic într-o campanie electorală şi, totodată, că scopul acesteia poate fi atins şi în condiţiile neexecutării pedepsei”
Tot procesul lui Dragnea a fost un asemenea semnal. În esență, omul a fost pedepsit pentru o perioadă de 24 de ore în care s-au dat două adrese pe cu două săptămâni înainte de referendum. Deși legea 3/2000 spune că "tentativa se pedepsește", există practică juridică prin care tentativa oprită chiar de către instigator nu se mai pedepsește.
Instanța a judecat dorind să dea un semnal clasei politice. Adică a nesocotit practica juridică de clemență:
"Art. 51
Împiedicarea săvârşirii infracţiunii
(1) Participantul nu se pedepseşte dacă, înainte de descoperirea faptei, denunţă săvârşirea infracţiunii, astfel încât consumarea acesteia să poată fi împiedicată, sau dacă împiedică el însuşi consumarea infracţiunii."